ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποια σοκολάτα έχει τις λιγότερες θερμίδες χωρίς να περιοριστείς μόνο στην μαύρη

Και όμως μπορείς να φας περισσότερες σοκολάτες από ότι περίμενες!
3
'
Σοκολάτες με χαμηλές θερμίδες istock

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα. Έχει αποδειχθεί σύμφωνα με το Experimental Biology meeting του 2018, ότι η σοκολάτα μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει τη μνήμη, διατηρεί την καρδιά μας υγιή και ενισχύει τη διάθεσή μας. Δυστυχώς ωστόσο δεν θα σου προσφέρει κάθε σοκολάτα αυτά τα οφέλη... Ποια σοκολάτα έχει τις λιγότερες θερμίδες, και ποια θεωρείται η "καλύτερη" χωρίς να περιοριστείς μόνο στην μαύρη; Ρωτήσαμε την Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο ΜSc και μάθαμε τα πάντα για την σοκολάτα και τις θερμίδες που περιλαμβάνει το κάθε είδος.

Σοκολάτα και δίαιτα

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που έκανε γνωστή το Αrchives of Internal Medicine, όσοι τρώνε σοκολάτα μερικές φορές κάθε εβδομάδα τείνουν να είναι πιο αδύνατοι σε σχέση με όσους τρώνε περιστασιακά. Το καλό της υπόθεσης έρχεται από το γεγονός ότι η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, και αντιοξειδωτικά. Έχει, όμως, και λιπαρά, κορεσμένα και λιγότερα μονοακόρεστα. Πολλά από τα οφέλη της σοκολάτας προέρχονται από φλαβανόλες (φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κακάο), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και πολύ πικρή γεύση. Καθώς ζυμώνεται, αλκαλίζεται και ψήνεται για να εξουδετερωθεί αυτή η γεύση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 35% κακάο, διατηρεί περισσότερα από τα οφέλη της για την υγεία, σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος, η οποία περιέχει μόνο 10% κακάο.

Η αλήθεια είναι πως αν έχεις επιθυμία για γλυκό και συγκεκριμένα για σοκολάτα, η μαύρη, αλλά και η γάλακτος έχουν πάνω - κάτω τις ίδιες θερμίδες. Από την άλλη όμως η σοκολάτα γάλακτος σε σχέση με τη μαύρη, περιέχει πιο πολλά λιπαρά, ενώ έχει λιγότερο κακάο και περισσότερο γάλα. Επιπλέον έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Η μαύρη σοκολάτα ωστόσο, έχει λιγότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος. Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψιν είναι πως όσο περισσότερο κακάο έχει, τόσο πιο πικρή θα είναι η σοκολάτα, κάτι που δεν ισχύει με την σοκολάτα γάλακτος, η οποία προσθέτει πολύ γάλα και ζάχαρη για να την γλυκάνει άρα και κορεσμένα λιπαρά.

Θερμίδες σοκολάτας

Εικόνα
θερμίδες σοκολάτας
istock

 

Η κατανάλωση σοκολάτας αμυγδάλου και μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σε μόλις ένα μήνα, με βάση πρόσφατη μελέτη που έγινε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με το Journal of the American Heart Association. 

Αυτή η μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις διαφόρων τροφών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι δίαιτες περιελάμβαναν καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας αμυγδάλου, μαύρης σοκολάτας και κακάο, τα οποία όλα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς.

Η μαύρη σοκολάτα έχει 580 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, η γάλακτος 524 θερμίδες, ενώ η λευκή 539 θερμίδες. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις σοκοφρέτα, η οποία έχει 433 θερμίδες στα 100 γραμμάρια ή σοκολάτα με στέβια, η οποία μπορεί να φτάσει στις 474 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. 

Αγαπημένο