ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς η διατροφή FODMAP δίνει λύση στο Ευερέθιστο Έντερο  

Γιατί ο αποκλεισμός γλουτένης θεωρείται ξεπερασμένος
3
'
fodmap shutterstock

Αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και επηρεάζει ένα 10-15% του πληθυσμού, σε μεγαλύτερο αριθμό τις γυναίκες. Μέχρι τώρα η «λύση» για τα ενοχλητικά συμπτώματα των ασθενών με ευέρεθιστο έντερο ήταν να αποφεύγουν τις τροφές που πυροδοτούν σύνδρομο. Έτσι κατέλληγαν να τρέφονται με μία πολύ περιορισμένη γκάμα τροφών. Μια νέα διατροφική προσέγγιση όμως φαίνεται να αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για τα άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Η Παθολόγος Καίτη Κωνσταντίνου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης στη Γερμανία είναι το πρόσωπο που αναζητήσαμε για να μες πει περισσότερα.

Κυρία Κωνσταντίνου πως μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι πάσχει από Σύνδρομο Ευερέθιστού Εντέρου;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια χρόνια λειτουργική νόσος του εντέρου. Οφείλεται σε κινητική διαταραχή του εντέρου χωρίς να παρουσιάζεται οποιαδήποτε οργανική βλάβη σε αυτό.  Παρατηρείται μια αυξημένη εντερική κινητικότητα ως απάντηση σε οποιαδήποτε εντερική διάταση με αυξημένο αίσθημα του πόνου. Η διάγνωση  του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου  γίνεται μόνο από τα συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος, δυσφορία, αυξημένη παραγωγή αεριών, φουσκώματα και αλλαγές στις κενώσεις και απουσία κάποιας οργανικής βλάβης.

Πού οφείλεται;

Σύμφωνα με νέες μελέτες παρουσιάζεται λόγω απορρύθμισης του άξονα κεντρικού νευρικού-εντερικού νευρικού συστήματος. Δηλαδή πιο απλοποιημένο ενώ σε ένα άτομο που δεν πάσχει από ευερέθιστο έντερο μια μικρή διάταση του εντέρου λόγω αερίων δεν προκαλεί κανένα πόνο, στα άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστους Εντέρου με την ίδια διάταση δίνεται σήμα στον εγκέφαλο ότι το έντερο έχει φουσκώσει υπερβολικά και προκαλείται πόνος. Λόγοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την απορρύθμιση του εντερικού νευρικού συστήματος μπορούν να είναι γενετικοί παράγοντες , καταστάσεις έντονου στρες ή άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες ακόλουθο μιας  λοίμωξης του εντέρου, καθώς σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν  και οι αλλαγές οι οποίες μπορούν να παρουσιαστούν  στην ισορροπία της  βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου. Π.χ κάποια άτομα μπορούν να έχουν στο έντερο μεγαλύτερο αριθμό βακτηριδίων τα οποία παράγουν αέρια από κάποια άλλα.

Πολλοί ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θεωρούν ότι η λύση είναι μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη.

Λόγω του ότι το έντερο δεν παρουσιάζει κάποιο οργανικό πρόβλημα αλλά είναι μόνο ένα λειτουργικό σύνδρομο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς αλλά επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του και τον βάζει σε περιορισμούς στην διατροφή και την καθημερινότητα του. Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε μια δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη που είναι μια άκρως περιοριστική διατροφή με αποτέλεσμα την καλυτέρευση των συμπτωμάτων.

Αυτό συμβαίνει φυσικά λόγω σύμπτωσης αφού η διατροφή χωρίς γλουτένη περιορίζει σημαντικά το σιτάρι, έτσι ώστε μειώνει ταυτόχρονα και την κατανάλωση φρουκτανών. που περιέχονται σε αυτό.

Έτσι λοιπόν εκατομμύρια ασθενείς ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη χωρίς να έχουν ποτέ διαγνωσθεί ότι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι αριθμοί των ατόμων που πραγματικά πάσχουν από κοιλιοκάκη και πρέπει να ακολουθούν αυτή την διατροφή είναι κατά πολύ μικρότεροι λόγω  του ότι είναι μια σπάνια πάθηση.

Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η λύση λοιπόν για όσους νοιώθουν καλύτερα όταν δεν τρώνε γλουτένη και δεν έχουν κοιλιοκάκη ίσως να βρίσκεται στη διατροφή FODMAP.

Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για τη διατροφή FODMAP και πως μπορεί να βοηθήσει κάποιον με ευερέθιστο έντερο;

Η διατροφή FODMAP είναι φτωχή σε μη απορροφήσιμους ζυμώσιμους υδατάνθρακες (fermentable oligo-di- and monosacharides and polyols). Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι πολύ μικρές αλυσίδες σακχάρων της τροφής οι οποίες δεν διασπώνται κατά την πέψη. Έτσι φτάνουν στο λεπτό έντερο όπου δεν μπορούν να απορροφηθούν και καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου οι μικροοργανισμοί  οι οποίοι αποτελούν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου αρχίζουν να τις «τρώνε» με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων καθώς και την απορρόφηση πολλών υγρών στο έντερο κι έτσι το έντερο νοιώθει πολύ φουσκωμένο και πονάει.

 Ήδη αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή φτωχή σε FODMAP είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστους Εντέρου αφού με το χρόνο και λόγω αποτυχίας αρκετών φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου, η διατροφή φαίνεται να κατέχει τον κύριο ρόλο στη ρύθμιση των συμπτωμάτων.

Μάθε επίσης περισσότερα για τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης και πώς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. 

Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένη σχετικά με τους υδατάνθρακες FODMAP;

Οι υδατάνθρακες FODMAP βρίσκονταις ε ολιγοσακχαρίτες  όπως υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν τις φρουκτάνες, φρουκτο και γαλακτοολιγοσακχαρίτες π.χ  το σιτάρι, το κριθάρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο τα όσπρια κ.λ.π. Σε μόνοσακχαρίτες όπως την φρουκτόζη π.χ σε μήλα, αχλάδια, χυμούς φρούτων κ.α. Σε δίσακχαρίτες όπως η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προιόντα και σε πολυόλες όπως η σορβιτόλη μανιτόλη, ξυλιτόλη και άλλες ουσίες.

Διάβασε κι αυτό: Xάσε κιλά με τη δύναμη του DNA σου

Και αυτούς του υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφύγουν οι πάσχοντες;

Αρχικά οι ασθενείς πρέπει να περιορίσουν για έξι εβδομάδες την κατανάλωση των τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε FODMAP και στη συνέχεια όταν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα θα γίνει μια σταδιακή επανένταξη των τροφίμων και επανεξέταση των συμπτωμάτων.

Το διατροφικό πλάνο είναι εύκολο να το εφαρμόσει κάποιος μόνος του;

Η εφαρμογή μια τέτοιας διατροφής επιτυγχάνεται καλύτερα με την βοήθεια ενός ειδικού ο οποίος θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο απουσίας τέτοιων τροφών αλλά παρόλα αυτά ισορροπημένης σε θρεπτικά συστατικά διατροφής.

Διάβασε ακόμα: Δίαιτα Swank, η πιο δημοφιλής δίαιτα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

 

Η ιατρός Καίτη Κωνσταντίνου σπούδασε ιατρική στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Έκανε ειδικότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Salem και απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας με εξειδίκευση στην Διαβητολογία. Είναι μέλος στη Γερμανική, Αυστριακή, Αμερικανική, Ελληνική και Κυπριακή Διαβητολογική εταιρεία. Επίσης είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής παθολογίας και της Ιατρικής Διατροφολογίας της Γερμανίας.

Αγαπημένο