ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ήρθε ο καιρός για μελομακάρονα

Και σιγά σιγά τα ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να μυρίζουν γιορτές. Τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους, για να διανθήσουν με το δικό τους διατροφικό άρωμα το κλίμα των εορτών.
2
'
meli_melomakarono

Τι σημαίνει όμως διατροφικά ένα μελομακάρονο;

 Για να αναλύσουμε τη διατροφική του αξία θα πρέπει καταρχήν να δούμε τα υλικά που μπορεί να περιέχει. Τα βασικά υλικά του μελομακάρονου είναι το σιμιγδάλι, το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Το σιμιγδάλι αποτελεί μια πηγή υδατανθράκων και ενέργειας, ενώ μας προμηθεύει και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Το ελαιόλαδο αποτελεί μία καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνης Ε) που είναι ευεργετικά για την καρδιά μας. Τα καρύδια από την άλλη, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν επίσης καρδιοπροστατευτική δράση καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τέλος, το μέλι περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως πολλές συνταγές των μελομακάρονων περιέχουν και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως, ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, και κανέλλα ή γαρύφαλλο, υλικά γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα θεωρούνται γενικά μια υγιεινή επιλογή γλυκού, καθώς, προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ


Θρεπτική ανάλυση χριστουγεννιάτικων γλυκών

(ανά 30 γραμμάρια προϊόντος, 1 μέτριο μελομακάρονο)

Μελομακάρονα

Ενέργεια
(Θερμίδες)

108,3

Λίπη

5,13

Κορεσμένα λιπαρά

0,69

Χοληστερόλη
(mg)

0,0

Στην κουζίνα…

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά
600γρ ελαιόλαδο
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι σιμιγδάλι
250γρ ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
½ ποτήρι του κρασιού αρωματισμένο νερό από κανελογαρύφαλλα βρασμένα
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
Ξ ύσμα πορτοκαλιού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη

Για το μέλωμα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια μέλι
Καρυδόψιχα αλεσμένη
Κανέλα

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να αρχίσει να λιώνει. Προσθέτουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο νερό από τα κανελογαρύφαλλα , ανακατεύουμε καλά και τα μετά ρίχνουμε στη ζύμη μα και τα υπόλοιπα υλικά (σιμιγδάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κονιάκ) και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας μόνο για λίγα δευτερόλεπτα τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι. Ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι (το έχουμε αποσύρει από τη φωτιά) και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να τραβήξουν μέσα το σιρόπι. Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα και με τα καρύδια.

Cheesecake φράουλα με βάση από μελομακάρονα

Υλικά 
10-12 μελομακάρονα που έχουν περισσέψει
1 κουτάκι τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών (200γρ)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών
15 φρέσκιες φράουλες και 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση
Σπάμε με το χέρι μας τα μελομακάρονα ώστε να γίνουν μικρά μικρά κομματάκια. Απλώνουμε τα μελομακάρονα σε κυκλική φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά. Αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι και το απλώνουμε και αυτό στη φόρμα μας πάνω από το στρώμα με τα μελομακάρονα και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την καστανή ζάχαρη μαζί με τις φράουλες τις οποίες έχουμε κόψει στα τέσσερα και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε για 4-5 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τις καραμελωμένες φράουλες πάνω από την κρέμα τυριού στη φόρμα και παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μπάρες δημητριακών με μελομακάρονα και ξηρούς καρπούς

 Υλικά 
150 γρ κουβερτούρα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
περίπου 2 φλιτζάνια μελομακάρονα θρυμματισμένα
100 γρ δημητριακά ολικής άλεσης
100 γρ. αποξηραμένα cranberries 
50γρ αποξηραμένα αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
50γρ αμύγδαλα
100γρ σουσάμι

Εκτέλεση 
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με τη μαργαρίνη σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε το μέλι για να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το τα δημητριακά, τα μελομακάρονα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αμύγδαλα και το σουσάμι, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψί κατά προτίμηση ορθογώνιο, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μίγμα μας φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το ταψί σαν ένα μεγάλο κομμάτι, το βάζουμε σε πάγκο κοπής και κόβουμε ορθογώνια κομμάτια (στο μέγεθος που επιθυμούμε).

Αγαπημένο