ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο καλό σου κάνει τελικά η αποτοξίνωση με χυμούς;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και θετικά ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό σου. Ανακάλυψε τον καλύτερο τρόπο για να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου.
3
'
Θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της αποτοξίνωσης με χυμούς

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση  χυμών και smoothies  είναι μία δημοφιλής τάση  που φημίζεται για την αποτοξίνωση, την απώλεια βάρους και τα οφέλη για την υγεία, τα οποία υπόσχονται να σε γεμίσουν ενέργεια , παρέχοντάς σου  μια ημερήσια δόση φρούτων και λαχανικών.

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών, έτοιμους προπαρασκευασμένους χυμούς φρούτων που βρίσκονται στα ψυγεία των περιπτέρων και των σούπερ μάρκετ  έως υποκατάστατα  χυμών που αντικαθιστούν τα τρόφιμα μιας εβδομάδας. Αυτή η τάση ανταποκρίνεται πραγματικά στα προβλεπόμενα αποτελέσματά της; Αν και ο χυμός μπορεί να αυξήσει  σε σημαντικό βαθμό την  ημερήσια  πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, μπορεί από μόνος του να μην είναι τόσο ωφέλιμος όσο ακούγεται - μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνος αν γίνει  συνήθεια.

Τι είναι ο χυμός;                      

Το στήψιμο  είναι μια διαδικασία όπου ο χυμός εξάγεται από φρούτα και λαχανικά με υψηλή συμπίεση . Αυτό διαφέρει από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών ή αναμεμειγμένων ποτών, επειδή ο χυμός αφήνει μόνο υγρό, ενώ απορρίπτεται ο πολτός με φυτικές ίνες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), συνιστάται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το μισό πιάτο να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.  Ο χυμός παρέχει έναν τρόπο απλοποίησης αυτών των καθημερινών αναγκών, καθώς ένα μπουκάλι μπορεί να περιέχει εκχυλίσματα πολλαπλών φρούτων και λαχανικών και είναι γρήγορο και εύκολο στην κατανάλωση.Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε στημένο και πολτοποιημένο χυμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η κλινική διαιτολόγος Catherine Hu του νοσοκομείου Health Care του Στάνφορντ παρουσιάζει τις διαφορές στημένου και πολτοποιημένο  χυμού.

Σε αντίθεση με το απλό χυμό, η ανάμειξη διατηρεί όλα τα βρώσιμα τμήματα των φρούτων ή λαχανικών στο ποτό. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Preventive Nutrition and Food Science διαπίστωσε ότι οι ανάμεικτοι χυμοί με ολόκληρα τα φρούτα:  μήλα, αχλάδια, λωτούς και μανταρίνια παρουσίασαν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση και μεγαλύτερες ποσότητες φαινολικών ενώσεων από αυτές που παρασκευάστηκαν με απλούς χυμούς. Οι φαινολικές ενώσεις είναι μόρια που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική δράση, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αντιστρόφως συσχετίζονται με τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όταν είναι άφθονα στη διατροφή κάποιου.

Η αποτοξίνωση με χυμούς μπορεί να διαρκέσει από μία έως δέκα  μέρες. Είναι η διαδικασία που ένα άτομο καταναλώνει μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών. Ορισμένα παρασκευάσματα χυμών τονίζουν πως κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης δεν έχει ανάγκη ο οργανισμός άλλα συμπληρώματα διατροφής.

Αποτελέμστα ερευνών έχουν δείξει οτι η διαδικασία της αποτοξίνωσης μπορεί από τη μία να «καθαρίσει» τον οργανισμό από βλαβερά και περιττά στοιχεία από την άλλη όμως υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουν όσοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια τέτοια διαδικασία.

Θετικά αποτελέσματα

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο αγγλικό περιοδικό «Proceedings of the Nutrition Society» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ισοδύναμου 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών με τη μορφή πουρέ και χυμού η οποία, συγκεντρώθηκε σε διαστήματα 8 ωρών, αύξησε  τα φυτοχημικά, τα μικροθρεπτικά συστατικά και την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών στο πλάσμα του αίματος. Παρόμοια με τα αντιοξειδωτικά, τα φυτοχημικά έχουν αντιοξειδωτικές λειτουργίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών.Επιπλέον, τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους χυμούς είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της λειτουργίας των ιστών.

Αρνητικά αποτελέσματα

Πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά χυμούς  δηλώνουν,  ότι δεν απαιτείται επιπλέον τροφή για τη συμπλήρωση της ημερήσιας διατροφής τους.  Ωστόσο, ο χυμός μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δεν περιέχει τις φυτικές ίνες που βρίσκονται αρχικά σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, κάτι που μπορεί να σε αφήσει να αισθάνεσαι πεινασμένη και να προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, τα ερυθρά αιμοσφαίρια σκληραίνουν και παρεμβαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ένας χυμός  μπορεί να περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη, επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά γενικά δεν περιέχουν τόσο πρωτεΐνη όσο το  ζωικό κρέας, τα όσπρια ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, ο καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας η κατανάλωση μόνο χυμών και smoothie  ενδέχεται να μην πληροί τις συνιστώμενες ημερήσιες  ποσότητες πρωτεΐνης  που πρέπει να καταναλώνει ο οργανισμός σύμφωνα με το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων:  46 g πρωτεΐνης για γυναίκες και 56 g για άνδρες.

Επίσης, οι ξηροί καρποί αποτελούν ανεπαρκή πηγή πρωτεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι στερούνται ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Κατά συνέπεια, αυτα τα θρεπτικά συστατικά  που δεν περιέχονται στους χυμούς, μπορεί να ευθύνονται για την κόπωση και τους πονοκεφάλους που αναφέρουν ορισμένοι χρήστες, όπως αναφέρεται στην μελέτη.

Επομένως, μπορεί μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής η αποτοξίνωση και η συνεχής κατανάλωση χυμών να προωθείται από τα social media , και μπορεί να υπάρχουν ακόμη και ορισμένα οφέλη καθώς συμπεριλαμβάνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το να πίνεις πολύ χυμό ή να κάνεις αποτοξίνωση  μόνο με χυμό μπορεί να έχει κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις. Αν και η κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών που περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συνολική αντιοξειδωτική δράση στο σώμα, μπορεί να θεωρηθεί πιο υγιεινό να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά στην αρχική τους μορφή ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αγαπημένο