ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα κρυφά σημάδια ότι το παιδί σου μπορεί να έχει διατροφική διαταραχή

Με ποιους φόβους του παιδιού συνδέονται; Τι λέει η ειδικός.
4
'
orange shutterstock

Οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά θεωρούμε ότι είναι σπάνιο φαινόμενο, αν και οι τελευταίες έρευνες υποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς εν μέσω πανδημίας υπάρχει μια τεράστια αύξηση στα ποσοστά στο παιδικό και εφηβικό πληθυσμό παγκοσμίως. Τσουνάμι στις διατροφικές διαταραχές στα παιδιά.

Λόγω έλλειψης επαρκής ενημέρωσης και εξειδίκευσης ειδικών γύρω από τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά,  ειδικοί και γονείς συνήθως δείχνουν προσαρμοστικότητα στα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στο φαγητό όπως όταν τρώνε συγκεκριμένα μόνο φαγητά ή τροφές, είτε τρώνε μόνο βλέποντας τηλεόραση ή ταΐζονται με συνεχή απόσπαση προσοχής, πχ. να τα απασχολούμε με κάτι άλλο ενώ τρώνε… Και συνήθως όλες οι παραπάνω συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ως κάτι φυσιολογικό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μια διατροφική διαταραχή μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, αν και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εφηβεία. Παρόλ' αυτά, ο εντοπισμός και η διάγνωση μιας διατροφικής διαταραχής στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, ψυχολόγος -οικογενειακή θεραπεύτρια, δυο είναι οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Η πρώτη είναι η Αποφευκτική Περιοριστική Πρόσληψη Τροφής (AFRID)  - Πώς θα καταλάβειs αν το παιδί σου έχει διατροφική διαταραχή ΑFRID- και η δεύτερη η Νευρική Ανορεξία.

Τα περισσότερα παιδιά με διατροφικές διαταραχές παρουσιάζουν πιο άτυπα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής. Άλλωστε είναι δύσκολο να διαγνωσθούν άμεσα λόγω της περιπλοκότητας των συμπτωμάτων και των μοτίβων συμπεριφοράς που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αποφύγουν την τροφή. Οι βασικοί άξονες εκδήλωσης της νόσου συνδέονται με τους παρακάτω φόβους:

  • Φόβος του πάχους (λίπους), ο οποίος συσχετίζεται με τα πειράγματα που δέχονται από συμμαθητές και φίλους στο σχολείο
  • Φόβος για πόνο στο στομάχι, έμετο, πνιγμό.
  • Απέχθεια και έντονη ευαισθησία σε διάφορες γεύσεις, μυρωδιές και υφές τροφών.

Πολύ συχνά τα παιδιά πριν εκδηλώσουν κάποια διατροφική διαταραχή παρουσίαζαν υψηλό άγχος ή κάποια μορφή ιδεοψυχανασμού, που πυροδότησε περαιτέρω φόβους γύρω από την τροφή και το σώμα, οι οποίοι ενίσχυσαν τον διατροφικό περιορισμό και υποσιτισμό. Οι συμπεριφορές αυτές των παιδιών συνήθως συνοδεύονται από συναισθήματα έντονης οργής, επιθετικότητας και φυσικά, έντονης σωματικής κινητικότητας.

Υπάρχουν και κάποια σημάδια που μπορεί να συνδέονται με μια υποβόσκουσα διατροφική διαταραχή ή μια διατροφική διαταραχή που πάει να αναπτυχθεί. Σημάδια που μπορεί να μη είναι τόσο ανησυχητικά εκ πρώτης όψεως όπως τα εξής:

Η ανάπτυξή του είναι στάσιμη

Είναι πιθανό να ακούσεις έναν ενήλικα ή έφηβο που πάσχει από διατροφική διαταραχή να δηλώνει ότι κάνει δίαιτα ή ότι θέλει να χάσει βάρος. Πολύ συχνά επίσης η απώλεια βάρους στην εικόνα του μπορεί να είναι ορατή. Στα παιδιά όμως σπάνια είναι. Συνήθως μένουν σταθερά στο βάρος τους και γενικά στην ανάπτυξή τους αν υποβόσκει μια διατροφική διαταραχή. Ένας ελλειπής όμως ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας διατροφικής διαταραχής στο παιδί. Γι’ αυτό η επιβεβαίωση από τον Παιδίατρο, ότι το παιδί αναπτύσσεται με τον φυσιολογικό ρυθμό για την ηλικία, του είναι σημαντική. Παρόλ' αυτά δεν είναι όλοι οι Παιδίατροι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίσουν μια πιθανή διατροφική διαταραχή που μπορεί να έχει το παιδί. Ακόμα κι όταν ρωτούν λεπτομέρειες τους γονείς για τις διατροφικές του συνήθειες. Εφόσον όμως ο Παιδίατρος επιβεβαιώσει ότι η ανάπτυξη του παιδιού υπολείπεται και έχουν διερευνηθεί οι πιθανοί παθολογικοί λόγοι, τότε ο γονιός θα ήταν καλό να συμβουλευτεί και έναν ειδικό στο πεδίο των διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα αν έχει εντοπίσει κι άλλα συμπτώματα που τον υποψιάζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τρώει λιγότερο ή δεν έχει όρεξη χωρίς προφανή λόγο

Ένα παιδί πρέπει να έχει όρεξη. Μπορεί να μην τρώει πολύ, αλλά ένα σημάδι ότι όλα πάνε καλά είναι να έχει όρεξη. Αν ξαφνικά δεν έχει όρεξη -και δεν είναι άρρωστο-και γενικά ζορίζεται να τελειώσει το φαγητό του και την ποσότητα που συνήθως έτρωγε, ενώ πρώτα δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καμπανάκι. Το πιο πιθανό που μπορεί να ακούσετε από ένα παιδί σε αυτή την περίπτωση είναι η χαρακτηριστική φράση: "φούσκωσα" ή "δεν θέλω άλλο".

Είναι επιλεκτικό στο φαγητό

Τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εκφράσουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους λόγω μιας υποβόσκουσας διατροφικής διαταραχής. Μπορεί όμως να σαμποτάρουν την ανάπτυξή τους με το να αρνούνται να φάνε. Ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνουν αυτό είναι λέγοντας: δεν μου αρέσει αυτό το φαγητό. Τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι γονείς σπεύδουν να μαγειρέψουν το φαγητό της προτίμησής του. Αυτό γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε ένα παιδί που τρώει πολύ περιορισμένη γκάμα τροφίμων ή μονοφαγίες, που αποτελούν ένδειξη διατροφικής διαταραχής.

Λέει συχνά ότι το πονάει η κοιλιά του

Είναι ένα σωματικό σύμπτωμα που, όταν έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια, αποτελεί κατεξοχήν σημάδι στρες. Παράλληλα μπορεί να κρατήσει το παιδί μακριά από το φαγητό και επομένως να αποτελεί σημάδι που συνδέεται με κάποια διατροφική διαταραχή.

Έχει υπερκινητικότητα

Οι ενήλικες με διατροφική διαταραχή μπορεί να αναζητούν τη συνεχή άσκηση για να κάψουν θερμίδες. Στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί υπερκινητικότητα λόγω της διαταραχής των χημικών του εγκεφάλου. Φυσικά αυτό το σύμπτωμα εντοπίζεται στα παιδιά που έχουν διαγωστεί με ΔΕΠΥ, στα οποία δεν αποκλείεται και η εμφάνιση διατροφικής διαταραχής.

Βλέπει εκπομπές μαγειρικής

Στα άτομα με διατροφική διαταραχή συνήθως δεν λείπει η όρεξη όπως νομίζουμε. Αντίθετα λαχταρούν το φαγητό αλλά δεν το επιτρέπουν στον εαυτό τους. Ένας  ενήλικας με διατροφική διαταραχή μπορεί για παράδειγμα να συλλέγει συνταγές ή να αρέσκεται να μαγειρεύει για άλλους. Στα παιδιά, που πολλά πράγματα λειτουργούν σε ασυνείδητο επίπεδο,  μπορεί να τα δούμε να παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής. Αυτό μπορεί να αποτελεί, σε συνδυασμό με τα προεναφερθέντα,  ένα ακόμα σημάδι διατροφικής διαταραχής. 

Αγαπημένο