ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα social media οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές;

Η dr Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London, οικογενειακή θεραπεύτρια, εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές μας εξηγεί πώς τα social media αυξάνουν τις διατροφικές διαταραχές.
4
'
γυναίκα διατροφικές διαταραχές istockphoto

Το Διαδίκτυο ανέκαθεν αποθέωνε τις διατροφικές διαταραχές. Τα social media, μέσα από σκληρές δίαιτες, hacks για γυμναστική και videos με αδύνατα κορίτσια, υπολογίζουν περισσότερο την εικόνα και θεωρούν ότι το λεπτό σώμα είναι επίτευγμα ζωής.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αναμφίβολα ο πιο ισχυρός πόλος έλξης, αλλά και χώρος δυναμικής αλληλεπίδρασης εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, και αυτό τα καθιστά το μεγαλύτερο διαμορφωτή της κοινής γνώμης. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι χρήστες του μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δημιουργοί και καταναλωτές του περιεχομένου που παράγουν. Η λειτουργία τους έχει διττή χρήση: θετική και αρνητική. Η θετική χρήση τουςενισχύει τις κοινωνικές διασυνδέσεις, προωθεί την ταυτότητα της ομάδας, αλλά και παρέχειυποστήριξη όταν πρέπει. H αρνητική μπορεί να γίνει άκρως βλαπτική και παραπλανητική, καθώς παρουσιάζει και προωθεί ένα ιδανικό ομορφιάς και τέλειου σώματος, το οποίο μόνο ρεαλιστικό δεν είναι. Αυτή η επικράτηση του μη πραγματικού έχει ως απώτερο στόχο την «κοινωνική αποδοχή». Ωστόσο, με βάση τις έρευνες, τα άτομα είναι πιο πιθανό να δημοσιεύουν φωτογραφίες που πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα photoshop, διαιωνίζοντας έτσι μη ρεαλιστικά πρότυπα.

Διάβασε ακόμη: Τσουνάμι στις διατροφικές διαταραχές

Sosial media και διατροφικές διαταραχές

Τα social media θεωρούνται ένας από τους βασικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που συσχετίζονται άμεσα με την έναρξη των διατροφικών διαταραχών μέσω της προώθησης αλλά και της εσωτερίκευσης αυτού του κοινωνικού προτύπου ομορφιάς, το οποίο εύκολα ανάγεται σε προσωπική αξία. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι συγκρίνουν το σώμα τους με εκείνο ενός ατόμου πουθαυμάζουν ή εξιδανικεύουν, βιώνουν πιο έντονα αρνητική εικόνα σώματος. Και τι μας κάνει να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους τόσο συχνά; Με βάση τη θεωρία κοινωνικής σύγκρισης, βλέπουμε τους εαυτούς μας σε σχέση με τους άλλους για να προσδιορίσουμε την προσωπική μας αξία κρίνοντας εάν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι από κάποιον άλλο/η.

Το «τέλειο» σώμα, η μεγάλη παγίδα

Η εικόνα, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που ασκείται γύρω από τα στερεότυπα, αυξάνει τονκίνδυνο των διατροφικών διαταραχών. Για παράδειγμα, το 1/3 των βίντεο που κυκλοφορούν στοYouTube θα μπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία «pro-anorexia», δηλαδή υπέρ τηςπροώθησης της ανορεξίας, καθώς οι θεάσεις τους φτάνουν στα επίπεδα εκείνων που αποσκοπούνστην πραγματική ενημέρωση των συνεπειών της ασθένειας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στοFacebook, καθώς η έκθεση σε εικόνες των άλλων οδηγεί συχνά νεαρές γυναίκες να αναπτύξουναρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, λόγω της συνεχούς σύγκρισης του σώματός τους με εκείνοτων άλλων χρηστών. Δύο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η συχνή πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει τα συμπτώματα που συσχετίζονται με τη βουλιμία, την εμμονή μετο βάρος και την υπερβολή στη γυμναστική.

Σε ενδιαφέρει: Πως θα καταλάβειs αν το παιδί σου έχει διατροφική διαταραχή ΑFRID

Εικόνα
istockphoto

 

Πώς να το διαχειριστείς

Δυστυχώς τα social media προωθούν τακτικές και πρακτικές που διαταράσσουν τη σχέση μας με το σώμα μας και την τροφή! Είναι αδύνατο να αντισταθεί μια έφηβη όταν βομβαρδίζεται με όλα εκείνα μηνύματα και τις εικόνες που προβάλλουν αποκλειστικά και μόνο έναν τύπο σώματος, αυτό του απόλυτα λεπτού και γραμμωμένου, κάτι που είναι άπιαστο για τις περισσότερες γυναίκες.

Υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης των κοινωνικών μέσων, με στόχο πάντα την ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης σε εικόνες και σελίδες που προωθούν πρακτικές διατροφικών διαταραχών.

• Να ελέγχεις και να προσέχεις ποιους ακολουθείς: Προσοχή σε σελίδες που προωθούν το φαγητό και την άσκηση. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς αυτές που ενισχύουν με θετικό τρόπο τη διατροφή και το σώμα και δεν κάνουν καμία αναφορά σε απώλεια βάρους.

• Μη φοβάσαι να κάνεις «unfollow»: Εάν νιώσεις ότι κατακλύζεσαι από άγχος και συναισθήματα ανεπάρκειας επειδή δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σβήσε αυτές τις σελίδες και μην τις ακολουθείς πλέον.

Δες ακόμη: Συναισθηματική βουλιμία: Ποιο κενό καλύπτεις τρώγοντας;

Αγαπημένο