ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα τεχνητά γλυκαντικά;

Σύμφωνα με τους περισσότερους ανθώπους η ζάχαρη είναι ο εχθρός. Τι συμβαίνει όμως και με τα γλυκαντικά;
2
'
Τέχνητα γλυκαντικά και τι είναι

Προσφέροντας τη γεύση της γλυκύτητας  χωρίς θερμίδες, τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται ότι θα μπορούσαν να είναι μια απάντηση στην αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Έρευνα του Χάρβαρντ που διεξήχθη από ειδικούς στον τομέα της υγείας, ανακάλυψε πως το μέσο κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει περίπου 150 θερμίδες, σχεδόν όλες από τη ζάχαρη, ενώ τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη έχουν μηδενικές.

Η American Heart Association (AHA) και η American Diabetes Association (ADA) τόνισαν τη  χρήση τεχνητών γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη, όλοι οι γνωστοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν  καρδιακές παθήσεις.

«Αν και δεν είναι μαγικές σφαίρες, η έξυπνη χρήση γλυκαντικών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σας, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε. Η μείωση των θερμίδων θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και έτσι να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο γιατρός Δρ David Ludwig, ειδικός στην παχυσαρκία του Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, αναλύει τι πραγματικά συμβαίνει με τα γλυκαντικά.

Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αφορούν μόνο την απώλεια βάρους. Δεν είναι όλα τα γλυκαντικά ίδια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε πέντε τεχνητά γλυκαντικά: σακχαρίνη, ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, νεοτάμη και σουκραλόζη. Έχει επίσης εγκρίνει και το φυσικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, τη στέβια. Το πώς το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος ανταποκρίνονται σε αυτά τα γλυκαντικά είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Οι ανησυχίες σχετίζονται με το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν οτι αν πιούν ένα αναψυκτικό χωρίς θερμίδες μπορούν μετά να φάνε ένα κέικ και έτσι θα χάσουν κιλά. Επίσης η γλυκύτητα αυτών των προϊόντων είναι πολύ πιο έντονη από την κανονική ζάχαρη και ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο που κάποιος γεύεται και δοκιμάζει τις τροφές. Ελάχιστη ποσότητα ενός γλυκαντικού ισούται με πολλές κουταλιές ζάχαρης, με εξαίρεση τις θερμίδες. Η υπερδιέγερση των υποδοχέων σακχάρου από τη συχνή χρήση αυτών των υπερ-έντονων γλυκαντικών μπορεί να περιορίσει την ανοχή για πιο πολύπλοκες γεύσεις », εξηγεί ο Δρ Ludwig. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συνήθως τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αρχίσουν να βρίσκουν λιγότερο ελκυστικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, και άρα εντελώς δυσάρεστα.

Με άλλα λόγια, η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να σας κάνει να αποφύγετε υγιεινά, γεμάτα και εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα ενώ καταναλώνετε πιο τεχνητά αρωματισμένα τρόφιμα με λιγότερη θρεπτική αξία.

Ποιος είναι ο ορισμός του ασφαλούς;

Το αν τα τεχνητά  γλυκαντικά είναι ασφαλή εξαρτάται από τον ορισμό του ασφαλούς. Μελέτες που οδήγησαν στην έγκρισή τους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων  απέκλεισαν τον κίνδυνο καρκίνου, ως επί το πλείστον. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έγιναν χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερες ποσότητες αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες  από το μέσο όρο που καθημερινά καταναλώνονται από πολλούς. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχουν μεγάλες  ποσότητες αυτών των χημικών ουσιών σε λίγα  χρόνια.

Επιστροφή στη ζάχαρη;

Ίσως η ζάχαρη να μην είναι και τόσο κακή τελικά, εξαρτάται από το τρόφιμο και τη συσκευασία του.

«Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη στη φυσική τους μορφή, ολόκληρα φρούτα, για παράδειγμα, τείνουν να είναι εξαιρετικά υγιεινά - πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε γλυκαιμικό φορτίο. Από την άλλη πλευρά, το συμπυκνωμένο σάκχαρο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, αυξάνει τα τριγλυκερίδια, τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές και τις ρίζες οξυγόνου, και μαζί τους, τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες », δήλωσε ο Δρ Ludwig.

Αγαπημένο