ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διαζύγιο: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεπεράσει

Ανάλογα με το πως θα αντιδράσει το παιδί στο διαζύγιο υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Δείτε πως.
2
'
παιδί διαζύγιο πώς να το ξεπεράσει istockphoto

Ακόμη κι αν το διαζύγιο είναι συναινετικό και δεν περιλαμβάνει δικαστικές διαμάχες και καυγάδες δεν παύει να είναι μια δύσκολη συναισθηματική εμπειρία για όλη την οικογένεια αλλά κυρίως για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, η δυσκολία παρακολούθησης των μαθημάτων του στο σχολείο, η αϋπνία και προβλήματα στις κοινωνικές του δραστηριότητες είναι μερικά από τα αποτελέσματα του διαζυγίου για ένα παιδί. Ρωτήσαμε την ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννόπαπα για το πώς το παιδί αντιδρά στο διαζύγιο και πως μποορύμε να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει.

Πώς αντιδρά το παιδί στο διαζύγιο και πώς θα το ξεπεράσει

Με άρνηση

Πιστεύει πώς «οι γονείς μου δεν θα χωρίσουν». Δεν δέχεται τον χωρισμό όπως επίσης αρνείται να αλλάξει σπίτι τις μέρες που ορίζει ο διακανονισμός ή να μιλήσει ή να συναντήσει τον ένα από τους δύο γονείς.

Πώς θα την ξεπεράσει: Το παιδί βιώνει το διαζύγιο σαν απώλεια: απώλεια του ενός γονέα, απώλεια της ζωής που είχε μέχρι τώρα. Βοηθήστε το να πενθήσει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μην του πείτε ψέματα, αλλά μιλήστε του με ειλικρίνεια για το τι θα συμβεί και πως θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων.

Μάθε περισσότερα: Αποφάσισες να χωρίσεις; Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου που πρέπει να περάσεις σύμφωνα με έναν ειδικό

Με ανασφάλεια

Πολλές φορές το παιδί παρουσιάζει φόβο εγκατάλειψης επειδή πιστεύει ότι με το διαζύγιο κανείς από τους δύο γονείς δεν θα το φροντίσει. Έτσι «κρέμεται» από τους γονείς κυριολεκτικά, αρνείται να πάει σχολείο κ.ά. Επιπλέον, πολλές φορές δεν αρνείται να πάει σχολείο ή να φύγει από το σπίτι επειδή πιστεύει ότι πρέπει να είναι κοντά στον γονιό που πληγώθηκε και αναλαμβάνει να τον «νταντέψει», παίρνονας τη θέση του γονιού, κάτι που είναι αρκετά επιβαρυντικό στον ψυχισμό του παιδιού.

Πώς θα την ξεπεράσει: Επιβεβαιώνετε την αγάπη σας όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, Φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας (ο χρόνος σας να είναι αφιερωμένος στο παιδί, να μην είναι μία απλή συνύπαρξη), να το αποδέχεστε και να μην το «κακομαθαίνετε» κάνοντας του όλα τα χατήρια για να καλύψετε τις δικές σας ενοχές. Συμμετέχετε στη ζωή του και οι δύο γονείς με το να του τηλεφωνείτε, να δείχνετε ενδιαφέρον, να το ρωτάτε για την καθημερινότητά του. Όταν δεν συμμετέχετε, νιώθει ότι δεν είναι σημαντικό και ότι δεν το αγαπάτε πραγματικά.

Εικόνα
istockphoto

 

Με θυμό και επιθετικότητα

Με την ανακοίνωση του διαζυγίου το παιδί εκφράζει θυμό και είναι επιθετικό στα μέλη της οικογένειας, τους συμμαθητές ή τους φίλους του. Εάν πιστεύει πως φταίει ο ένας από τους δύο για το διαζύγιο είναι πιο επιθετικό σε αυτόν.

Πώς θα τα ξεπεράσει: Επίτρεψέ του να εκφράζει τα αρνητικά του αισθήματα, όποια και αν είναι αυτά. Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα αλλά βάλτε του όρια εάν αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους. Μάθετε ωστόσο να το «ακούτε», όχι απαραίτητα να το συμβουλεύετε. Επίσης, μην κακολογείτε τον ή την πρώην σύζυγό σας καλλιεργώντας στο παιδί αρνητικά συναισθήματα για εκείνον/η. Όσο άσχημα κι αν φέρθηκε δεν θα πάψει ποτέ το άλλο πρόσωπο να είναι γονιός του παιδιού. Τέλος, πολλές φορές ένα παιδί επιστρέφει από το σπίτι του άλλου γονέα θυμωμένο ή επιθετικό. Μην βιαστείτε να επιρρίψετε ευθύνες στον άλλο γονιό, γιατί αυτή η αλλαγή μπορεί να οφείλεται στο ότι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στην αλλαγή περιβάλλοντος.

Διάβασε ακόμη: 5 φράσεις για να πεις στο παιδί σου, όταν είναι στεναχωρημένο ή αναστατωμένο

Με ενοχές

Θεωρεί ότι εκείνο ευθύνεται για τους καυγάδες των γονιών του και επομένως για το διαζύγιο των γονιών του.

Πώς θα τις ξεπεράσει: Διαβεβαιώστε το παιδί ότι το διαζύγιο είναι πρόβλημα δικό σας και του/της πρώην συζύγου σας και ότι δεν το προκάλεσε εκείνο, σε καμία περίπτωση.

Με παλινδρόμηση

Παρουσιάζει νυχτερινή ενούρηση, αλλάζει τον τόνο στη φωνή του μιλώντας μωρουδίστικα, ζητάει πιπίλα ή πιπιλάει το δάκτυλό του, θέλει να κοιμηθεί με τον γονιό ή με ένα κουκλάκι κ.λπ.

Πώς θα τα ξεπεράσει: Με υπομονή, χωρίς τιμωρίες ή απειλές. Είναι απλώς συμπτώματα της απώλειας και χρειάζεται λίγο χρόνο για να επανέλθει.

Με κατάθλιψη

Το παιδί είναι θλιμμένο, παρουσιάζει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει διαταραχή στον ύπνο (δεν κοιμάται ή κοιμάται πολύ) ή διαταραχή στη διατροφή (δεν τρώει ή τρώει πολύ), απομονώνεται κ.λπ.

Πώς θα την ξεπεράσει: Αν έχει περισσότερα από τρία σημάδια που υπονούν καταθλιπτική συμπεριφορά χρειάζεται απαραίτητα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχολόγο προκειμένου να το βοηθήσει.

Διάβασε ακόμη: Πώς συμπεριφερόμαστε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη

Αγαπημένο