ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σπόροι παπαρούνας: Ποιες ιδιότητες έχουν

Από το βάζο... στο πιάτο σου!
3
'
sporoi-paparounas-idiotites-ofeli

Κι όμως η παπαρούνα δεν χρειάζεται να στολίζει μόνο το βάζο σου καθώς τα τελευταία χρόνια διεκδικεί δικαιωματικά και μία θέση στο πιάτο σου, αφού οι σπόροι της είναι θαυματουργοί! Δοκίμασε και δεν θα χάσεις.

Σπόροι παπαρούνας και οφέλη

Η παπαρούνα (επιστημονική ονομασία Papaver somniferum) δεν είναι μόνο ένα καλλωπιστικό λουλούδι καθώς τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει για τη θρεπτική αξία των σπόρων της. Αυτοί  οι μικροί  μπλε σπόροι (παπαρουνόσποροι) χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Το άρωμα τους είναι ελαφρά γλυκό και στη γεύση θυμίζουν ξηρούς καρπούς. Όταν ψήνονται η γεύση και το άρωμα γίνονται εντονότερα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές ιδιότητες τους έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Με βάση τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται ότι έχουν σημαντικά οφέλη, τα κυριότερα εκ των οποίων παραθέτονται παρακάτω. 

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη σπόρων παπαρούνας

  •  Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, συγκεκριμένα τα 100g έχουν 19,5g φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης. 
  • Αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ. Πολλές από αυτές λειτουργούν ως συν-παράγοντες σε μεταβολικά μονοπάτια και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού. 
  • Είναι πλούσιοι σε ανόργανα στοιχεία, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. 
  • Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι στο λινολεϊκό (ω-6) και ελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ, είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και συνεισφέρει στη καλύτερη λειτουργία της καρδίας. 
  • Οι ξηροί σπόροι παπαρούνας περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα αλκαλοειδών του οπίου όπως η μορφίνη, η κωδεΐνη, η θηβαΐνη κι η παπαβερίνη. Έτσι, οι σπόροι μπορούν να έχουν αναλγητική, καταπραϋντική, ήπια υπνωτική και αντιβηχική δράση. 

sporoi-paparounas-sidages

Πώς να μαγειρέψεις τους σπόρους παπαρούνας

Σπιτική πίτσα ολικής με παπαρουνόσπορο

Υλικά για τη ζύμη

  • 30 γρ μαγιά νωπή
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι ολικής άλεσης περίπου μισό μισό
  • 1 κουταλιά της σούπας παπαρουνόσπορο
  • Υλικά για τη γέμιση
  • 2 ντομάτες πολτοποιημένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • 500γρ τριμμένη μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό το οποίο προηγουμένως έχουμε ζεστάνει ώστε να γίνει χλιαρό (προσοχή δεν πρέπει να είναι καυτό γιατί δε θα φουσκώσει το ζυμάρι). Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τον παπαρουνόσπορο, τα δύο είδη αλεύρι ώστε να γίνει μια αφράτη ζύμη. Λαδώνουμε καλά το τετράγωνο ταψί του φούρνου. Παίρνουμε το ζυμάρι και με τα χέρια μας ή με πλάστη, το απλώνουμε ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα του ταψιού. Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για να φουσκώσει. Εν τω μεταξύ εμείς αναμιγνύουμε την πολτοποιημένη ντομάτα με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, το βγάζουμε από το φούρνο και το ξεσκεπάζουμε. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μίγμα της πολτοποιημένης ντομάτας. Από πάνω πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

sporoi-paparounas-psomi-sidagi

Σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης με παπαρουνόσπορο

Υλικά
 

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
  • 2 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο
  • 1 φλιτζάνι χοντροσπασμένα καρύδια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας). Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τον παπαρουνόσπορο και ζυμώνουμε ξανά ώστε να ενσωματωθούν καλά στη ζύμη.  Πλάθουμε ένα ή περισσότερα ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα πάπλωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε. Η συνταγή αυτή γίνεται και σε αρτοπαρασκευαστή, αλλά εκεί ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα, αφήνοντας τελευταία τη μαγιά, ώστε να μη βραχεί από τα υγρά υλικά. Τα καρύδια τα ρίχνουμε μετά το πρώτο ζύμωμα και φούσκωμα (συνήθως οι αρτοπαρασκευαστές διαθέτουν ηχητική ειδοποίηση για το χρονικό διάστημα στο οποίο ρίχνουμε τα τελευταία υλικά).
 

Αγαπημένο