ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

H απόλυτη συνταγή για γαλοπούλα Χριστουγέννων από τον Jamie Oliver

Άγγλοι και Βρετανοί τον λατρεύουν και όχι άδικα!
3
'
xristougenniatiki-galopoula-paradosiaki-sidagi

Δεν υπάρχει Άγγλος ή Βρετανός που να μην ξέρει τον Jamie Oliver! Είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σεφ παγκοσμίως και η δική του συνταγή για γαλοπούλα είναι η πιο δημοφιλής την εορταστική περίοδο. Συγκριτικά με άλλες μάλιστα, είναι αρκετά εύκολη και αν έχεις την διάθεση φέτος, μπορείς να την δοκιμάσεις!

Παραδοσιακή συνταγή γαλοπούλας από την Αγγλία δια χειρός Jamie

Η συνταγή είναι περίπου για 10 άτομα, οπότε προσαρμόστε τις ποσότητες σύμφωνα με την οικογένειά σας.

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη περίπου 7kg
  • 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 75 γρ κράνα αποξηραμένα (cranberries)ψιλοκομμένα
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο - κρατάμε τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο - κρατάμε τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 2-3 κλωνάρια φασκόμηλο φρέσκο - κρατάμε τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 2 μανταρίνια ολόκληρα + 1 μανταρίνι ξύσμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

xristougenniatiki-galopoula-paradosiaki-sidagi-jamie-oliver

Εκτέλεση

  • Aνακατεύουμε τα μυρωδικά, τα κράνα, το αλατοπίπερο και το ξύσμα του μανταρινιού με το βούτυρο πολύ καλά. 
  • Παίρνουμε ένα κουτάλι μεγάλο και "ξεκολλάμε" την πέτσα από το στήθος της γαλοπούλας σαν να ανοίγουμε τούνελ.
  • Μοιράζουμε το βούτυρο στη μέση και το βάζουμε μέσα σε κάθε "τούνελ" με κινήσεις μασάζ για να πάει παντού και να απλωθεί ομοιόμορφα (σούπερ tip για να μην ξεραθεί).
  • Βάζουμε μέσα στην κοιλιά του πτηνού μερικά κλωνάρια αρωματικών και τα 2 μανταρίνια κομμένα στη μέση (σαν λεμόνια)
  • Κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς χρησιμοποιώντας ένα μαδημένο κλωνάρι δεντρολίβανου σαν "συρραπτικό" που το περνάμε στις δύο άκρες της πέτσας για να κρατηθούν κοντά. (ή το ράβουμε με κλωστή)
  • Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του και μόλις βάλουμε τη γαλοπούλα μέσα κατεβάζουμε στους 180ºC.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ανά κιλό γαλοπούλας. Για 7 κιλά θα χρειαστούμε 4-4μιση ώρες.
  • Ελέγχουμε κάθε 30΄ (γιατί κάθε φούρνος διαφέρει) και την περιχύνουμε με τα ζουμιά του ταψιού για να μην στεγνώσει.
  • Στις 3μιση ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ξεροψηθεί.
  • Προσεκτικά βάζουμε μια πιρούνα στην κοιλιά και σηκώνουμε το ψητό για να ρίξει τους χυμούς του στο ταψί.
  • Βάζουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα και την καλύπτουμε με διπλό αλουμινόχαρτο και 2 πετσέτες κουζίνας προκειμένου να μείνει ζεστή όσο "ξεκουράζεται" - τουλάχιστον μισή ώρα.

Καλή επιτυχία!

Αγαπημένο