ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς μαγειρεύεται ο αμάρανθος;

Αυτό το αρχαίο δημητριακό χωρίς γλουτένη σου δίνει ενέργεια, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και σε χορταίνει, αφού περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά! Το καλύτερο από όλα, είναι εύκολο να μαγειρευτεί και να προστεθεί σε διάφορα πιάτα, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σου.
19.11.2021
2
'
αμάρανθος για πρωινό istockphoto

Μια νέα υπερτροφή ετοιμάζεται να καταλάβει τα πιάτα μας. Ο αμάρανθος είναι ένας φυσικός κόκκος χωρίς γλουτένη, πλούσιος σε πρωτεΐνες και, όπως η κινόα, ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής των Αζτέκων. (Αυτοί οι Αζτέκοι ήξεραν πραγματικά πώς να τρώνε.) 

Ο αμάρανθος είναι ένας αρχαίος σπόρος ηλικίας 8.000 ετών, που παρόλο που έχει ελληνικό όνομα αποτελεί βασικό τρόφιμο σε ορισμένα μέρη του κόσμου εδώ και χιλιετίες όπως Κίνα, Περού, Νιγηρία και Μεξικό. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δημητριακό κινόα, τα παντζάρια και το σπανάκι ενώ παράγει χιλιάδες μικροσκοπικούς σπόρους, μέχρι και 60.000!  Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, εξειδικευμένη στην κλινική διατροφή & αυτοάνοσα μας εξηγεί πώς μπορείς να τον μαγειρέψεις.

Πώς μαγειρεύεται ο αμάρανθος

Ο αμάρανθος μπορεί να ψηθεί, να βράσει, να προστεθεί σε άλλα πιάτα, αφού είναι ευέλικτο υλικό. Δες εδώ μερικούς δοκιμασμένους τρόπους:

Ως δημητριακό πρωινού

Άφησέ τον να σιγοβράσει. Δίνει μία ευχάριστη γλυκιά γεύση ενώ χυλώνει το πρωινό. Χρησιμοποιείς μια αναλογία από 1 1/2 φλυτζάνια υγρού προς 1/2 φλυτζάνι αμάρανθου. Ρίχνεις τον αμάρανθο και το νερό ή χυμό μήλου σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις χωρίς καπάκι, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτεις φρούτα, ξηρούς καρπούς, κανέλα και έχεις ένα σούπερ πρωινό χωρίς γλουτένη γεμάτο πρωτείνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Δες κι αυτό: Δημητριακά ολικής αλέσεως: Ποια είναι και πώς να τα φας

Ως σνακ

Σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις μια κουταλιά της σούπας σπόρους αμάρανθου, ανακατεύεις μέχρι οι σπόροι να ανοίξουν. Τρώγονται ως σνακ ή τους ρίχνεις σε σούπες, σε σαλάτες και σε πιάτα λαχανικών. Επίσης οι σπόροι αμάρανθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε ψωμί. Πάντως με το αλεύρι του που είναι χωρίς γλουτένη (προσθέτοντας και κάποιο άλλο είδος αλευριού) μπορείς να κάνεις σπιτικό ψωμί ή πιτούλες ή τηγανίτες. Έχε υπόψη σου ότι το αλεύρι του χρησιμοποιείται σε όσες συνταγές δεν χρειάζονται «φούσκωμα».

Σε συνδυασμό με άλλες τροφές

Όταν ψηθεί με άλλες τροφές όπως με καστανό ρύζι, ο αμάρανθος προσθέτει μία γλυκύτητα στη γεύση. Χρησιμοποιείς μια αναλογία 1/4 φλιτζανιού αμάρανθου προς 3/4 φλιτζάνι άλλων σιτηρών και μαγειρεύεις ως συνήθως, δηλαδή 1 μέρος αμάρανθου με άλλα δημητριακά προς 2,5 μέρη νερό.

Σε σούπες και βραστά

Ο αμάρανθος δημιουργεί μία ζελατίνη γι’ αυτό χρησιμοποιείται για να «δέσει» η σούπα. Δύο κουταλιές αρκούν για να την κάνουν πιο κρεμώδες και βελουτέ.

Διάβασε ακόμη: Detox time! Η απόλυτη συνταγή λαχανόσουπας για να αποτοξινωθείς

Εικόνα
istockphoto

 

Πρέπει να μουλιάσει ο αμάρανθος πριν το μαγείρεμα;

Καλό είναι να μουλιάζεις τον αμάρανθο τουλάχιστον 8 ώρες (έως 24 ώρες) για να ξεκλειδώσεις τα θρεπτικά συστατικά και να είναι πιο ευκολοχώνευτος. 

Η κατανάλωση αμάρανθου μειώνει τη φλεγμονή


Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το σώμα από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε χρόνια νόσο και έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι ο αμάρανθος έχει αντιφλεγμονώδη δράση σον οργανισμό. Έχει επίσης συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη απώλεια βάρους.


Η διατροφική αξία του αμάρανθου


Ο αμάρανθος ανά φλιτζάνι περιέχει:

  • 4 γραμμάρια λίπους, όχι όμως κορεσμένο
  • 14% σε πρωτεΐνες, αποτελεί μια από τις υψηλότερες και θρεπτικότερες σε ποιότητα πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
  • 5 γρ. ινών που χορταίνουν, συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.
  • βιταμίνη C, είναι επίσης ο μόνος σπόρος που περιέχει.
  • 29% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σε σίδηρο
  • 12% της ΣΗΠ σε ασβέστιο
  • 40% της ΣΗΠ σε μαγνήσιο
  • 36% της ΣΗΠ σε φώσφορο.
  • 105% της ΣΗΠ σε μαγγάνιο
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Παίζει ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό
  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών και στην επούλωση πληγών.
  • Δεν περιέχει γλουτένη.

Διάβασε ακόμη:  Δίαιτα χωρίς γλουτένη: "Φάρμακο" ή διατροφική "μόδα";

 

 

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!

Σχετικά άρθρα