ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τελικά είναι μύθος ο αργός μεταβολισμός;

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Δελλή, ειδικό παθολόγο-διατροφολόγο, με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στα μεταβολικά νοσήματα, αν ο αργός μεταβολισμός είναι μύθος.
4
'
μέτρηση μεταβολισμού istockphoto

Όταν κάποιος κάνει δίαιτα και δεν χάνει βάρος, δεν ευθύνεται τόσο ο αργός μεταβολισμός αλλά συνήθως φταίνε οι θερμίδες που καταναλώνει.

Ο βασικός μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία − ελάχιστα όμως κάθε χρόνο. Για την πτώση του μεταβολικού ρυθμού ευθύνεται περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μειώνουν τη σωματική τους δραστηριότητα και δεν γυμνάζονται.

Επίσης, με την πάροδο του χρόνου χάνουμε μυϊκή μάζα, η οποία αντικαθίσταται με λίπος. Η άλιπη μυϊκή μάζα ενός νεαρού ενηλίκου αποτελεί περίπου το 50% του συνολικού σωματικού βάρους του, το οποίο πέφτει περίπου στο 25% σε ηλικία 75-80 ετών. Η μυϊκή μάζα καίει περισσότερη ενέργεια (που σημαίνει ότι κάνει καύση θερμίδων). Οι λιγότεροι μύες αντιστοιχούν σε βραδύτερο μεταβολισμό.

Ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Γιατί ο καλύτερος σας φίλος μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερες μερίδες και να μην παίρνει βάρος, ενώ εσείς, αν και προσέχετε τα γεύματά σας και γυμνάζεστε καθημερινά, δεν τα καταφέρνετε;

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μειώνουν την τάση για παχυσαρκία. Παραδείγματος χάριν, σε μερικούς ανθρώπους υπάρχουν στο DNA τους κάποιοι πολυμορφισμοί, οι οποίοι δεν αφήνουν το λίπος να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο. Έτσι, αποβάλλεται από τον οργανισμό, και γι’ αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι αυτοί δεν παχαίνουν εύκολα.

Δες κι αυτό: Πώς αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας για να χάσουμε κιλά

Εικόνα
istockphoto

 

Τι επηρεάζει τον μεταβολισμό;

Η ηλικία

Όσο νεότερος είναι κανείς, τόσο γρηγορότερο μεταβολισμό διαθέτει. Ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως επειδή χάνουμε μυϊκή μάζα και ασκούμαστε λιγότερο.

Η θερμοκρασία

Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει η έκθεση τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δες κι αυτό: Άσκηση ή διατροφή για απώλεια βάρους; Τι είναι καλύτερο να επιλέξεις

Οι ορμόνες

Η θυροξίνη είναι βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού, τον ρυθμό του οποίου ανεβάζει όταν αυξάνεται η παραγωγή της από τον θυρεοειδή αδένα και μειώνει όταν αντιστοίχως αυτή ελαττώνεται. Η αδρεναλίνη, επίσης, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ακόμη μία ορμόνη που αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό είναι η λεπτίνη, η οποία παράγεται κυρίως από τα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού.

Το ποσοστό της μυϊκής μάζας

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της μυϊκής μάζας στο σώμα, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός. Έτσι, οι άνδρες έχουν συνήθως 10%-15% υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες.

Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα τρόφιμα για την ενίσχυση του μεταβολισμού σου

Αγαπημένο