ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα φρούτα τελικά περιέχουν πολλή ζάχαρη;

Κι όμως είναι μύθος! Μάθε γιατί αυτή η πεποίθηση δεν ισχύει.
3
'
ta-frouta-exoun-zaxari

Είναι καλοκαίρι και τα πολλά φρούτα που κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων... Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, πεπόνια, καρπούζια και πολλά ακόμα λαχταριστά, χρωματιστά και μυρωδάτα σπάνε την μονοτονία της χειμωνιάτικης τριάδας μήλο-πορτοκάλι-αχλάδι! Είναι γεγονός πως τα φρούτα θεωρούνται υγιεινό τρόφιμο και οι επίσημες συστάσεις κάνουν λόγο για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πολλοί όμως αποφεύγουν την κατανάλωσή τους καθώς φοβούνται πως έχουν πολλή ζάχαρη.

Διάβασε ακόμα: Διατροφικά tips για λεπτή μέση: Είναι πιο απλά από όσο νομίζεις!

Τα φρούτα, λοιπόν, περιέχουν ζάχαρη;

Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, αλλά η διαχείριση αυτών των σακχάρων από το σώμα σας είναι πολύ διαφορετική από τη διαχείριση της κοινής ζάχαρης! Η ζάχαρη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης έχει φανεί πως σχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Τα φρούτα περιέχουν επίσης φρουκτόζη, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώσουμε τόσα φρούτα, ώστε να φτάσουμε την ποσότητα φρουκτόζης που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει κάποια διαταραχή στην υγεία μας.

ta-frouta-exoun-zaxari-h-oxi

Το σώμα διαχειρίζεται διαφορετικά τη φρουκτόζη από τα φρούτα

Όταν καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, όπως για παράδειγμα το ροδάκινο με τη φλούδα, καταναλώνουμε, πέρα από τη φρουκτόζη, αρκετό νερό και φυτικές ίνες. Έτσι, η πέψη διαρκεί περισσότερο και η φρουκτόζη απελευθερώνεται αργά, σε αντίθεση με την κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη, όπου η απελευθέρωση της φρουκτόζης γίνεται πολύ γρήγορα, λόγω της απουσίας φυτικών ινών ή άλλων συστατικών. Αυτή η γρήγορη απελευθέρωση και απορρόφηση είναι που μακροπρόθεσμα μπορεί να μας επιβαρύνει. Δυστυχώς, αυτή η γρήγορη απορρόφηση συμβαίνει και με την κατανάλωση χυμών (τυποποιημένων και φυσικών), λόγω της απουσίας των φυτικών ινών του ολόκληρου φρούτου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, ιδανικά μαζί με τη φλούδα του, έναντι του στημένου χυμού του.

Τέλος, τα φρούτα πέρα από τις φυτικές ίνες είναι πλούσια και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων!

Δώσε, λοιπόν, έμφαση στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων διαφορετικών χρωμάτων, ώστε να λάβεις ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών και απόλαυσε το καρπουζάκι σου χωρίς ενοχές.

Διάβασε ακόμα: Πόσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεσαι την ημέρα

Αγαπημένο