ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 λόγοι που το γιαούρτι είναι η ιδανική τροφή για το μωρό

Ήδη από τη βρεφική ηλικία, θέτονται τα θεμέλια για τη διαμόρφωση διατροφικών προτιμήσεων. Γι’ αυτό και η επιλογή των «κατάλληλων» τροφίμων είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει προσεκτικά, τόσο αναφορικά με την καταλληλότητα-ασφάλεια, όσο και με την εδραίωση σωστών διατροφικών συνηθειών. Το γιαούρτι είναι ένα από αυτά.
2
'
giaourti_mwro

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο διατροφής του μωρού σας από την γέννηση και τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του. Μετά το πρώτο εξάμηνο οι μανούλες μπορούν φυσικά να συνεχίσουν τον θηλασμό αλλά και το γάλα σκόνης αν δεν τα έχουν καταφέρει με τον θηλασμό. Σταδιακά, όμως, αρχίζει η εισαγωγή και των στερεών τροφίμων. Το γιαούρτι αποτελεί μια ιδανική τροφή για τα μωρά μετά τον 6ο μήνα και εφόσον έχει προηγηθεί η σταδιακή εισαγωγή άλλων τροφίμων όπως τα λαχανικά (πατάτα, καρότο, κολοκύθι) και τα φρούτα ( μήλο, μπανάνα, αχλάδι).Πάντως, υπάρχουν συστάσεις ότι το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή του βρέφους από τον 6o μήνα της ζωής σε μικρές ποσότητες ενώ τον 7ο μήνα μπορούμε να δώσετε στο παιδί σας πλήρες αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι αποφεύγοντας τα επιδόρπια γιαουρτιού που έχουν περισσότερα απλά σάκχαρα και τείνουν να εθίζουν στην γλυκιά γεύση. Μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτής της εξαιρετικά μοναδικής τροφής για τα βρέφη είναι:

Το γιαούρτι δίνει στο παιδί όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, πρωτείνη, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Α και Β με απλό και εύκολο τρόπο. Χωρίς δηλαδή να απαιτεί μάσηση όπως άλλες τροφές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πληθυσμούς στους οποίους χρησιμοποιείται το φρέσκο γάλα αγελάδας για τη διατροφή του μωρού, η εισαγωγή των προϊόντων αυτών στη βρεφική διατροφή με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής μπορεί να δράσει προστατευτικά στην εμφάνιση σιδηροπενίας και λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος σύμφωνα με έρευνες.

Η υφή του είναι πολύ καλά αποδεκτή από το μωρό και μπορεί να αποτελέσει και βάση για την ανάμειξη και άλλων τροφίμων όπως η πατάτα, τα λαχανικά ή και τα φρούτα.

Η εισαγωγή του γιαουρτιού  δεν είναι μόνο θέμα κάλυψης των διατροφικών αναγκών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή και την ωρίμανση του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους. Επίσης οι μικροοργανισμοί που περιέχει προστατεύουν το έντερο.

Μετά το πρώτο εξάμηνο το μωρό μπορεί να καθίσει, να πιάσει με τα χέρια του αντικείμενα και να ανοίξει το στόμα του στην πρόκληση τροφής. Οι νέες αυτές δεξιότητες σηματοδοτούν την ανάγκη για περισσότερα μακροθρεπτικά αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, αποτελεί ένα «συμπεριφοριστικό» στάδιο και σημείο-κλειδί για την απόκτηση δεξιοτήτων σίτισης και για την εξοικείωση με τρόφιμα, γεύσεις και υφές.

 

Χτίσε τη διατροφή του βήμα βήμα

Ιδανικά, η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών θα πρέπει να γίνεται ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, αφού έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών. Η εισαγωγή των νέων τροφίμων θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά, δηλαδή σε μικρές ποσότητες στην αρχή, και διαδοχικά, δηλαδή κάθε καινούρια τροφή να εισάγεται με χρονική απόσταση από την προηγούμενη (περίπου μίας εβδομάδας). Κατά την περίοδο εισαγωγής κάθε νέας τροφής, θα πρέπει επίσης να παρατηρήστε προσεκτικά το μωρό για τυχόν αντιδράσεις, όπως πχ. διάρροια, έμετο, ερεθισμό/εξανθήματα του δέρματος, και αναπνευστικά συμπτώματα.

Αγαπημένο