ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αντιμετώπισε τον πυρετό του παιδιού με 8 φυσικούς τρόπους! Πότε να ανησυχήσεις

Μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν ήπιο πυρετό με τη βοήθεια σπιτικών θεραπειών χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, εάν αυτές οι σπιτικές θεραπείες αποτύχουν, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παιδίατρο το συντομότερο.
2
'
παιδί με πυρετό istockphoto

Ο πυρετός είναι ένα συχνό φαινόμενο μεταξύ των βρεφών και των νηπίων, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα υποκείμενο σύμπτωμα κάποιας λοίμωξης στο αυτί, οδοντοφυΐα, αμυγδαλίτιδα, ιλαρά, γρίπη κ.λπ., ή και πιο σοβαρής λοίμωξης, όπως η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα κ.ά.

Τι είναι ο πυρετός;

«Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τη φυσιολογική εικοσιτετράωρη διακύμανση, ως αποτέλεσμα μεταβολής στο θερμορυθμιστικό κέντρο (θερμοστάτης) του εγκεφάλου είναι ο πυρετός.» λέει η παιδίατρος Βασιλική Τουλιάτου. Ο οργανισμός έχει διάφορους τρόπους για να διατηρεί τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Τα όργανα που συμμετέχουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο, το δέρμα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία. Η θερμοκρασία αυξάνεται για διάφορους λόγους:

  • Οι χημικές ουσίες, που ονομάζονται κυτοκίνες, παράγονται στον οργανισμό ως απόκριση σε εισβολή μικροοργανισμού, ιών ή άλλου εισβολέα. Αυτές οι κυτοκίνες «ταξιδεύουν» διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος, καταλήγουν στον εγκέφαλο, στον υποθάλαμο. Εκεί βρίσκεται το θερμορυθμιστικό κέντρο του σώματος που λειτουργεί όπως ο θερμοστάτης.
  • Το σώμα παράγει περισσότερα μακροφάγα κύτταρα. Αυτά είναι κύτταρα καταπολεμούν τους εισβολείς, στην ουσία «τρώνε» τον εισβάλλοντα οργανισμό.
  • Το σώμα είναι απασχολημένο προσπαθώντας να παράγει φυσικά αντισώματα, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Αυτά τα αντισώματα έχουν μνήμη και θα αναγνωρίσουν τη λοίμωξη την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να εισβάλει.

Δες κι αυτό: 10 τροφές που κάνουν το ανοσοποιητικό σου τούρμπο!

Ποιες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν πυρετό;

  • Ιογενείς νόσοι /Μεταδοτικές ασθένειες
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Θερμοπληξία
  • Μετάγγιση αίματος
  • Διαταραχές στον εγκέφαλο
  • Μερικά είδη καρκίνου
  • Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα
Εικόνα
istockphoto

 

Ποια είναι τα οφέλη του πυρετού;

Ο πυρετός δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα ή σημάδι, ότι ο οργανισμός καταπολεμά μια ασθένεια ή μια λοίμωξη. Ο πυρετός διεγείρει την άμυνα του οργανισμού, στέλνοντας λευκά αιμοσφαίρια και άλλα «μαχητικά» κύτταρα να πολεμήσουν και να καταστρέψουν την αιτία της λοίμωξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού;

Εκτός από την αυξημένη θερμοκρασία (μεγαλύτερη από 38°C), τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το παιδί δεν είναι δραστήριο ή ομιλητικό όπως συνήθως.
  • Είναι ανήσυχο
  • Δεν έχει όρεξη
  • Διψάει
  • Νιώθει να «καίγεται. Βέβαια ακόμη κι αν το παιδί αισθάνεται ότι «καίγεται», η θερμοκρασία μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή.

Πότε πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πυρετός;

Το να πέσει ο πυρετός δεν θα βοηθήσει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τη λοίμωξη ή την ίωση γρηγορότερα, απλώς θα ανακουφίσει την ενόχληση που σχετίζεται με τον πυρετό. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών έως και 5 ετών μπορεί να εμφανίσουν πυρετικό σπασμό. Μία εμπύρετη κρίση δεν σημαίνει ωστόσο ότι το παιδί έχει επιληψία.

Σε ενδιαφέρει: Πώς να αναπτύξεις τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σου

Τι να κάνω για να μειώσω τον πυρετό του παιδιού;

Εικόνα
istockphoto

 

1 Φτιάξε ένα χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τον πυρετό σε ένα μικρό παιδί. Περιέχει φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. 

2 Δώσε του σταφίδες

Οι σταφίδες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στη μείωση της θερμοκρασίας.

3 Χορήγησε ηλεκτρολύτες

Μερικές φορές, ένας πυρετός μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή εμετό στο νήπιο, συμβάλλοντας στην απώλεια απαραίτητων αλάτων, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών από το σώμα του. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς διαλύματα ηλεκτρολυτών για να αναπληρώνεις τα χαμένα υγρά από το σώμα.

4 Δώσε του χυμό λεμονιού με μέλι

Το λεμόνι είναι γνωστό ότι τονώνει το ανοσοποιητικό και το μέλι για τις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Ο χυμός λεμονιού αναμεμειγμένος με μέλι είναι ένα ισχυρό φάρμακο κατά της γρίπης και του πυρετού. Αυτή η θεραπεία αφορά μόνο παιδιά ηλικίας άνω των 24 μηνών. Απόφευγε να δίνεις μέλι ως σπιτική θεραπεία για τον πυρετό σε παιδί κάτω των δύο ετών.

5 Ντύσε το ελαφρά

Τα υπερβολικά ρούχα παγιδεύουν τη θερμότητα του σώματος και προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας.

6 Ενυδάτωνέ το

Ενθάρρυνέ το να πίνει πολλά υγρά, όπως νερό, χυμούς ή να πιπιλά παγάκια.

7 Κάνε του ένα χλιαρό μπάνιο

Προσφέρει καταπραϋντική δράση στο σώμα. Ωστόσο, φρόντισε το νερό είναι αρκετά ζεστό, ώστε να μην τρέμει. Αν παρατηρήσεις ότι το παιδί τρέμει, τότε βγάλε το από την μπανιέρα αμέσως. Μην αφήνεις το παιδί να τρέμει από το κρύο νερό γιατί μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Μπορείς επίσης να ρίξεις τζίντζερ μέσα στο νερό. Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια που ευθύνονται για τον πυρετό. Ένα ζεστό μπάνιο με τζίντζερ προκαλεί εφίδρωση που διευκολύνει την αποβολή θερμότητας και τοξινών.

8 Δώσε του αντιπυρετικό

Όπως ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη. ΜΗΝ δίνεις στο παιδί ασπιρίνη. Έχει συνδεθεί με μια σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Τα αντιπυρετικά φάρματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν και όταν η θερμοκρασία του παιδιού είναι τέτοια που να του προκαλεί δυσφορία. Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένεις μια με δύο ώρες μέχρι να δράσει το φάρμακο. 

Να θυμάσαι πώς οι κομπρέσες ή ο πάγος στο κεφαλάκι του μωρού δεν θα μειώσουν τον πυρετό, απλώς θα το ανακουφίσουν.

Εικόνα
istockphoto

 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον παιδίατρο;

Αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να κάνουν θαύματα σε έναν ήπιο πυρετό στα μωρά. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως συμβουλεύσου τον παιδίατρο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, εάν το παιδί είναι μικρότερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38°C ή υψηλότερη, θα πρέπει να καλέσεις αμέσως τον παιδίατρό σου. Ο πυρετός σε ένα μικρό μωρό μπορεί να είναι σημάδι επικίνδυνης λοίμωξης. Κάλεσε τον γιατρό εάν:

  • Το παιδί είναι ανήσυχο όλη την ημέρα και δεν μπορεί να κοιμηθεί
  • Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις μέρες
  • Φαίνεται άτονο, δεν ανταποκρίνεται ή έχει πρόβλημα να διατηρεί οπτική επαφή μαζί σου
  • Αρνείται να φάει ή δεν μπορεί να φάει
  • Το κρυολόγημα και ο βήχας διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες
  • Έχει διάρροια που επιμένει
  • Έχει ναυτία ή έμετο που επιμένει
  • Έχει κάποιο δερματικό εξάνθημα που είναι ασυνήθιστο (όχι λόγω θερμότητας). Έχει κυανές ή κόκκινες κηλίδες στο σώμα του
  • Το παιδί σε οποιασδήποτε ηλικίας έχει επαναλαμβανόμενους πυρετούς πάνω από 40°C.
  • Το παιδί είναι μικρότερο από 2 ετών και έχει πυρετό 38°C που διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα.
  • Το παιδί είναι ηλικίας 2 ετών και άνω και έχει πυρετό 38°C που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες.
  • Έχει έντονη υπνηλία
  • Τα αντιπυρετικά δεν έχουν αποτέλεσμα

Δες ακόμη: Ουρολοίμωξη στα παιδιά: Τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Αγαπημένο