ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κουραμπιέδες: Εύκολη συνταγή για το πιο αφράτο και λαχταριστό γλυκό των Χριστουγέννων

Το μυστικό για τέλειους κουραμπιέδες!
22.12.2021
3
'
Συνταγή για εύκολους κουραμπιέδες istock

Είστε από αυτούς που έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι και ψάχνετε να βρείτε την τέλεια συνταγή για κουραμπιέδες; Αν ναι, είστε στο σωστό άρθρο, καθώς σας έχουμε εύκολη συνταγή για το πιο αφράτο και λαχταριστό γλυκό των Χριστουγέννων, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! 

Συγκεκριμένα σας βρήκαμε την Νο1 συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, που μόλις δείτε τα αποτελέσματα θα θέλετε να φτιάξετε περισσότερα... 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης: Η λαχταριστή συνταγή για τα μελομακάρονα και γιατί να βάλεις σιμιγδάλι

Υλικά Συνταγής

  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γραμ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 60 γρ. κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 150 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
  • 850 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι μαλακό) κοσκινισμένο

Για το άχνισμα

  • 1 κιλό άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Εικόνα
Συνταγή για κουραμπιέδες
istock

 

Για τους κουραμπιέδες, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 ºC). Αρχικά πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για να κρυώσουν τελείως. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 10′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Για αφράτους κουραμπιέδες κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη. Με το φουέ – σύρμα τα χτυπάμε για 1’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Δυναμώνουμε σταδιακά σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 8-10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι θεϊκοί και παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο. Ενδιάμεσα στο χτύπημα σταματάμε το μίξερ και σκάβουμε τον κάδο και τα τοιχώματα με μαλακή σπάτουλα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται για 1’. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ. Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και συνεχίζουμε την ανάδευση με το εξάρτημα Κ. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Εναλλάξ, προσθέτουμε στη ζύμη το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα. Καλό είναι να κρατήσουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι και τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι ώστε να πάρει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται ο κουραμπιές. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη. Σαν μαλακή πλαστελίνη. Πριν πλάσουμε τους κουραμπιέδες προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30 γραμ και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Ψήνουμε τους κουραμπιέδες

Αραδιάζουμε τους εύκολους κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο αραιά μεταξύ τους, σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά. Είναι καλύτερα να ψήνετε ένα ένα ταψί με κουραμπιέδες. Αν βάλετε 2 ταψιά μαζί στο φούρνο πρέπει να ανεβοκατεβάσετε τα ταψιά στα μισά του ψησίματος για ομοιόμορφο ψήσιμο. Όμοια πλάθουμε και ψήνουμε τους υπόλοιπους κουραμπιέδες. Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.

Άχνισμα των κουραμπιέδων

Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ. Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες 

Εικόνα
Συνταγή για κουραμπιέδες
shutterstock

 

  • Το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της κρυσταλλικής ζάχαρης) θα μας δώσει μια κρέμα που θα θυμίζει σαντιγί. Αυτό θα κάνει τους κουραμπιέδες αφράτους και μπισκοτένιους.
  • Η σόδα θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης του κουραμπιέ.
  • Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης αν τα βάλετε στο μπλέντερ και γίνουν σκόνη θα σφίξει η ζύμη του κουραμπιέ.
  • Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο! Είναι το μυστικό μου για τους ωραιότερους κουραμπιέδες βουτύρου. 1/4 από τον συνολικό καρπό τρίβω μέσα στο μίγμα. Μην βάλετε σκόνη μοσχοκάρυδο. Τρίψτε τον καρπό και το αποτέλεσμα θα σας τρελάνει από την ώρα που θα ψήνονται!
  • Το αλεύρι από την ώρα που θα το προσθέσετε, όχι όλο με μιας, δεν πρέπει να το παραζυμώσετε, γιατί θα βγουν σκληροί οι κουραμπιέδες στο τέλος και θα τρίβονται όταν τους πλάθετε.
  • Ο κουραμπιές πρέπει να έχει ζύμη απαλή μαλακή βουτυράτη και εύπλαστη.
  • Καλύτερα πλάστε τους στο χέρι, γιατί με το αμύγδαλο θα σας δυσκολέψει το κουπ-πατ.
  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.
  • Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες ή το ταψί σας. Εάν ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά με κουραμπιέδες, τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο και να περνάει σωστά ο αέρας ανάμεσά τους.
  • Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν. Γιατί όταν σκάνε τότε είναι σωστά ψημένοι.
  • Ραντίστε τους με ανθόνερο αν θέλετε όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να «φυλακίσετε» μόνο το άρωμα του ανθόνερου.
  • Για να παραμείνουν αφράτοι αφήστε τους να κρυώσουν λίγο και μετά αχνίστε τους. Αν τους αχνίσετε καυτούς όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης και θα είναι σαν βρεγμένοι με ελαφρώς αχνοκίτρινα σημάδια.

Πόσες θερμίδες έχει ένας κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι από τα πιο ωραία γλυκά των Χριστουγέννων, ενώ για κάποιους είναι καλύτερος και από το μελομακάρονο! Παρόλα αυτά θεωρείται ένα αρκετά παχυντικό γλυκό, αφού ένα κανονικό κομμάτι περιέχει 150- 160 θερμίδες. Η παραδοσιακή ζύμη του κουραμπιέ γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Όσο πιο απλή η συνταγή τόσο πιο υγιεινό και διαιτητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Επιπλέον αν θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη αντί για κανονική. 

Αν θέλετε να μάθετε από πού προέρχονται οι κουραμπιέδες, διαβάστε περισσότερα εδώ

Αγαπημένο