ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η πιο εύκολη και γευστική συνταγή για τη φετινή βασιλόπιτα και οι τρόποι για να τη στολίσετε παραμυθένια

Πώς θα φτιάξετε την καλύτερη βασιλόπιτα;
30.12.2022
2
'
Η πιο εύκολη και γευστική συνταγή για τη φετινή βασιλόπιτα και οι τρόποι για να τη στολίσετε ονειρεμένα Istock

Το έθιμο της κοπής της πίτας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των γιορτών. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος βρει το φλουρί που κρύβεται μέσα θα έχει καλή τύχη ολόκληρο το χρόνο. Το αγαπημένο αυτό έθιμο έχει μια ιστορία χρόνων και οι ρίζες του τοποθετούνται στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Αν λοιπόν ψάχνετε να φτιάξετε την πιο νόστιμη και εύκολη βασιλόπιτα, συνεχίστε να διαβάζετε!

Βασιλόπιτα: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Η καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα είναι σίγουρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ενώ αν ακολουθήσετε και τα μυστικά της, θα έχετε την πιο αφράτη και απολαυστική εκδοχή της.

Υλικά

Για την βασιλόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
Εικόνα
βασιλοπιτα ιδεες διακοσμησης

Βασιλόπιτα της Αργυρώς: Εκτέλεση 

Υλικά, όπως το βούτυρο, τα καρύδια και ο χυμός από πορτοκάλι δημιουργούν την πιο απίθανη βασιλόπιτα που θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κάντε ότι στολισμό επιθυμείτε για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
Εικόνα
βασιλοπιτα ιδεες διακοσμησης

Για το μίγμα

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
  • Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
  • Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.
  • Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
  • Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
  • Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
  • Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
  • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο ή πάρτε ιδέες εδώ πώς να στολίσετε την βασιλόπιτά σας!
Εικόνα
βασιλοπιτα ιδεες διακοσμησης

Δείτε επίσης: Χριστούγεννα 2022: 5 ιδέες για να στολίσετε την πόρτα του σπιτιού σας με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο

Μυστικά

  • Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.
  • Την ώρα που θα διαλύσεις τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνεις πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
  • Ρίξε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στη βασιλόπιτα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε σε όλη την βασιλόπιτα ομοιόμορφα.
  • Δώσε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλεις από το φούρνο η βασιλόπιτα κάθεται στο κέντρο.
  • Για να μην σκάει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, φρόντισε στο ταψί σου η βασιλόπιτα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.
  • Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;
  • Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής 2:
  • Να ξεγελαστείς από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλεις να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
  • Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει η βασιλόπιτα γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει η βασιλόπιτα στην επιφάνεια της.

Ιδέες για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας

Εικόνα
βασιλοπιτα ιδεες διακοσμησης
  • Με stencils ζαχαροπλαστικής και ζάχαρη άχνη
  • Με ινδοκάρυδο
  • Με ζαχαρόπαστα
  • Με βουτυρόκρεμα ή με σαντιγύ
  • Με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
  • Με γλάσο σοκολάτας
  • Με κακάο σε σκόνη
  • Με πολύχρωμη τρούφα

Μάθετε ακόμα: Χριστουγεννιάτικα δέντρα 2022: Πώς να διαλέξεις το σωστό και τι είναι καλύτερο το φυσικό ή το πλαστικό;

Αγαπημένο