ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5+1 τρόποι να συνδεθείς με το παιδί σου εντός σπιτιού

Πώς η παραμονή στο σπίτι μπορεί να γίνει αφορμή για σύνδεση.
2
'
paidi-spiti

Οι μέρες του υποχρεωτικού «εγκλεισμού» είναι εδώ και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσουν. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, για μια πανδημία που δεν έχουμε ξαναζήσει και τώρα συνειδητοποιούμε τις διαστάσεις της. Ακόμα και αν δεν μας αρέσει όλο αυτό, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να τις κάνουμε να λειτουργήσουν προς όφελός μας. Εξάλλου, μένοντας στο σπίτι με τα παιδιά, αφού δεν μπορούν να κάνουν και πολλές δραστηριότητες, είναι μια καλή ευκαιρία να δεθούμε και πάλι συναισθηματικά μαζί τους και να ενωθούμε σαν οικογένεια. 

Ακολουθούν 5 πρακτικοί τρόποι που ενισχύουν το συναισθηματικό δέσιμο γονιών-παιδιών:

Πες στο παιδί σου την ιστορία της ημέρας που γεννήθηκε

Διηγήσου στο παιδί σου που βρισκόσουν, τι έκανες, τι φορούσες, πώς ήρθαν τα πρώτα «μηνύματα» ότι θα γεννούσες, πώς πήγες στο μαιευτήριο, ποιος ήταν μαζί σου, τι έγινε εκεί, πώς ήταν η πρώτη φορά που «γνωριστήκατε» και το κράτησες αγκαλιά… Πες στο παιδί σου πολλές λεπτομέρειες, για τη γιαγιά, τον παππού, αγαπημένους συγγενείς ή φίλους που ήρθαν να γιορτάσουν μαζί σας τη γέννησή του. Κοιτάξτε μαζί τις φωτογραφίες από τη γέννησή σου και θυμήσου να πεις στο παιδί σου ότι ήταν η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής σου! 

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε: όταν αναπολούμε όμορφες αναμνήσεις δημιουργούμε μια ευχάριστη και θετική αίσθηση μέσα μας και γύρω μας και τείνουμε να αισθανόμαστε συναισθηματικά κοντά στα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των θετικών μας αναμνήσεων.

Βγάλτε πολλές αστείες φωτογραφίες μαζί. Τύπωσέ τες και φτιάξε ένα άλμπουμ ή ένα κολλάζ

Πειραματιστείτε με τα φίλτρα και τις εφαρμογές που έχει το κινητό σας ή κατεβάσετε τις δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν για να μπείτε σε μια δημιουργική, όμορφη και αστεία διαδικασία. Αγκαλιαστείτε, χαμογελάστε, φέρτε τα κεφάλια σας κοντά-κοντά για να βγάλετε selfie και αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει. Στη συνέχεια τυπώστε τις φωτογραφίες και δημιουργήστε ένα μικρό άλμπουμ ή ένα κολλάζ.

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε: η αγκαλιά και το άγγιγμα συμβάλλουν στη δημιουργία της ωκυτοκίνης, που είναι η ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού δεσίματος.

Κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου ο ένας στον άλλον

Στον καναπέ χαλαρά ή την ώρα του φαγητού, ξεκινήστε αυτό το παιχνίδι που βοηθάει τα μέλη της οικογένειας να «ξαναγνωριστούν» μεταξύ τους και να εστιάσουν στο να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα απλά, ρωτώντας το παιδί σας π.χ. «τι σου αρέσει πιο πολύ να κάνεις;» ή “τι θα έκανες αν είχες πάρα πολλά χρήματα;” και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις. Μετά θα πρέπει να επαναλάβετε αυτό που είπε το παιδί σας, για να του δείξετε όχι μόνο ότι το έχετε ακούσει αλλά έχετε αντιληφθεί και τη σημασία των όσων είπε. Έτσι, επαναλαμβάνετε, πχ, «Αν περνούσε από το χέρι σου θα έτρωγες γλυκά κάθε μέρα, δε θα πήγαινες ξανά σχολείο και θα έκανες τον γύρο του κόσμου».

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε: Όταν εξομολογούμαστε ο ένας στον άλλον τα μικρά μας «μυστικά» ή δικές μας αλήθειες που μπορεί να μην είναι απαραίτητα σημαντικές ή να είναι απλώς πράγματα υποθετικά μαθαίνουμε καινούργιες πληροφορίες για το παιδί μας, το γνωρίζουμε καλύτερα και έτσι ερχόμαστε συναισθηματικά πιο κοντά.

Πείτε την ιστορία των ονομάτων σας και… μετονομαστείτε!

Ποιο είναι το βαφτιστικό σου; Γιατί σε βάφτισαν έτσι; Είναι το όνομα του παππού, της γιαγιάς, κάποιου συγγενή ή κάποιου ηθοποιού ή ήρωα; Τι κρύβεται στο όνομά σου; Πες την ιστορία του δικού σου ονόματος και την ιστορία πίσω από το όνομα που διάλεξες για το παιδί σου, εστιάζοντας στα θετικά χαρακτηριστικά που είχες κατά νου την ώρα της επιλογής. Κάνε το παιδί σου να αισθανθεί μοναδικό και αγαπητό με αφορμή το όνομά του. Τώρα, κάθε μέλος της οικογένειας διαλέξτε για τον εαυτό σας και για τους άλλους ένα διαφορετικό όνομα, που είναι αστείο, που συμβολίζει κάτι, που απλώς ταιριάζει στον άλλον, κοκ. Αλήθεια, αν το κατοικίδιό σας μπορούσε να σας δώσει ένα βαφτιστικό, τι όνομα θα έδινε στο κάθε μέλος της οικογένειας; 

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε: τα παιχνίδια που εστιάζουν στο θετικό και χρησιμοποιούν τη δύναμη της φαντασίας βοηθάνε τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν, να συνδεθούν με τα καλά τους χαρακτηριστικά και παράλληλα «ανοίγουν» τις πύλες της συναισθηματικής επικοινωνίας και εγγύτητας.

Παίξτε μαξιλαροπόλεμο

Αρέσει σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Βάλτε κανά δυο κανόνες ασφαλείας, κρατηθείτε μακριά από αντικείμενα που σπάζουν και αρχίστε το παιχνίδι. Αρπάξτε τα μαξιλάρια του καναπέ και κυνηγηθείτε, στήστε ενέδρα, αιχμαλωτίστε τον άλλον, κυλιστείτε στο πάτωμα και αφεθείτε στο γέλιο και τις φωνές του μαξιλαροπόλεμου. 

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε: η κίνηση και το γέλιο βοηθάνε στην έκλυση ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της χαράς. Επίσης να ξέρεις ότι όταν οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γελάνε μαζί, τότε «δένονται» συναισθηματικά, επειδή η στάση τους δείχνει ότι βλέπουν τη ζωή με παρόμοιο τρόπο και ότι μοιράζονται κοινές αξίες, που τους φέρνουν πιο κοντά.

Φτιάξτε ένα γλυκό μαζί

Η λίστα με το πώς μπορείς να δεθείς συναισθηματικά με το παιδί σου τώρα που είστε πολλές ώρες μαζί στο σπίτι δε θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν πρόσθετα και το να φτιάξετε ένα γλυκό μαζί. Καταρχήν έρχεστε με φυσικό τρόπο κοντά, ακόμα και με το έφηβο παιδί σας, καθώς ψάχνετε στο βιβλίο ζαχαροπλαστικής ή στο διαδίκτυο για κάποια συνταγή. Συζητάτε για το τι θα φτιάξετε, μιλάτε για όσα σας αρέσουν, θυμάστε άλλα γλυκά που έχετε φάει και ήταν πεντανόστιμα. Έτσι ενεργοποιείτε θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα και δημιουργείτε ένα ωραίο περιβάλλον ψυχικής εγγύτητας και συνεργασίας. 

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε:  Ότι με τη ζαχαροπλαστική πηγαίνετε εύκολα από το απλό στο καταπληκτικό. Περνάτε χρόνο μαζί, συζητάτε, δημιουργείτε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα, το μοιράζεστε και έχετε φτιάξει ήδη μία ωραία ανάμνηση για το μέλλον.

Αγαπημένο