ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πασχαλινό τραπέζι: 3+1 συνταγές που δεν πρέπει να λείπουν από το δικό σου

Κλασικές, αγαπημένες, νόστιμες και φυσικά, δια χειρός Πέτρου Συρίγου!
28.04.2021
3
'
Πασχαλινό τραπέζι συνταγές Shutterstock

Το πασχαλινό τραπέζι με τις πίτες του, τα πασχαλινά κουλουράκια του αλλά και όλα τα φαγητά και τα γλυκά του είναι μια ιεροτελεστία. Είτε είσαι δεινή μαγείρισσα, είτε όχι εμείς σου βρήκαμε 4 must συνταγές για να κάνεις το πασχαλινό παραδοσιακό τραπέζι και να εντυπωσιάσεις!

Μαγειρίτσα η κλασική

Υλικά

  • 1 κεφαλάκι αρνιού με τον λαιμό
  • ½ φλιτζ. βούτυρο ή λάδι
  • 1 .200γρ συκωταριά αρνιού
  • 300 γρ. Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ. σ. κοφτή αλεύρι
  • 1 φλιτζ. κρασί άσπρο
  • 6 κ.σ ρύζι γλασέ
  • 1 μαρούλι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 1-2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 1κ.τ.γ κόρν φλάουρ
  • άνηθο, μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το κεφαλάκι σε νερό με λίγο αλάτι και με μια κουταλιά της σούπας ξύδι. Το πλένουμε πολλές φορές και αφήνουμε να μείνει σε αλατισμένο, χλιαρό νερό για μια ώρα.
  • Το ξεπλένουμε, το σκεπάζουμε με κρύο νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  • Το βάζουμε στην κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Ρίχνουμε και το λαιμό του αρνιού και τα βράζουμε για περίπου μια ώρα.
  • Πλένουμε την συκωταριά. Γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε σε αλατόνερο. Ρίχνουμε την συκωταριά και τα έντερα σε νερό που βράζει.
  • Όταν το νερό αρχίζει ξανά να βράζει, στραγγίζουμε τα εντόσθια και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Τα ξαναστραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια. Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και ρίχνουμε τα εντόσθια, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν μέχρι να μείνουν μόνο με το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και τα σοτάρετε μερικά λεπτά. Τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν το κρασί εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζουμί από το κεφαλάκι, αφού το μετρήσουμε με φλιτζάνι τσαγιού. Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό (το ζουμί από το κεφαλάκι με το νερό πρέπει να είναι έως 6 φλιτζάνια του τσαγιού).
  • Αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα. Ρίχνουμε το ρύζι, το μαρούλι κομμένο σε κομμάτια και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Προς το τέλος ρίχνουμε το ψαχνό από το κεφαλάκι και από τον λαιμό, αφού τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε στη μαγειρίτσα, αν θέλουμε, και τα μυαλά ψιλοκομμένα.
  • Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάμε τα αυγά, το κόρν φλάουρ με τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό ζουμί της μαγειρίτσας ενώ ανακατεύουμε το αυγολέμονο (5-6 κουταλιές στο σύνολο). Το προσθέτουμε στη μαγειρίτσα, βάζουμε άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένο  και την ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μερικά λεπτά και τη σερβίρουμε αμέσως.

Εικόνα
Πασχαλινό τραπέζι συνταγές 1
Shutterstock

 

Κοκορέτσι το παραδοσιακό

Υλικά

  • 2 συκωταριές αρνίσιες
  • 2 κιλά έντερα αρνίσια
  • 2 μπόλιες
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ ρίγανη
  • ½ φλ. χυμό λεμόνι
  • 1 λεμόνι
  • ½ φλ. λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις συκωταριές, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις στραγγίζουμε.
  • Γυρίζουμε τα έντερα από την ανάποδη, τα πλένουμε πολύ καλά, τα τρίβουμε με λεμόνι και τα στραγγίζουμε.
  • Πλένουμε τις μπόλιες και τις βάζουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσουν.
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη τις συκωταριές, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε μια μεγάλη σούβλα και αρχίζουμε να περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς, βάζοντας κάθε φορά διαφορετικό μέρος από τη συκωταριά και ένα κομμάτι μπόλια.
  • Μόλις τελειώσουν όλα τα κομμάτια ,πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, τρυπάμε στη μύτη της σούβλας το έντερο και αρχίζουμε να τυλίγουμε με αυτό τη σούβλα, ώστε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια της συκωταριάς με έντερο.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και τοποθετούμε τη σούβλα στη φωτιά, αρκετά ψηλά από τη θράκα στην αρχή, για να μην αρπάξει.
  • Ψήνουμε το κοκορέτσι γυρίζοντας τη σούβλα αργά, για 3 ώρες περίπου, αλείφοντας το συχνά με το λάδι και το χυμό λεμονιού μέχρι να ξεροψηθεί.

Το αρνί φούρνου... της καραντίνας

Υλικά

  • 300γρ. ζάχαρη
  • 1,5 κ. αρνάκι μπούτι
  • 1 κ.γ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος 
  • 40gr. λιωμένο βούτυρο γάλακτος 
  • 1 ματσάκι δενδρολίβανο
  • 1/2 ματσάκι θυμάρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 50gr. λιωμένο βούτυρο γάλακτος 
  • 500ml χλιαρό νερό
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • χοντρό αλάτι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Σε ένα ταψί βάζουμε το αρνί και το χαράζουμε σε 3 σημεία. Κόβουμε το σκόρδο σε 3 κομμάτια και τα καρφώνουμε εκεί που έχουμε χαράξει. Αλείφουμε με μια κουταλιά βούτυρο το αρνάκι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι και τον μαϊντανό και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο γάλατος, την μια κουταλιά μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
  • Αλείφουμε το μπούτι ομοιόμορφα με την πάστα που φτιάξαμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, τις αλατωπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα 50 gr. βούτυρο. Προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί με το αρνάκι.
  • Διαλύουμε τον ζωμό στο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε και αυτό στο ταψί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 ώρες σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μισή ώρα ξεσκέπαστο για να πάρει χρώμα.

Σερβίρισμα:

Μόλις το αρνάκι είναι έτοιμο το βγάζουμε από το ταψί και το σερβίρουμε σε μία πιατέλα. Σπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι μέσα στο ταψί.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λιωμένο βούτυρο γάλακτος , τις σπασμένες πατάτες, χοντρό αλάτι, μια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σοτάρουμε ελαφρώς. Σερβίρουμε!

Εικόνα
Πασχαλινό τραπέζι συνταγές 2
Shutterstock

 

Δες και αυτό: 1 + 1 ιδέες για να διακοσμήσεις το πασχαλινό σου τραπέζι

Τσουρέκι το αγαπημένο όλων

Υλικά

  • 1350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 375 γρ. χλιαρό νερό
  • 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 430 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 190 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 7 γρ. αλάτι
  • 13 γρ. μαχλέπι
  • 1 κτγ. μαστίχα τριμμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 1 χτυπημμένο αβγο
  • 60 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, 3 κτσ. από το αλεύρι και 2 κτσ. απ’ τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αβγά, το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι σκόνη, τη μαστίχα σκόνη, το ξύσμα από πορτοκάλι και τη βανίλια.
  • Προσθέτουμε τα υλικά αυτά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το γάντζο του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάτο και βάζουμε εκεί μέσα το ζυμάρι. (Χρησιμοποιούμε λίγο ηλιέλαιο στα χέρια μας για να ξεκολλήσει το ζυμάρι). Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και σκεπάζουμε για 3 ώρες με πετσέτες.
  • Βγάζουμε απ’ τη λεκάνη και χτυπάμε πάλι για λίγο με το γάντζο στο μίξερ ή με το χέρι για 20 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα πάλι για 1 ώρα το ζυμάρι στον κάδο του μίξερ να ξεκουραστεί.
  • Για την ζύμη
  • Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας βάζοντας λίγο ηλιέλαιο στα χέρια για να ξεκολλήσει το ζυμάρι απ’ τα τοιχώματα. Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο αλεύρι προσθέστε το πολύ 50 γρ, δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή η ζύμη.
  • Χωρίζουμε σε 9 κομμάτια το ζυμάρι μας (περίπου 200-220 γρ. το κάθε μπαλάκι). Πλάθουμε λωρίδες και μετά πλεξούδες (3 τμχ στην πλεξούδα). Μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί όχι και τα τρία τσουρέκια μαζί γιατί θα φουσκώσουν. Θα ψήσουμε σε δόσεις.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε μισή ώρα περίπου να ξεκουραστούν.
  • Χτυπάμε το αβγό με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια μας, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο.

*Μπορείτε να βρείτε τις συνταγές και πιο αναλυτικά στο petros-syrigos.com

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!