ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η αυθεντική λαγάνα της γιαγιάς με τις λιγότερες θερμίδες- Φτιάξτην μόνη σου

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα γίνεται; Δεν γίνεται!
07.03.2022
2
'
Καθαρά_Δευτέρα Η αυθεντική λαγάνα της γιαγιάς με τις λιγότερες θερμίδες

Η λαγάνα είναι το άζυμο ψωμί, το οποίο φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα, και μάλιστα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής πριν το Πάσχα. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Οι φούρνοι την Καθαρά Δευτέρα έχουν την τιμητική τους αφού μένουν ανοικτοί αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας, σε αντίθεση με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

Διαβάστε επίσης: Οι νηστίσιμες και υγιεινές συνταγές για εσένα που προσέχεις

Εικόνα
lagana

 

Υπάρχουμε όμως και εμείς που θέλουμε να πλάσουμε τη λαγάνα με τα χεράκια μας, για να αναβιώσουμε το έθιμο αλλά και για να γνωρίζουμε τα υλικά παρασκευής της. Για όλους εσάς που φέτος θέλετε ζυμώσετε μόνοι σας την σπιτική σας λαγάνα, εμείς σας έχουμε την πιο λαχταρισή και υγιεινή συνταγή που παράλληλα έχει τις λιγότερες θερμίδες! Δοκιμάστε την:

1 Ώρα προετοιμασίας

20 λεπτά ψήσιμο

2 μερίδες

ΥΛΙΚΑ

Για τη λαγάνα

  • 700γρ αλεύρι σκληρό
  • 500 ml νερό
  • 18 γρ. ξηρή μαγιά η 50 γρ. νωπή
  • 40 γρ ζάχαρη
  • 15 γρ αλάτι
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο

Για το πασπάλισμα

  • 200 γρ. σουσάμι αποφλοιωμένο
  • 1κ.σ ζάχαρη
  • 80 ml ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γρ.), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός (αυγοδάρτη).
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.
  4. Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
  5. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά.
  6. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι.
  7. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.
  8. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 50 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τα 50 γρ. αλεύρι στον πάγκο μας.
  10. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο.
  11. Διπλώνουμε συνεχώς από έξω προς τα μέσα, το αλεύρι δεν θέλουμε να το πάρει όλο.
  12. Διπλώνουμε για 2 λεπτά και όσο αλεύρι πάρει ώστε εξωτερικά το ζυμάρι να μην κολλάει, εσωτερικά αν κολλάει δεν μας πειράζει, έτσι πρέπει.
  13. Κόβουμε το ζυμάρι στα 2 και κάνουμε το ίδιο με την κάθε μπάλα ζυμαριού χωρίς να προσθέσουμε έξτρα αλεύρι στον πάγκο, χρησιμοποιούμε μόνο την αρχική ποσότητα αλευριού.
  14. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο, ακουμπάμε πάνω το ένα ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα μας και στη συνέχεια με έναν πλάστη (προσοχή μην βάλετε στην λαδόκολλα αλεύρι, θέλουμε να κολλάει πάνω στην λαδόκολλα το ζυμάρι).
  15. Μεταφέρουμε σε ένα πολύ ρηχό ταψί ή ακόμη και σε λαμαρίνα την λαδόκολλα με την λαγάνα και πατάμε με τα δάχτυλά μας παντού ώστε να απλωθεί αλλά και να αφήσει σημάδια από τα δάχτυλά μας.
  16. Συνεχίζουμε με το άλλο ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και μεταφέρουμε σε δεύτερο ταψί.
  17. Έπειτα ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την ζάχαρη και με ένα πινέλο περνάμε και τις δυο λαγάνες, αυτό μας δίνει ωραίο χρώμα στο ψωμί μας.
  18. Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι.
  19. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
  20. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα ή στο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
  21. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτες κουζίνας.

Καλοφάγωτη, και του χρόνου!

Σας ενδιαφέρει ακόμη: Αδυνάτισε χωρίς δίαιτα! Κάνε μόνο αυτές τις αλλαγές

Αγαπημένο