ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι νηστίσιμες και υγιεινές συνταγές για εσένα που προσέχεις

Ο Πέτρος Συρίγος στο site του, έχει αρκετές, και εμείς ξεχωρίσαμε 3 για εσένα.
3
'
νηστίσιμες και υγιεινές συνταγές Shutterstock

Οι νηστίσιμες συνταγές αλλά και τα νηστίσιμα φαγητά γενικότερα, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» σε κάποιον που ναι μεν θέλει να κάνει νηστεία και να αποτοξινωθεί, αλλά παράλληλα θέλει να φάει συνταγές χαμηλές σε θερμίδες, υγιεινές αλλά και νόστιμες! Ο Πέτρος Συρίγος στο site του, petros-syrigos.com έχει αρκετές, και εμείς ξεχωρίσαμε για εσένα τις παρακάτω 3:

“Σπαγγέτι” από καλαμάρι

Υλικά

  • 2 τμχ καλαμάρι ή θράψαλο
  • 150γρ. κινόα
  • 1 μαρούλι
  • 1 λόλα πράσινη
  • 1 τμχ κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 τμχ φινόκιο
  • ½ πιπεριά κόκκινη
  • ½ πιπεριά πράσινη
  • 1 κ.τ.σ χυμό τζίντζερ
  • 1 λεμόνι χυμό
  • 1κ.τ.σ μέλι
  • 5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 10 τμχ ντοματίνια

Εκτέλεση

  • Ζητάμε απ’ τον ψαρά μας να μας καθαρίσει τα καλαμάρια.
  • Αλατίζουμε, λαδώνουμε και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά (σχάρα ή σχαροτήγανο )για  1,5 λεπτό απ’ την κάθε πλευρά.
  • Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπαγγέτι τα καλαμάρια μας, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη, τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμόνι και ρίγανη.
  • Για τη σαλάτα:
  • Ξεπλένουμε σε άφθονο κρύο νερό τη κινόα βάζοντας τη σε ένα σουρωτήρι, με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζει.
  • Τη ρίχνουμε σε βραστό νερό και βράζουμε για 15- 20 λεπτά. Η κινόα είναι έτοιμη όταν σκάσει ένα λευκό κομμάτι απ’ το εσωτερικό της, τη σουρώνουμε και την κρυώνουμε καλά.
  • Πλένουμε τα λαχανικά μας, ψιλοκόβουμε πιπεριές, κρεμμυδάκι φρέσκο, φινόκιο σε φέτες λεπτές.
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον χυμό λεμόνι, το μέλι, τον χυμό τζίντζερ (τρίβουμε το τζίντζερ στον τρίφτη, σουρώνουμε και παίρνουμε μόνο τον χυμό του) το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε με τα χέρια μας το μαρούλι, τη λόλα, τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα ντρέσινγκ με το λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σερβίρουμε σε 2 πιάτα και από πάνω βάζουμε το κομμένο καλαμαράκι.
Εικόνα
νηστίσιμες υγιεινές συνταγές
Shutterstock

Νηστίσιμες πέννες ογκρατέν με λαχανικά

Υλικά

  • 350 γρ mini πενάκι
  • 5 μεγάλα κολοκύθια
  • 200 γρ λιαστή τομάτα
  • 2 σκ σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 500 ml κρέμα καρύδας
  • 500 γρ τυρί νηστίσιμο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Δυόσμος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το πενάκι για 7 λεπτά, δεν το κρυώνουμε απλά το πασπαλίζουμε με
  • ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε τα κολοκύθακια σε φέτες κάθετα, αλατοπιπερώνουμε βάζουμε ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε ένα σχαροτήγανο, ενναλακτικά σε τηγάνι.
  • Κόβουμε και τις λιαστές τομάτες σε φέτες.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο (απλά να γίνει
  • διαφανές το κρεμμύδι).
  • Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε τις πέννες, το 1/3 από τα ψητά κολοκύθια, το 1/3  από τις λιαστές τομάτες, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, την κρέμα καρύδας και την μισή ποσότητα τυρί.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι 25χ35 και απλώνουμε όλο το μείγμα του μπολ.
  • Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα κολοκύθια, έπειτα τις υπόλοιπες λιαστές τομάτες και τέλος καλύπτουμε με το τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Εικόνα
νηστίσιμες υγιεινές συνταγές 3
Shutterstock

Νηστίσιμη πίτσα με κολοκυθάκι και πιπεριά

Υλικά

  • 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml νερό
  • 9γρ. μαγιά ξερή
  • 20γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.τ.γ. αλάτι

Για την σάλτσα

  • 1 1/2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
  • 400 γρ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι
  •  κ.τ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 κ.τ.γ φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.τ.γ ζάχαρη
  • 1 ½ κ.τ.γ Αλάτι
  • 1 ½ κ.τ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επίστρωση της πίτσας

  • 250 γρ τυρί νηστίσιμο
  • σάλτσα τομάτας
  • 1 κολοκύθακι μικρό
  • 1 πιπεριά
  • 3 τμχ τομάτα λιαστή

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι

  • Το ζυμάρι μας βγάζει 4 πίτσες ιταλικού στύλ
  • Βάζουμε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε για 10΄ περίπου να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα, όταν αφρίσει λίγο τότε θα είναι έτοιμο.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, και τέλος το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα.
  • Λαδώνουμε καλά το μπολ και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
  • Αν δεν έχετε ζεστό μέρος, βάλτε τον φούρνο στους 50 βαθμούς.
  • Σβήστε τον φούρνο, βάλτε μέσα το μπολ και αφήστε για 1 ώρα (με κλειστό φούρνο)
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπαλάκια να ανοίγουμε με έναν πλάστη.

Για την σάλτσα πίτσας

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

  • Θέλουμε να έχουμε και κάποια κομμάτια ντομάτας στην σάλτσα.

  • Η σάλτσα πρέπει να μείνει στο ψυγείο, όλο το βράδυ η για 3 ώρες το λιγότερo.

  • Την σάλτσα της πίτσας δεν την βράζουμε, την κρατάμε ωμή.

Για τις πίτσες

  • Ανοίγουμε τα ζυμάρια, τοποθετούμε πάνω σάλτσα, το τυρί και από πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας όπως σας έχω δώσει προτάσεις.
  • Στην πρώτη επιλογή βάζουμε την σάλτσα 2 κ.τ.σ σάλτσα από κάτω, τριμμένο τυρί, φέτες τομάτας και ελιές και ψήνουμε.
  • Στη δεύτερη επιλογή βάζουμε 2 κ.τ.σ σάλτσα τομάτας, τυρί τριμμένο φέτες κολοκύθι, ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήνουμε.
  • Όταν βγει βάζουμε ψιλοκομμένη λιαστή τομάτα.
  • Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-12 λεπτάκια στο πάνω κάτω ή στον αέρα.
Αγαπημένο