ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Φανουρόπιτα: Πότε και γιατί την κάνουμε - Τα υλικά και η καλύτερη συνταγή

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι εκκλησίες γεμίζουν φανουρόπιτες. Ώρα να φτιάξεις την δική σου!
26.08.2021
3
'
Η τέλεια Φανουρόπιτα shutterstock

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι εκκλησίες γεμίζουν με Φανουρόπιτες που έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές. Αφού ευλογηθούν από την εκκλησία τις μοιράζουν στην γειτονιά. Γιατί την κάνουμε όμως και τι λέει το έθιμο για τον Άγιο Φανούριο; Αν θες και εσύ να φτιάξεις την δική σου, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστείς για την καλύτερη συνταγή Φανουρόπιτας!

Η παράδοση λέει ότι οι Φανουρόπιτες έχουν τη δύναμη να φανερώσουν χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα, για αυτό και πολλοί όταν ψάχνουν κάτι, φτιάχνουν την συγκεκριμένη συνταγή, (οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου). Άλλοι, πάλι, φτιάχνουν την πίτα για να συγχωρεθεί η αμαρτωλή μητέρα του Αγίου Φανούριου, που είναι και η "πραγματική" αιτία πίσω από την ύπαρξη της Φανουρόπιτας. Μπορεί να μην γνωρίζουμε πολλά για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ακούγεται πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή.

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα; 

Η παράδοση λέει ότι η μητέρα του Αγίου ήταν μια σκληρή γυναίκα που δεν βοηθούσε τους άλλους, ειδικά τους φτωχούς, κάτι που την οδήγησε τελικά στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο, ο κακός της χαρακτήρας δεν τους το επέτρεψε, κι έτσι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε τους πιστούς να μην κάνουν αφιερώσεις σε εκείνον, αλλά στη μητέρα του, προκειμένου η ψυχή της να συγχωρεθεί.

Υλικά και μυστικά για την τέλεια Φανουρόπιτα

Ένας κανόνας της Φανουρόπιτας είναι ο αριθμός των υλικών της, που πρέπει να είναι πάντα μονός, (ιδανικά, να είναι 7 ή 9). Και αυτό γιατί αυτοί οι δύο αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων. Τα επτά σίγουρα υλικά είναι: λάδι, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμός πορτοκαλιού.Η συνταγή του Βήμα Gourmet, που βρήκαμε εμείς, έχει 11 υλικά, καθώς μπορείς να προσθέσεις και παραπάνω, κρατώντας ωστόσο τον μονό αριθμό. 

ΥΛΙΚΑ (για 1 στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.)

 • 250 ml ηλιέλαιο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη του ταψιού
 • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
 • 250 ml νερό
 • 15 γρ. κανέλα, σε σκόνη
 • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
 • 220 γρ. ζάχαρη
 • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
 • 5 γρ. μαγειρική σόδα
 • 600 γρ. μαλακό αλεύρι και λίγο επιπλέον για το ταψί
 • 100 γρ. μαύρες σταφίδες
 • σουσάμι, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υγρά υλικά μαζί με τα αρωματικά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μπέικιν παόυντερ, τη σόδα και το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, ομοιογενής ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με λάδι το ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και πασπαλίζουμε την πίτα με το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.

Φανουρόπιτα και προσευχή 

Για να είμαστε σύμφωνοι με την παράδοση, ενώ παρασκευάζουμε τη φανουρόπιτα πρέπει να λέμε και την παρακάτω ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν».

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!

Σχετικά άρθρα