ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς το στρες σε παχαίνει

Μάθε πώς επιδρά το στρες στο βάρος σου και ποιοι είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί. Ο ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης εξηγεί.
2
'
το stress επηρεάζει το βάρος μας istockphoto

Το άγχος αποτελεί έναν φυσιολογικό μηχανισμό επιβίωσης, που σε προετοιμάζει ώστε να κινητοποιηθείς και να αντιδράσεις αποτελεσματικά σε ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις. Τυπικά εξαφανίζεται όταν το γεγονός, που ερμηνεύεται ως απειλή, εξαφανιστεί. Όμως το άγχος γίνεται πρόβλημα όταν το βιώνεις σε υπερβολικό βαθμό και σε καταστάσεις που δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, καθώς επιδρά στο σωματικό σου βάρος.

Μάθε: Ποιες τροφές μειώνουν το στρες;

Πώς το στρες επιδρά στο βάρος σου

Η κορτιζόλη, είναι η ορμόνη του στρες, η οποία απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε στιγμές έντονου άγχους, αποδιοργανώνοντας εντελώς τον οργανισμό. Όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα χαρίζει διαύγεια πνεύματος, ρυθμίζει την πίεση και διατηρεί το κανονικό μας βάρος. Η υπερέκκρισή της όμως μπλοκάρει τον μεταβολισμό, το βιολογικό ρολόι και τη μνήμη μας και μας ωθεί να αναζητούμε σνακ που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος. Το στρες επιδρά στο βάρος μας ως εξής:

Αυξάνει την όρεξη

Το στρες αυξάνει την κορτιζόλη, με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και κατά συνέπεια του κοιλιακού λίπους.

Αυξάνει την κόπωση

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μειώνουν την τεστοστερόνη σε άντρες και γυναίκες. Αποτέλεσμα; Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, αίσθημα κόπωσης και αύξηση του βάρους.

Εικόνα
istockphoto

 

Επιβραδύνει τον μεταβολισμό

Η ανταπόκριση του σώματος στο στρες έχει συνδεθεί με αλλαγές στο μεταβολισμό, την ινσουλίνη και την αποθήκευση λίπους.

Προκαλεί αύξηση βάρους

Σε κάποιους ανθρώπους το έντονο στρες δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Όμως, τα λιποκύτταρα περιέχουν το ένζυμο HSD, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης σε αυτά ενθαρρύνοντας την αποθήκευση λίπους. Έτσι η αυξημένη κορτιζόλη στα λιποκύτταρα προκαλεί αύξηση βάρους.

Δες κι αυτό: Θεραπεία κατά του καθημερινού στρες

Αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν και σε αλλαγές στη διατροφική σου συμπεριφορά που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους σου. Δηλαδή:

  • Καταναλώνεις λιπαρά και γλυκά τρόφιμα: Οι άνθρωποι που έχουν χρόνιο στρες επιζητούν περισσότερο λιπαρά, αλμυρά και γεμάτα με ζάχαρη τρόφιμα. Μέσω της τροφής, νιώθουμε συναισθηματική ανακούφιση κι όταν έχουμε άγχος θέλουμε να αυξήσουμε τη σεροτονίνη, που βελτιώνει τη διάθεση. Έτσι αναζητάμε γλυκά, όπως σοκολάτα, που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την παραγωγή της τρυπτοφάνης (αμινοξύ που παίζει καταλυτικό ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης) και έμμεσα να μας κάνουν να νιώθουμε καλά.
  • Τρως συναισθηματικά: Όταν έχεις άγχος και η κορτιζόλη είναι αυξημένη τρως περισσότερο από το κανονικό. Και αυτό επειδή σου παρέχει προσωρινή ανακούφιση από την ένταση που προκαλούν οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις και τα καταστροφολογικά σενάρια που κάνεις.
  • Τρως fast food: Αυτό επειδή οι fast food τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος και τα μεγέθη των μερίδων είναι αρκετά μεγάλα.
  • Ξεχνάς το νερό: Όταν έχεις προσθεσμίες και deadline να διαχειριστείς ξεχνάς την ενυδάτωση. Επίσης, είναι εύκολο να συγχέεις τη δίψα με την πείνα και να τρως περισσότερο όταν δεν πίνεις αρκετό νερό.
  • Παραλείπεις γεύματα: Δυστυχώς σε περιόδους με έντονο στρες το να καταναλώσεις ένα υγιεινό γεύμα δεν αποτελεί προτεραιότητά σου. Το άγχος σε κάνει να ξεχνάς να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Μάθε περισσότερα: Αντιστάσου στο στρες με διατροφή για τα επινεφρίδια

Αγαπημένο