ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Tα λευκά τρόφιμα παχαίνουν σε σχέση με τα ολικής; Τι ισχύει τελικά

Δες γιατί είναι ένας απλός... μύθος!
2
'
ta-lefka-trofima-paxainoun

Δεν είναι λίγες οι φορές που με ρωτούν εάν είναι προτιμότερα τα ολικής άλεσης τρόφιμα γιατί αδυνατίζουν ή εάν πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν λευκό αλεύρι γιατί παχαίνει.

Αρχικά να τονίσω πως επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να αδυνατίζει, ούτε κάποιο τρόφιμο που να παχαίνει! Εάν ήταν τόσο απλό, θα είχαμε ήδη λύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Για να μπορέσουμε όμως να αναλύσουμε αυτόν τον μύθο και να καταλήξουμε στην αλήθεια, θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε συγκρίνοντας τη θρεπτική σύσταση ανάμεσα σε κάποιο τρόφιμο ολικής και το αντίστοιχο λευκό. Ας πάρουμε ως παράδειγμα για αυτή τη σύγκριση το ψωμί!

Ψωμί ολικής ή λευκό;

Το λευκό ψωμί, όπως το σταρένιο, έχει αυτό το χρώμα λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί το σιτάρι, κατά την οποία έχει αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός, ο οποίος περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, σιδήρου και πολλών βιταμινών. Το ψωμί ολικής από την άλλη, είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες (πάνω από το διπλάσιο), σίδηρο και βιταμίνες, καθώς περιέχει όλα τα τμήματα του δημητριακού από το οποίο προέρχεται.

1 φέτα λευκό ψωμί

 

Θερμίδες

66,5kcal

Υδατάνθρακες

11,9g

Φυτικές ίνες

0,9g

Πρωτεΐνη

2,7g

Λιπαρά

0,9g

lefka-trofima-paxainoun-thermides

1 φέτα ψωμί ολικής

Θερμίδες

69,2kcal

11,6g

Φυτικές ίνες

0,9g

1,9g

Πρωτεΐνη

3,6g

Λιπαρά

0,9g

Από τη σύγκριση παρατηρούμε πως το λευκό ψωμί έχει λίγο λιγότερες θερμίδες από το ολικής! Που σημαίνει πως από πλευράς θερμίδων, το λευκό ψωμί δεν «παχαίνει»!

lefka-trofima-paxainoun-erevna-ti-deixnei

Πώς προέκυψε όμως η φήμη ότι τα λευκά παχαίνουν σε σχέση με τα ολικής;

Αυτή η φήμη σχετίζεται με την πληθώρα ερευνών που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο σωματικό λίπος, χαμηλότερη περιφέρεια μέσης, καθώς και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και κάποιων μορφών καρκίνου. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται κυρίως στις φυτικές ίνες που περιέχουν τα ολικής, καθώς και στις περισσότερες βιταμίνες. Επιπλέον, ως προς το θέμα του σωματικού βάρους πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με μεγαλύτερο κορεσμό και αργή αποδέσμευση ενέργειας, συνεπώς αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με την κατανάλωση του αντίστοιχου λευκού τροφίμου! Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να αποφύγουμε τις λιγούρες και να προσλάβουμε εν τέλει λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Εν κατακλείδι, τα λευκά τρόφιμα δεν περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα ολικής ώστε να «παχαίνουν», σχετίζονται όμως με χαμηλότερο σωματικό βάρος λόγω του μεγαλύτερου κορεσμού και της καλύτερης διαχείρισης της πείνας μέσα στην ημέρα!

Αγαπημένο