ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Φτιάξτε τον με την πιο βελούδινη σκορδαλιά

Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για μπακαλιάρο!
25.03.2022
1
'
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Φτιάξτε τον με την πιο βελούδινη σκορδαλιά Μπακαλιάρος

Την 25η Μαρτίου σε κάθε σπίτι παραδοσιακά λόγω της ημέρας θα υπάρχει στο τραπέζι μπακαλιάρος είτε τηγανητός είτε σε παραλλαγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός

Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; 

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται. Διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.

Έτσι λοιπόν εμείς σου βρήκαμε την πιο νόστιμη συνταγή του Πέτρου Συρίγου για φανταστικό μπακαλιάρο σαν της γιαγιάς, με κουρκούτι μπύρας και βελούδινη σκορδαλιά.

Εικόνα
μπακαλιαρος

 

Μπακαλιάρος τηγανητός- Υλικά:

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο παστό φιλέτο χωρίς κόκκαλο
  • 1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Κουρκούτι για μπακαλιάρο:

  • 300γρ. νερό
  • 300γρ. αλεύρι
  • 330ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 18γρ. μαγιά
  • 30γρ. ούζο
  • 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

Δες και αυτό25η Μαρτίου: Τι να κάνεις αν δεν έχεις ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο σου

Συνταγή

  • Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο σας βάλτε τα φιλέτα του σε ένα μπολ με 100γρ χοντρό αλάτι και προσθέστε μέχρι να σκεπαστούν κρύο νερό. Σκεπάστε με μια μεμβράνη και βάλτε για 2 μέρες αλλάζοντας κάθε 5 ώρες το νερό.(Αν έχετε μια μέρα μόνο μπροστά σας αλλάζετε κάθε 3 ώρες το νερό).
  • Στραγγίζετε πολύ καλά το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί για να πιάσει μετά το καλά το κουρκούτι επάνω του

Κουρκούτι για μπακαλιάρο:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι μας .Αφήνουμε εκτός ψυγείου καλυμμένο με μεμβράνη για 1 ώρα μέχρι να δουλέψει η μαγιά.
  2. Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες και σε ένα ταψάκι βάζουμε το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το ψάρι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο και το αφήνουμε να φτάσει στους 180 βαθμούς. Περνάμε τα κομμάτια από το αλεύρι και μετά από το κουρκούτι και τηγανίζουμε, βάζοντας τα σιγά σιγά στην κατσαρόλα μέχρι να χρυσαφίσουν γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές.
  3. Τα κομμάτια μπακαλιάρου το βγάζουμε και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Εικόνα
skordo

 

Σκορδαλιά με πατάτα- Υλικά:

  • 500 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 60 γρ. ξύδι λευκό
  • 230 γρ. ελαιόλαδο

Συνταγή

  1. Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα τους, έπειτα τις καθαρίζουμε.
  2. Πολτοποιούμε το σκόρδο σε ένα μούλτι με 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Λιώνουμε τις πατάτες στο γουδί, και προσθέτουμε το σκόρδο.
  4. Χτυπάμε με το γουδοχέρι προσθέτοντας σιγά σιγά και εναλλάξ το ξύδι και το λάδι.
  5. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε
  6. Οι πατάτες πρέπει να είναι ζεστές όταν τις βάλουμε στο γουδί η στον κάδο του μίξερ με το φτερό.
  7. Οι αναλογίες λάδι, ξύδι και αλάτι είναι πάντα ανάλογες με το προσωπικό μας γούστο.
  8. Η σκορδαλιά δεν πρέπει να “πετάξει” το ελαιόλαδο ούτε και να κάνει ρωγμές (να κόψει με άλλα λόγια)
  9. Όσο περνάει η ώρα η σκορδαλιά μας σφίγγει.

Σε ενδιαφέρει επίσης: 25η Μαρτίου: Τι μπορείς να φας αν δεν τρως μπακαλιάρο;

Αγαπημένο