ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τσουνάμι στις διατροφικές διαταραχές

Ανησυχητικά τα νούμερα της αύξησης στα παιδιά.
3
'
child not eating shutterstock

Η κοινωνική απομόνωση λόγω Covid-19 έχει φανεί ότι συνδέεται άμεσα με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Αγγλία, ενώ αυξημένα ποσοστά σημειώνονται και στους ενήλικες. Οι ψυχίατροι έχουν προειδοποιήσει για ένα επερχόμενο «τσουνάμι» ατόμων με διατροφικές διαταραχές.

Τα ποσοστά αύξησης των παιδιών τρομάζουν

Ο Δρ. Agnes Ayton, πρόεδρος της Σχολής Διατροφικών Διαταραχών στο Royal College of Psychiatrists, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί απότομα ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα όπως η νευρική ανορεξία, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης του lock down.

Σημείωσε ότι στην Οξφόρδη, όπου εργάζεται, τα επείγοντα περιστατικά διατροφικών διαταραχών που αντιμετώπισε αυξήθηκαν από το 20%  περίπου στο 80%. 

Ακόμη, τα προγραμματισμένα ραντεβού που αφορούν παιδιά και νέους έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 128%.

Στα παιδιά οι δυο πιο συχνές διατροφικές διαταραχές είναι το ΑFRID (Αποφευκτική Περιοριστικη Πρόσληψη Τροφής) και η Νευρική Ανορεξία. 

Πως θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει διατροφική διαταραχή AFRID.

Υπήρξε επίσης τετραπλάσια αύξηση στον αριθμό των παιδιών και των νέων που αναμένουν επείγουσα θεραπεία από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες ένα χρόνο αργότερα.

Κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση 41% στον αριθμό των παιδιών και των νέων που ολοκληρώνουν τον κύκλο θεραπείας και αντίστοιχα 86% αύξηση αυτών που ολοκληρώνουν τον κύκλο επείγουσας θεραπείας.

Τι προκαλεί εντύπωση εκτός από τα ανησυχητικά νούμερα που επιβεβαιώνουν την αύξηση των περιστατικών; Ότι μόνο το 72,7% των παιδιών και των νέων άρχισαν τη θεραπεία εντός μίας εβδομάδας από την διάγνωσή τους- το χαμηλότερο ποσοστό που επιτεύχθηκε για τρία χρόνια, το οποίο προφανώς συνδέεται με τη δυσχέρεια λόγω της πανδημίας.

 Η απροθυμία για επίσκεψη στον γιατρό

Ο Ayton ανέφερε ότι είναι πραγματικά ανησυχητική η τεράστια αύξηση σε άτομα με πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Κάτι που μάλλον οφείλεται  στην τεράστια απροθυμία τους να επισκεφτούν εγκαίρως έναν ειδικό. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι τα άτομα αυτά δεν θέλουν να δουν τον γιατρό τους ή δεν αισθάνονται ότι αξίζουν να τον επισκεφτούν, καθώς πιστεύουν ότι άλλα άτομα με Covid-19 αξίζουν περισσότερο της ιατρικής προσοχής και φροντίδας». Επισημαίνει ωστόσο ότι ο κύριος λόγος είναι η ντροπή που νιώθουν τα άτομα που πάσχουν με κάποια διατροφική διαταραχή.

 Ποια είναι η αιτία της αύξησης

Τόσο σε δημόσιες δομές όσο και σε εξειδικευμένα ιδιωτικά κέντρα υπάρχει αύξηση των ενηλίκων με διατροφικές διαταραχές. Η Δρ. Lorna Richards, ψυχίατρος που ειδικεύεται σε διατροφικές διαταραχές ενηλίκων στο Priory Group, αποδίδει την αύξηση τέτοιων διαταραχών σε διάφορους παράγοντες, όπως «φόβος και αβεβαιότητα, που τροφοδοτούν συμπτώματα άγχους» και αλλαγές στη ρουτίνα και την προσωπική ζωή των ανθρώπων.Υπήρξε επίσης ευρεία ανησυχία για την έλλειψη σωματικής άσκησης και για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια του lock down.

Ο Δρ. Ayton τονίζει από την άλλη ότι η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων. «Υποθέτω ότι σε κάποιο βαθμό το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται στενά», τονίζει.

Η έρευνα για τη θεραπεία συνεχίζεται

Καθώς η πανδημία ξεκίνησε πέρυσι, η Priory Group σημείωσε αύξηση κατά 61% στον αριθμό των ερευνών σχετικά με τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας στις ιδιωτικές κλινικές της, και αύξηση 26% στον αριθμό των ερευνών σχετικά με τη θεραπεία της βουλιμίας. Κι αυτό ελπίζουμε όλοι να οδηγήσει σε κάτι καλό για το μέλλον.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα υποδεχτήκαμε την θεραπεία FBT, μια οικογενειακή μορφή θεραπείας για άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Αγαπημένο