Τσικνοπέμπτη 2021: Τα 9+1 tips για ένα πετυχημένο μπάρμπεκιου
Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας και της καραντίνας που βρισκόμαστε, η Τσικνοπέμπτη 2021 πλησιάζει και δεν χρειάζεται να σταθεί τίποτα εμπόδιο στο ψήσιμο και την διασκέδαση.
Ίσως τελικά είναι πιο δημιουργικό και διασκεδαστικό να ψήνετε στο σπίτι, στην ψησταριά σας παρά να περιμένετε ώρες για ένα άδειο τραπέζι έξω από μία ταβέρνα.
Δες τα tips για ψήσιμο στο σπίτι:
#1 Μαρίναρε τα κρέατα
Τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ψησίματος, μαρίναρε τα κρέατα σου. Μια μαρινάδα της επιλογής σου θα κάνει το κρέας πολύ πιο νόστιμο απ’ ό,τι αν το ψήσεις σκέτο.
#2 Βρέξε τα καλαμάκια

Αν ετοιμάσεις χειροποίητα σουβλάκια, φρόντισε να έχεις μουσκέψει νωρίτερα τα καλαμάκια αν είναι ξύλινα, για να μην καούν στο ψήσιμο.
#3 Καθάρισε τη σχάρα
Πριν ξεκινήσεις το μπάρμπεκιου, φρόντισε να έχεις καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας και η ένταση της φωτιάς να μην επηρεάζεται από τυχόν κολλημένα λίπη.
#4 Κάρβουνα
Όσον αφορά στα κάρβουνα, προτίμησε δρύινα, και απόφυγε τα κάρβουνα ελιάς γιατί πετάγονται, αλλά και τα κάρβουνα από πεύκο γιατί περιέχουν ρητίνη.
#5 Μην τρυπάς το κρέας

Μην τρυπάς ποτέ το κρέας με την πιρούνα για να δεις αν ψήθηκε ή για να το γυρίσεις, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί. Για να το γυρίσεις, χρησιμοποιήσεις τη λαβίδα ή τη σπάτουλα. Εξαιρούνται τα λουκάνικα, που εξαρχής τα τοποθετείς στη σχάρα χαραγμένα.
#6 Ρίξε μυρωδικά
Την ώρα του ψησίματος, ρίξε πάνω στα κάρβουνα μυρωδικά για να αρωματίσεις το κρέας αλλά και για να αποφύγεις κατά το δυνατόν, δυσάρεστες οσμές.
#7 Κράτα το κρέας ζουμερό
Για να κρατήσεις το κρέας ζουμερό, ένα είδος κρεατικού που πρέπει να ψηθεί για αρκετή ώρα, μπορείς να τοποθετήσεις κοντά στη φωτιά αλλά όχι τόσο κοντά στο κρέας, ένα δοχείο με νερό, που θα απελευθερώνει ατμούς από τη θερμότητα. Οι μπριζόλες και τα μπριζολάκια σου θα είναι έξτρα ζουμερά.
#8 Αλατοπιπέρωσε σωστά

Η σωστή ώρα για να αλατοπιπερώσεις είναι στο τέλος και όχι νωρίτερα, γιατί αλλιώς το κρέας μπορεί να γίνει σκληρό και στεγνό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά – τα προσθέτεις πάντα αφού βγάλεις το κρέας από τη φωτιά, γιατί αλλιώς θα πικρίζουν στη γεύση.
#9 Κάνε σωστή θράκα
Βάλε τη θράκα να γίνει μισή ώρα πριν μαζευτούν όλοι. Μη χρησιμοποιήσεις οινόπνευμα για τη φωτιά, αλλά μπρικέτες για τζάκι και φουγάρο για ψησταριά.
#10 Σχάρα
Πριν βάλεις τα κρέατα στη σχάρα άστην να κάψει, για να μην κολλάει. Μπορείς επίσης να την περάσεις και με λάδι για τον ίδιο λόγο.