ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πολύχρωμες πιπεριές: H διατροφική τους αξία και ποια είναι η καλύτερη να επιλέξεις

Ένας θησαυρός που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου!
3
'
piperies-kai-diatrofi

Η πιπεριά είναι ένα ιδιαίτερα «ευέλικτο» λαχανικό που προστίθεται σε σαλάτες και φαγητά, ενισχύοντας τη γεύση αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Αναλύοντας τα ιδιαίτερα διατροφικά τους συστατικά, οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, οι κόκκινες πιπεριές έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα στο εν λόγω συστατικό, καθώς μία μόνο είναι αρκετή για να καλύψει το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, τόσο για υγιείς ενήλικες, όσο και για καπνιστές, εγκύους και θηλάζουσες που έχουν αυξημένες απαιτήσεις.

Τι άλλο περιέχουν οι πιπεριές

Από την άλλη, οι πιπεριές περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα περιέχουν κάλιο, ένα συστατικό πολύ σημαντικό το οποίο σχετίζεται με την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και όχι μόνο. Ακόμη, αποτελούν μια σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το νευρομυϊκό μας σύστημα, καθώς επίσης και άλλων βιταμινών όπως Α και Ε.

Ίσως όμως το πιο σημαντικό τους γνώρισμα είναι το γεγονός ότι προσφέρουν υψηλά ποσά καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, λυκοπένιο, το οποίο έχει φανεί ότι ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που φροντίζουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

piperies-diatrofiki-axia

Τι χρώμα πιπεριά να προτιμήσω

Όσον αφορά τη διαφορά στη γεύση, η πράσινη είναι πιο πικρή ενώ η κόκκινη και η πορτοκαλί είναι πιο φρουτώδεις. Η κόκκινη και η πορτοκαλί αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Α και Β6, καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη (σημαντική και για την καλή υγεία των ματιών) και η ζεαξανθίνη. Η πράσινη περιέχει σημαντικά ποσά φυλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Παρότι και οι τρεις έχουν σημαντικά συστατικά, ένα ελαφρύ προβάδισμα θα δίναμε στην κόκκινη και πορτοκαλί, λόγω του υψηλότερου αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου.

Στην κουζίνα ...

Ψητά μανιτάρια με πιπεριές και άλλα λαχανικά

Υλικά

  • 10 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

Εκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίζουμε τα μανιτάρια. Κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ψιλοκόβουμε. Τα «καπέλα» των μανιταριών τα βάζουμε με την καμπύλη προς τα κάτω σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κομμένη ντομάτα, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τη φέτα, το σκόρδο και την πιπεριά και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τα μανιτάρια, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ για 10 περίπου λεπτά.

piperies-pos-na-tis-fas

Σπιτικό τυρόψωμο με πιπεριά

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
  • 1 ½ φλιτζάνι φέτα χαμηλών λιπαρών θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας). Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε

καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη φέτα, την πιπεριά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Πλάθουμε ένα ή περισσότερα ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα πάπλωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε. Η συνταγή αυτή γίνεται και σε αρτοπαρασκευαστή, αλλά εκεί ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα, αφήνοντας τελευταία τη μαγιά, ώστε να μη βραχεί από τα υγρά υλικά. Τη φέτα και την πιπεριά τη ρίχνουμε μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, με τον ειδικό ήχο που βγάζει ο αρτοπαρασκευαστής

Αγαπημένο