ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τραχανάς : Ένας διατροφικός θησαυρός στο πιάτο σου

3 συνταγές για να τον δοκιμάσεις!
3
'
traxanas-diatrofiki-aksia

Ο τραχανάς αποτελεί ένα παραδοσιακό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας, με το οποίο έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές. Αν και η κλασσική συνταγή τον θέλει να καταναλώνεται με τη μορφή σούπας, η σύγχρονη γαστρονομία περιλαμβάνει πλήθος συνταγών, όπου ο τραχανάς μαγειρεύεται μαζί με λαχανικά ή όσπρια, χρησιμοποιείται ως υλικό για πίτες αλλά και ως συνοδευτικό του κρέατος. Αποτελεί ένα μίγμα γάλακτος ή γιαουρτιού με σιμιγδάλι ή σπασμένο σιτάρι, το οποίο αποξηραίνεται, τρίβεται και στην συνέχεια μαγειρεύεται. Για την παρασκευή του ξινού τραχανά χρησιμοποιείται γάλα που έχει αφεθεί να ξινίσει ή γιαούρτι, ενώ ο γλυκός τραχανάς παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα.

Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, την οποία οφείλει στα επιμέρους συστατικά του. Εμπεριέχει σύνθετους υδατάνθρακες αργής αποδέσμευσης, για αυτό και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Παράλληλα, προσφέρει φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς επίσης και πρωτεΐνη σχετικά υψηλής βιολογικής αξίας, καθιστώντας τον ένα πολύτιμο σύμμαχο για όσους δεν τρώνε κρέας στη διατροφή τους. Ακόμη μας δίνει και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, η σούπα τραχανά αποδίδει περίπου 110 θερμίδες ανά 100 γρ. όταν παρασκευάζεται με γλυκό τραχανά και γύρω στις 150 θερμίδες όταν χρησιμοποιείται ξινός τραχανάς.

traxanas-ti-na-ftiaxeis-me-afto

Πώς όμως μπορούμε να τον εντάξουμε στη διατροφή μας; Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες εναλλακτικές που θα σε πείσουν ότι ο τραχανάς δεν είναι ένα φαγητό που καταναλώνεται μόνο το χειμώνα …

Τραχανόπιτα με λαχανικά και τυριά

Υλικά

  • 300 γρ φέτα (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών)
  • 200 γρ γραβιέρα
  • 3 αυγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι τραχανά ξινό
  • 3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 400γρ σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύουμε για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε ώστε να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε τη φέτα με το χέρι μας ή την τρίβουμε από χοντρό τρίφτη. Αναμιγνύουμε τη γραβιέρα με τη φέτα και προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και αφού ανακατέψουμε, προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι , τον τραχανά και το αλεύρι μαζί με τo baking powder και ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ με ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα το μίγμα της τυρόπιτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

traxanas-sidages-ti-na-kaneis

Τραχανάς ολικής με λαχανικά και ανθότυρο

Υλικά

  • 5 κουτ. σούπας τραχανά ολικής
  • 60 γρ. ανθότυρο
  • 1 μικρό καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τα λαχανικά που έχουμε πολτοποιήσει σε ένα μίξερ. Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τον τραχανά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει το νερό για περίπου 7 -8 λεπτά. Αποσύρουμε, σερβίρουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με το ανθότυρο.

Tονοσαλάτα με τραχανά

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι τραχανάς
  • 1 κονσέρβες τόνου καλά στραγγισμένες
  • ½ φλιτζάνι κάππαρη
  • 1 αγγούρι
  • 6 ντοματίνια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση

Βράζουμε τον τραχανά σε αρκετό αλατισμένο νερό και στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον τόνο, την κάππαρη, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Αγαπημένο