ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η λαχταριστή συνταγή για τα μελομακάρονα και γιατί να βάλεις σιμιγδάλι

Το μυστικό για τέλεια μελομακάρονα!
15.11.2021
3
'
Συνταγή για μελομακάρονα Shutterstock

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται! Οι γιορτές πλησιάζουν και εμείς σου έχουμε μια πεντανόστιμη συνταγή για  μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου καθώς και μικρά μυστικά για να απογειώσεις τη γεύση τους.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό: Ήρθε ο καιρός για μελομακάρονα

Συνταγή για μελομακάρονα

Εικόνα
Συνταγή για μελομακάρονα

Υλικά:

200 γραμ. ζάχαρη άχνη

250 γραμ. νερό (ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι)

250 γραμ. ελαιόλαδο απαλό

250 γραμ. καλαμποκέλαιο

10 γραμ. αμμωνία

5 γραμ. μαγειρική σόδα

30 γραμ. κονιάκ

30 γραμ. μέλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.γλ. κανέλα

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

230 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι:

600 γραμ. νερό

600 γραμ. ζάχαρη

300 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

1 φλούδα λεμόνι

 

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα, το γαρύφαλλο, τη κανέλα και την αμμωνία.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υλικά για τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και αναμιχθούν καλά.
  • Προσθέτουμε  στα υγρά υλικά λίγο λίγο το αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας να σχηματιστεί ζύμη. Η υφή από τη ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και εύπλαστη.
  • Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη 35-40 γραμ. και τα πλάθουμε μεγάλα . 
  • Τα τοποθετούμε σε ταψιά αραιά μεταξύ τους, με ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια των μελομακάρονων ώστε να ρουφήξουν σιρόπι στο σιρόπιασμα.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν.
  • Είναι σωστό  να  πλάσετε και να φουρνίσετε τα μελομακάρονα ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες, ανεβοκατεβάζοντας τα ταψιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Αφού ψηθούν, τα μαζεύουμε όλα σε μια μεγάλο ταψί το ένα κοντά κοντά με το άλλο. Να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Όπως είναι καυτά , τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να σταθούν 4 με 5 λεπτά να ποτίσουν και τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, να ρουφήξουν κι από την άλλη πλευρά. Για πολύ μελωμένα  τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ρουφήξουν και από την άλλη πλευρά.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ώστε να κολλήσει επάνω. Περιχύνουμε τα καλύτερα και τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι με λίγο μέλι στην πιατέλα.

Για το σιρόπι:

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι.
  • Βράζουμε ζάχαρη με νερό χυμό φλούδα από πορτοκάλι και κανέλα για 4 με 5 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά  και προσθέτουμε το μέλι.

Γιατί βάζουμε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα;

To  σιμιγδάλι βοηθά τα μελομακάρονα να ρουφήξουν πολύ σιρόπι και να γίνουν πολύ μελωμένα, γι'αυτό συστήνεται σε όσους έχουν αδυναμία στα πολύ μελωμένα μελομακάρονα. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή χωρίς σιμιγδάλι, μόνο με αλεύρι για όσους το επιθυμούν.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα πιο θερμιδοφόρα εδέσματα των εορτών;

Αγαπημένο