ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όσα κρύβει και αποκαλύπτει η σχέση μας με το φαγητό

Ο διαιτολόγος Θαλής Παναγιώτου μιλάει για όλα εκείνα που επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες και δίνει χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό και κατ΄επέκταση μια στάση ζωής που προωθεί την υγεία και την ευεξία μας.
6
'
σχέση με το φαγητό istock

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο η ζωή όλων μας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας COVID-19. Τόσο η ψυχική όσο και η σωματική κούραση μας έχει οδηγήσει σε μια διατροφική συμπεριφορά «υπερφαγίας» γνωστή και ως συναισθηματική πείνα. Συμβαίνει σε όλους να τρώμε συναισθηματικά. Το συναισθηματικό φαγητό ουσιαστικά γίνεται ένα υποκατάστατο για να μην νιώσουμε την εσωτερική μας ανάγκη.

Γενικά η σχέση μας με το φαγητό συχνά κρύβει συναισθήματα και αποκαλύπτει ανάγκες και συνήθειες του συνολικού τρόπου ζωής μας. Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου μας βοηθάει να θέσουμε τη σχέση μας με το φαγητό σε πιο υγιείς βάσεις. 

Κύριε Παναγιώτου, πως μπορούμε να διαχειριστούμε το φαγητό σε μια περίοδο που η μόνη μας διέξοδος και απόλαυση φαίνεται πως είναι το φαγητό;

Όταν είμαστε έντονα συναισθηματικά φορτισμένοι, έχουμε βιώσει μια έντονη και δύσκολη μέρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην νιώσουμε το αίσθημα της πείνας. Αυτό συμβαίνει όταν εκκρίνεται η ορμόνη του στρες στο σώμα μας η κορτιζόλη. Με την έκκριση της κορτιζόλης παύουμε να είμαστε σε επαφή με τις ανθρώπινες ανάγκες μας. Δεν πεινάμε, δεν διψάμε, δεν νιώθουμε κούραση και δεν θέλουμε να πάμε τουαλέτα. Έτσι μόλις γυρίσουμε σπίτι μετά από μια αγχωτική μέρα όπου πέφτουν τα επίπεδα κορτιζόλης, είναι πιθανό να νιώσουμε ξαφνικά όλες αυτές τις ανάγκες μαζί. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά το απόγευμα τρώμε κάποιες φορές ανεξέλεγκτα.

Εικόνα
συναισθηματική πείνα
istock

 

Ως διατροφολόγος συμβουλεύω δεκάδες άτομα καθημερινά πώς να διαχειριστούν την έντονη πείνα, την λιγούρα, το συχνό τσιμπολόγημα και την κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού που συχνά αυτές οι συνήθειες οδηγούν σε αύξηση βάρους.

Διάβασε επίσης: Τσιμπολόγημα: ο Νο1 εχθρός της δίαιτάς σου 

Ως άνθρωπός όμως που βιώνει όλη αυτή την αρνητική κατάσταση, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας πως είναι μια δύσκολή διατροφική περίοδος για όλους. Είναι στιγμές που όπως κι εσείς έτσι και εγώ δυσκολεύομαι να ακολουθήσω διατροφικούς κανόνες, το βραδύ θέλω να παραγγείλω αντί να φάω πιο ελαφριά και μερικές φορές που δεν θέλω να γυμναστώ και να παραμείνω ξαπλωμένος στον καναπέ μου, αν δεν προλάβει να με πάρει ο ύπνος από την κούραση και το απαιτητικό πρόγραμμα του γραφείου. 

Είναι λογικό να μας συμβαίνει αυτό, προσωπικά τις περισσότερες φορές προσπαθώ να ελέγξω αυτές τις συμπεριφορές ακολουθώντας απλές και πρακτικές διατροφικές συμβουλές πάνω στις ανάγκες μου.

Υπάρχουν τροφές που πυροδοτούν την απελευθέρωση διάφορων ουσιών από τον εγκέφαλο (ντοπαμίνη, σεροτονίνη), οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν συναισθηματικές καταστάσεις. Μια τροφή δεν μας φέρνει μόνο συναισθήματα ικανοποίησης της πείνας μας αλλά μας δημιουργεί και τα παρακάτω συναισθήματα :

  • Ευχαρίστηση
  • Χαλάρωση
  • Ανακούφιση
  • Παρηγοριά
  • Πληρότητα  
  • Ικανοποίηση ή ανταμοιβή

Για αυτό το λόγο θα έχετε παρατηρήσει πως όταν δεν νιώθουμε καλά και καταναλώσουμε γλυκά, σοκολάτα, τότε ένα αίσθημα ικανοποίησης -ανταμοιβής επικρατεί στο σώμα μας. Συχνά τρώμε ολόκληρη τη σοκολάτα ή σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα, για να αντιστρέψουμε την συναισθηματική μας κατάσταση. Η κατάληξη είναι να είμαστε εξαρτημένοι από την σοκολάτα και όλο αυτό να επαναλαμβάνεται και να πυροδοτεί βουλιμικά επεισόδια.

Διάβασε επίσης: Συναισθηματική βουλιμία: Ποιο κενό καλύπτεις τρώγοντας;

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε οι περισσότεροι να συγκρατηθούμε με το φαγητό μας κάνει αυτομάτως «απείθαρχους και αδύναμους»;

Ο στόχος μας δεν είναι να σταματήσουμε να τρώμε συναισθηματικά. Εντοπίζοντας όμως τους παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτό θα δούμε ποια είναι η σχέση μας με το φαγητό και σταδιακά θα την βελτιώσουμε.

Εικόνα
υγιεινή διατροφή
istock

 

Στον εντοπισμό θα σας βοηθήσουν οι ερωτήσεις που συχνά χρησιμοποιώ στα διαιτώμενα άτομα που παρακολουθώ:

  • Βλέπουμε με φόβο το φαγητό σαν έναν εχθρό που θέλει να μας παχύνει;
  • Βλέπουμε το φαγητό ως αποσυμπίεση;
  • Έχουμε χωρίσει τα τρόφιμα σε αυτά που επιτρέπονται και σε αυτά που απαγορεύονται;
  • Δίνουμε αξία στο φαγητό μας;
  • Απολαμβάνουμε το φαγητό;

Συχνά μετά το τέλος της ημέρας καθώς και κυρίως της εβδομάδας το φαγητό ακόμα και για εμένα λειτουργεί κάποιες φορές ως αποσυμπίεση και τρόπο χαλάρωσης. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να τρώμε με μέτρο και σύνεση, χωρίς στερήσεις, αλλά με ποικιλία τροφίμων.

Διάβασε ακόμα: Πείνασες; Φάε αλλιώς γιατί σου κάνει καλό!

Επίσης, όταν κάνουμε συναισθηματικό φαγητό συνήθως τρώμε αλόγιστα. Τρώμε δηλαδή:

  • Γρήγορα
  • Μεγάλες ποσότητες φαγητού
  • Χωρίς να μασάμε καλά την τροφή μας
  • Τις περισσότερες φορές χωρίς να καθόμαστε στο τραπέζι ή το συνδυάζουμε βλέποντας τηλεόραση. 

Όσο πιο συχνά τρώμε συνειδητά, τόσο πιο παράξενο θα μας φαίνεται να τρώμε όρθιοι, βιαστικά, χωρίς να μασάμε καλά την τροφή. Αυτό θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό φρένο, που θα μας προστατεύει σε αυτές τις περιστάσεις. Δοκιμάστε να τρώτε συνειδητά κάποια αγαπημένα σας σνακ ακόμα και αν δεν είναι υγιεινά, είναι και αυτά ένα μέρος της τροφής μας και οφείλουμε να τα απολαύσουμε.

Εικόνα
υγιεινή διατροφή
istock

Η πιο απλή διατροφική συμβουλή που ακολουθώ για να μειώσω την ποσότητα και την συχνότητα του συναισθηματικού φαγητού είναι

  • Τρώμε στο τραπέζι με το πιάτο μας χωρίς να παρακολουθούμε τηλεόραση.
  • Τρώμε αργά μασώντας καλά την τροφή και απολαμβάνοντας το φαγητό έστω και για αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Βάζουμε ψηλά στην «ατζέντα» μας τις προτεραιότητες για τον εαυτό μας και δεν τον αφήνουμε συνέχεια πίσω.  

Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε σε όσους αναζητούν την άμεση απώλεια βάρους ακόμα και με ανορθόδοξες δίαιτες;

Γνωρίζουμε όλοι μας καλά πως όλα τα ανορθόδοξα μοντέλο διατροφής δεν έχουν ουσιαστική επιτυχία και κυρίως μόνιμο αποτέλεσμα. Γιατί όλες αυτές οι διαδικασίες στοχεύουν σε κάτι μη ρεαλιστικό και φυσικά προσωρινό. Βασικό μου μέλημα είναι να εκπαιδεύσω τους διαιτώμενους και όχι να το δούνε ως διαδικασία με αρχή και τέλος.  

Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε στόχους και στη συνέχεια να βρούμε μια ισορροπία με την διατροφή.  Προσωπική μου φιλοδοξία είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να είναι υγιής με ένα ολιστικό τρόπο, συνδυάζοντας την αγάπη τους για το φαγητό με τον βέλτιστο τρόπο θρέψης. Παράλληλα με σωστή καθοδήγηση του Διαιτολογικού μου Γραφείου και της επιστημονικής μου ομάδας να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης για το φαγητό τρώγοντας υγιεινά χωρίς άγχος, στερήσεις και ενοχές.

Διάβασε επίσης: Χάσε λίπος μέχρι το καλοκαίρι με μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή

Μέσω της εξατομικευμένης μεθόδου που έχουμε διαμορφώσει, δημιουργούμε μία νέα διαφορετική προσέγγιση ακολουθώντας τα τέσσερα βήματα της επιτυχίας:

  • Εξατομίκευση
  • Ρεαλιστικότητα
  • Nutri counseling
  • Φυσική δραστηριότητα

Με αυτά τα βήματα θα έχουμε μόνιμα αποτελέσματα χωρίς να ταλαιπωρούμαστε με εξαντλητικές δίαιτες;

Επίσης όλοι μας θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας θετικά, με σεβασμό και ειλικρινά, όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είμαστε, να αγκαλιάσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και στη συνέχεια να προβούμε σε βελτιώσεις και αλλαγές με γνώμονα την υγεία.

Εικόνα
υγιεινή διατροφή
istock

Αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και στην άσκησή, όχι για να προετοιμαστούμε για την παραλία αλλά για να νιώσουμε καλά με το σώμα και τον εαυτό μας. Θα πρέπει να προσέχουμε το σωματικό βάρος μας όχι επειδή έρχεται καλοκαίρι αλλά επειδή το σώμα μας θα το έχουμε για πάντα, ανεξάρτητα την περίοδο που μας ενδιαφέρει περισσότερο η εμφάνιση μας.

Πλέον όλοι νομίζουμε πως ξέρουμε τι πρέπει να τρώμε για να μην πάρουμε βάρος. Ωστόσο, φαντάζει τρομερά δύσκολο να τρώμε υγιεινά, μικρά και συχνά γεύματα, να πίνουμε άφθονο νερό και φυσικά να γυμναζόμαστε συστηματικά. Δώστε μας μερικές συμβουλές;

Υπάρχουν άτομα που θέλουν να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αλλά φοβούνται ότι μια τέτοια διατροφή θα είναι βαρετή, περιοριστική, δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας. Η υιοθέτηση σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών βελτιώνει πολλούς τομείς της ζωής μας και επιφέρει αμέτρητα οφέλη.

Αυτό που τονίζω συνεχώς στα διαιτώμενα άτομα που συναντώ καθημερινά στο Διαιτολογικό μου Γραφείο, είναι πως οι αλλαγές αυτές δεν χρειάζεται να γίνουν απότομα και ραγδαία. Μικρές αλλαγές σε βάθος χρόνου οδηγούν μακροπρόθεσμα σε μεγάλες αλλαγές.

Συμβαίνει και σε εμένα να υπάρχουν μέρες που δεν μπορώ να τις διαχειριστώ σωστά διατροφικά. Αυτό που κάνω είναι να ακολουθώ τις Βασικές αρχές Διατροφής:

  • Ποικιλία
  • Μέτρο
  • Ισορροπία

Καλό είναι δηλαδή να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών καθημερινά. Οι διαφορετικές τροφές μας παρέχουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Σημαντικό επίσης είναι και το μέτρο στις μερίδες των τροφών, Οι διατροφικές υπερβολές είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση δεν ωφελούν πουθενά στην ισορροπημένη διατροφή. Τηρώντας την ποικιλία και το μέτρο επέρχεται και η ισορροπία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου και τον τρόπο ζωής, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα είναι πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί ο οργανισμός στο έπακρο.                     

Τέλος ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετά είναι αν οι υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες καθώς και η υγιεινή στάση ζωής είναι κάτι που μαθαίνεται και μπορεί να αλλάξει.

Θα τολμήσω να πω πως είναι ίσως ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνουμε καθημερινά από άτομα όλων των ηλικιών στο γραφείο μας.

Εικόνα
διαιτα
istock

 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ακολουθούν μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στην πραγματικότητα παρατηρείται το αντίθετο, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Ο χρυσός κανόνας για μια υγιεινή &  ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία στις τροφές, η απόλαυση του φαγητού και η διαχείριση της μερίδας της τροφής. Τα πιο σύγχρονα μοντέλα διατροφής υιοθετούν ελεύθερα γεύματα σε ένα εβδομαδιαίο μενού. Με αυτό το τρόπο απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό προσδοκώντας να φάμε κάτι γευστικό και απολαυστικό  στο τέλος εβδομάδος.       

Διάβασε επίσης: Ισορροπημένη διατροφή: 8 συμβουλές για να τα καταφέρεις 

Υιοθετώντας λοιπόν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς στερητικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών. Σας προτείνω να εστιάσετε την προσοχή σας στις παρακάτω διατροφικές συμβουλές και θα διαπιστώσετε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι πολύ πιο εύκολη από όσο πιστεύετε.

  1. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  2. Μέγεθος της μερίδας φαγητού
  3. Περισσότερες φυτικές ίνες
  4. Υιοθέτησητης Μεσογειακής Διατροφής
  5.  Μικρά και συχνά γεύματα αν σας ταιριάζουν
  6.  Αργή μάσηση του φαγητού
  7. Επαρκής ενυδάτωση
  8. Συστηματική άσκηση και περπάτημα
  9.  Διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλό «δείκτη» κορεσμού
  10. Υιοθέτηση ελεύθερου γεύματος εντός της εβδομάδα

 

WHO IS WHO

Θαλής Παναγιώτου

Ο Θαλής Παναγιώτου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αγαπημένο