ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα «μυστικά όπλα» του Δρ. Δελλή απέναντι στον κορονοϊό

Ο Ειδικός Παθολόγος - Διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Δελλής μας αποκαλύπτει όσα μπορούν να μας θωρακίσουν απέναντι στον COVID-19.
5
'
dimitris dellis

Μπορεί η διατροφή να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στον νέο κορονοϊό;

Η άμυνά μας απέναντι στις ιώσεις καθορίζεται από το dna μας. Υπάρχουν στον οργανισμο κάποια κύτταρα -που ονομάζονται Τ κύτταρα –που  έργο τους είναι η άμυνα απέναντι στις ιώσεις. Τα εν λόγω κύτταρα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, για αυτόν τον λόγο άλλοι έχουν καλύτερη ανοσία και άλλοι όχι. Αυτή η ανοσία που έχει ο καθένας μας ατομικά μπορεί να την επιδεινώσουν κάποιοι παράγοντες όπως η οξείδωση. Η σωστή διατροφή μπορεί με τη λήψη αντιοξειδωτικών να αποτελέσει ασπίδα, βοηθώντας στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί πανάκεια. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή τρώμε πορτοκάλια ή πίνουμε χυμούς κυκλοφορούμε ελεύθεροι κάνοντας βόλτες έξω.

Όσοι κάνουν δίαιτα ή όσοι δεν τρέφονται σωστά είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19;

Η δίαιτα δεν επηρεάζει καθόλου το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσα ίσα η απώλεια βάρους, έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία μειώνει την άμυνα του οργανισμού. Παρόλα αυτά αν κάποιος δεν τρέφεται σωστά, δηλαδή δεν παίρνει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται τότε το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι σε χειρότερο επίπεδο. 

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να προτιμάμε και άλλες που καλό είναι να αποφεύγουμε;

Σίγουρα, όσον αφορά πάντα το ανοσοποιητικό σύστημα, θέλουμε να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να αντέξουμε ή να ανταπεξέλθουμε στη διαδικασία των ιώσεων και κυρίως του κορονοϊού. Οι τροφές που κάνουν κακό στο ανοσοποιητικό είναι τα τηγανητά, η ζάχαρη και όλα τα ραφιναρισμένα τρόφιμα. Για να ενδυναμώσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας και να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής, πρέπει να τρώμε σαλάτες και φρούτα εποχής, γαλακτοκομικά, αυγά και να τρώμε με μέτρο ποικιλία τροφών, έτσι ώστε να λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στη φύση. 

"Η σωστή διατροφή μπορεί με τη λήψη αντιοξειδωτικών να αποτελέσει ασπίδα, βοηθώντας στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί πανάκεια."

immune boost

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό;

Είναι απόλυτη αλήθεια ότι η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μέσω πολλών ορμονών που σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό αλλά και μέσω των ενδορφινών που αποτελούν σύμμαχο της ψυχικής μας υγείας, διότι ως γνωστόντο στρες είναι ένας μεγάλος αντίπαλος του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Υπάρχουν άλλα “μυστικά” υγείας και ενίσχυσης του οργανισμού μας; 

Όσον αφορά στο πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος τον οργανισμό του με φυσικό τρόπο σίγουρα χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά του τα εξής γνωστά “μυστικά¨:

  • Σωστή διατροφή, σύμφωνα και με όλα τα παραπάνω.
  • Καλή ενυδάτωση. 
  • Επαρκή ύπνο.
  • Διαλογισμό ή ασκήσεις χαλάρωσης (το στρες επιδεινώνει όλο το ανοσολογικό όποτε χρειάζεται ουσιώδη διαχείριση.) 

Τι συμβουλές μας δίνετε γενικότερα για να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή την πρωτόγνωρη κρίση; 

Ο άνθρωπος χρειάζεται να αναζητήσει νέα πράγματα τώρα που βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα σε ένα σπίτι για λόγους που δεν ευθύνεται ο ίδιος. Σαν συμβουλή λοιπόν θα έλεγα πως το σημαντικότερο είναι να βάλουμε ένα πρόγραμμα στη ζωή μας. Έχουμε αρκετό καιρό ακόμα που θα μείνουμε κλεισμένοι μέσα. Συνεπώς, πρέπει να βάλουμε ένα πρόγραμμα τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση. Μπαίνοντας σε κουτάκια έχουμε πιο μεγάλη ασφάλεια και πιθανότητα ελέγχου του βάρους μας ενώ ένα πρόγραμμα άσκησης θα βοηθήσει επίσης πολύ. Οποιαδήποτε άσκηση. Έβλεπα πρόσφατα ότι κάποιος έκανε μαραθώνιο στο μπαλκόνι του. Όταν θες να κάνεις κάτι θα βρεις τρόπο. Θα βρεις κάποια λάστιχα γυμναστικής, θα βρεις προγράμματα στο youtube με yoga ή pilates. Σίγουρα υπάρχει τρόπος να γυμναστεί κανείς μέσα στο σπίτι. Μπορεί επίσης να διαβάσει κανείς πράγματα που δεν έβρισκε ποτέ τον χρόνο να διαβάσει ενώ είναι ευκαιρία κάποιες εκκρεμότητες που μπορεί να έχει ο καθένας, να κλείσουν μέσα σε αυτό το διάστημα. 

Ο στόχος είναι να βγούμε από όλο αυτό δυνατότεροι και όχι χειρότεροι! 

Καμιά φορά λέω ότι πρέπει να προσέξουμε τον εαυτό μας, την ψυχή μας και το σώμα μας. Αυτήν την κρίση θα την ζήσουμε θέλοντας και μη, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, το θέμα είναι πώς θα είμαστε μετά τη κρίση. Θα είμαστε πιο ήρεμοι και φιλοσοφημένοι; Θα είμαστε πέντε κιλά περισσότερα ή πέντε κιλά λιγότερα;

Πιστεύω αυτή τη στιγμή, είναι το καταλληλότερο σημείο, για να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να συναντήσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε την αυτοεκτίμηση μας, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον. 

Διανύουμε μια περίοδο που η διαχείριση του άγχους και του στρες καθώς και η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας συχνά μας οδηγούν στην ανακούφιση μέσω του φαγητού. Τα λεγόμενα comfort foods είναι διαφορετικά για τον καθένα μας αλλά συνήθως οι περισσότεροι κάνουν παχυντικές και «κακές» διατροφικές επιλογές. Καταρχάς υπάρχουν όντως comfort foods και κατά δεύτερον υπάρχουν όντως τροφές που δρουν κατευναστικά για το στρες; 

Όντως υπάρχουν τροφές που δρουν κατευναστικά στον οργανισμό μας. Ανεβάζουν την σεροτονίνη και την ντοπαμινη και ο εγκέφαλος βιώνει μία τρομερή ευφορία! Αυτές οι τροφες ονομαζονται comfort foods. Στην παρατήρηση ότι αφού μας κάνουν κακό γιατί είναι comfort foods η απάντηση είναι πως το comfort αφορά το συναίσθημα την ώρα που τρώει κανείς. Εκείνη τη στιγμή το άτομο που καταναλώνει τις τροφες αυτές βιώνει μία τρομερή ευφορία και είναι ο ευκολότερος τρόπος για να νιώσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος χαρά. 

Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης από την άλλη– η αύξηση δηλαδή του βάρους- που έρχεται σε δεύτερο χρόνο είναι αυτό που μας κάνει κακό, αλλά την ώρα της υπερφαγίας ο εγκέφαλος σβήνει τη λογική και λειτουργεί ασυνείδητα προκειμένου να πάρει ικανοποίηση. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που νιώθει είναι το συναίσθημα της ευφορίας. Πολύ περισσότερο την εποχή του κορονοϊού που ο εγκέφαλος δεν έχει τις εικόνες που είχε έως τώρα καθημερινά. 

Λέγοντας εικόνες εννοείτε δράσεις να υποθέσω; 

Ακριβώς. Για παράδειγμα μια τέτοια “εικόνα” για τον εγκέφαλο είναι η καθημερινή εργασία. Δημιουργεί κίνηση, σκέψη, δημιουργία στόχων αφού μέσα από τη δουλειά μας προσλαμβάνουμε εικόνες, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους, δημιουργούμε νέα πράγματα, εξελισσόμαστε. Όλα αυτά είναι δράσεις που ο εγκέφαλος βιώνει ως κίνηση, ως ζωή! Του δίνουν ενέργεια και τον κάνουν να έχει στόχο. 

Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή που όλα μηδενίζονται, τότε ο εγκέφαλος προκειμένου να ισορροπήσει χρησιμοποιεί τα comfort food ως εύκολη λύση για να αντλήσει χαρά. Και επειδή όπου βρει χαρά θέλει να πάρει όσο περισσότερη γίνεται, δεν θέλει να σταματήσει ότι τον ευχαριστεί με αποτέλεσμα να κάνουμε βουλιμία στις τροφές. 

Και πώς μπορούμε να αρνηθούμε αυτή τη “χαρά”;

Σε αυτό το σημείο, το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Δηλαδή συναισθηματικά, την ώρα που βαριόμαστε ή αγχωνόμαστε ή βιώνουμε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα, το φαγητό και κυρίως τα comfort foods είναι η πιο μεγάλη και η πιο εύκολη χαρά της στιγμής. 

Εάν συνειδητοποιήσουμε το κόστος της αμέσως αλλάζει το παιχνίδι! Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν είναι να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να μάθει να σκέφτεται πριν φάει. Και ειδικά σε αυτές τις τροφές που δημιουργούν βουλιμία- και είναι το άμυλο, τα γλυκά, οι ξηροί καρποί και το αλκοόλ -, θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα όταν ξεκινήσει να τις τρώει η πιθανότητα της βουλιμίας να είναι τεράστια και εκεί είναι που χάνεται το παιχνίδι του βάρους. Άρα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε πριν φάμε και κυρίως τις συγκεκριμένες τροφές. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να βάλουμε ένα φρένο εκείνη τη στιγμή είναι να αναρωτηθούμε τι είναι πιο σημαντικό; Αυτό που έχουμε μπροστά μας, μία τυρόπιτα π.χ. ή η υγεία μας και το ντύσιμό μας; 

Πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος ιδιαίτερα τώρα που η παραμονή μας στο σπίτι συχνά μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, όταν ο εγκέφαλος βαριέται, στενοχωριέται ή πιέζεται η τροφή είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να εκτονώσει τα συναισθήματά του και να νιώσει καλά. Άρα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό βάρος πρέπει να μην έχουμε comfort foods (άμυλο, ζάχαρη, ξηροί καρποί κ.α) στο σπίτι αυτές τις μέρες, γιατί όταν τα βλέπουμε αμέσως πυροδοτείται η λαιμαργία και όταν ξεκινήσει δεν σταματάει και γίνεται βουλιμία. Με άλλα λόγια θα πρέπει να φροντίσουμε να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αυτές τις τροφές. Ένας ακόμη τρόπος για να μας κρατήσει σε ισορροπία είναι να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε αυτά που τρώμε κάθε μέρα για όσο διάστημα είμαστε μέσα στο σπίτι. Είναι ο καλύτερος τρόπος αυτοπαρατήρησης και συνειδητοποίησης της διατροφικής μας συμπεριφοράς. Μάλιστα είναι σημαντικό να γράφουμε αυτά που τρώμε πριν τα φάμε ώστε να συνειδητοποιούμε πολύ καλύτερα την συμπεριφορά μας. 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, διαβήτη κ.α. Τι πρέπει να προσέξουν περισσότερο αυτές οι ευπαθείς ομάδες;

Οι ευπαθείς ομάδες, δυστυχώς το μόνο που πρέπει να προσέξουν είναι να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό. Προφανώς, το να πάρουν κάποια αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, D, E και Ω3, μπορεί να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα αλλά σε κάθε περίπτωση εάν κολλήσουν τον ιό θα κάνει τον κύκλο που είναι γραμμένο στο dna τους να συμβεί. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει συνεπώς κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα είναι απλά να μην εκτεθεί στον νέο κορονοϊό. Γι’ αυτό “Μένουμε Σπίτι” όσο πιο πολύ μπορούμε και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες ατομικής και κοινωνικής προστασίας. 

 

 

 

 

 

 

 

Who Is Who

Ο Δημήτρης Δελλής είναι Ειδικός Παθολόγος – Διατροφολόγος. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας D GENOMEERES Advanse Medical Research, που έχει ως τομέα δράσης την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία παραγόντων καρδιοαγγειακού κινδύνου. Έχει παρακολουθήσει πάνω από 15.000 ασθενείς με παχυσαρκία. 
Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και μέλος της επιτροπής σίτισης και διατροφής των Κολλεγίων Αθηνών – Ψυχικού. Έχει οργανώσει με το ιατρείο του, σε συνεργασία με δήμους της Αττικής, δεκαπέντε εκπαιδευτικές ημερίδες για την παχυσαρκία και τη διατροφή για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού και ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης Διατροφής και Υγείας τριάντα ημερίδες σε δήμους και σχολεία σε όλη την Ελλάδα με θέμα την πρόληψη και την εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή διατροφή και την άσκηση.
Αγαπημένο