ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πες «Ναι» στα υγιεινά λιπαρά!

Στην ερώτηση «πως θα χάσω τα παραπανίσια κιλά πριν τις καλοκαιρινές διακοπές», οι πιο συχνές απαντήσεις που ακούγονται σε πηγαδάκια είναι να κόψεις το βραδινό ή το ψωμί ή ακόμα συνηθέστερα, τα λιπαρά από την καθημερινή σου διατροφή. Τα λιπαρά ομώς είναι καθοριστικής σημασίας, όπως φυσικά το βραδινό γεύμα και το ψωμί! Γι΄ αυτό πες όχι στους αφορισμούς και μάθε την αλήθεια.
2
'

Στην πραγματικότητα, τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και την βέλτιστη εικόνα της επιδερμίδας και των μαλλιών, τα οποία βάλλονται έντονα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από την έκθεσή τους στον ήλιο και το αλάτι. Ο περιορισμός τους, ακόμα και των υγιεινών λιπαρών, είναι απαραίτητος για την απώλεια βάρους αλλά απαραίτητη είναι και η επαρκής τους πρόσληψη. Ας δούμε όμως το γιατί.

 

Τα λιπαρά της διατροφής διακρίνονται σε υγιεινά και μη. Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία περιέχονται στα περισσότερα ζωικά προϊόντα όπως στο κρέας, στο δέρμα του κοτόπουλου, στο γάλα και το τυρί, όπως επίσης και στα τηγανιτά, πρέπει να είναι περιορισμένα. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανσιμού ποικιλοτρόπως, αλλά αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Σε περιόδους πρoσπάθειας απώλειας βάρους, πρέπει και αυτά να ελέγχονται. Περιέχονται σε λιπαρά ψάρι, ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ταχίνι, στο ελαιόλαδο κα.

Τα τρόφιμα με υγιεινά λιπαρά…

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά! Εκτός από τα λιπαρά, το σύνολο των τροφίμων αυτών περιέχουν σημαντικές ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών όπως της βιταμίνης Ε, αρκετά περιέχουν ασβέστιο, όπως οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα και το ταχίνι αλλά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Μην τα θεωρείς λοιπόν απλά πηγές λιπαρών!

Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία σου. Μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φτωχή σε κορεσμένα, συμβάλλει στην μείωση των

επιπέδων της ολικής και κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Έτσι μειώνει τον κίδυνο καρδιοπαθειών, όπως και δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας.

Βοηθούν στην προσπάθεια μείωσης του βάρους. Ένας από τους βασικούς εχθρούς στον δρόμο για την μείωση του βάρους, είναι το αίσθημα της πείνας. Τα γεύματα είναι πιο ελαφριά και εύπεπτα, με αποτέλεσμα να πεινάς γρηγορότερα. Η ύπαρξη πολυακόρεστων λιπαρών στα γεύματα σου, θα σου προσφέρει καλύτερο κορεσμό και για περισσότερη ώρα. Έτσι θα φτάσεις με ασφάλεια μέχρι το επόμενο γεύμα του σχεδίου σου.

Προστατεύουν την επιδερμίδα σου. Τα πολυακόρεστα λιπαρά και κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και τα μονοακόρεστα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλουν στην πιο υγιή και μαλακή-αφράτη εικόνα της επιδερμίδας.

Προσφέρουν αρκετές θερμίδες. Όσο και να ισχυριζόμαστε ότι η διατροφή δεν είναι αριθμητική και αποκλειστικά θέμα θερμίδων, το γεγονός ότι τα λιπαρά τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, είναι αναμφισβήτητο. Κάθε γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, υπερδιπλάσιο ποσό από το γραμμάριο πρωτεϊνών ή υδατανθράκων! Οι θερμίδες είναι τόσες είτε αναφερόμαστε σε υγιεινά λιπαρά είτε όχι.

Εν κατακλείδι…

Βάλε το ταχίνι στο πρωινό σου, στα μικρογεύματα πρόσθεσε ξηρούς καρπούς δίνοντας έμφαση στα αμύγδαλα και τα καρύδια, επίλεξε λιπαρά ψάρια στο κυρίως σου γεύμα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα και φυσικά χρησιμοποίησε αποκλειστικά το ελαιόλαδο σε ωμή μορφή, στις σαλάτες και τα γεύματα σου. Πρόσθεσε στις σαλάτες σου λιναρόσπορο και όταν φτάνει η ώρα του γλυκού, προτίμησε μία υγιεινή επιλογή όπως ο χαλβάς από ταχίνι.

Να θυμάσαι!

Σε όλες τις επιλογές προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος της ποσότητας.

Τα λιπαρά της διατροφής διακρίνονται σε υγιεινά και μη

Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία περιέχονται στα περισσότερα ζωικά προϊόντα όπως στο κρέας, στο δέρμα του κοτόπουλου, στο γάλα και το τυρί, όπως επίσης και στα τηγανιτά, πρέπει να είναι περιορισμένα. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανσιμού ποικιλοτρόπως, αλλά αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Σε περιόδους πρoσπάθειας απώλειας βάρους, πρέπει και αυτά να ελέγχονται. Περιέχονται σε λιπαρά ψάρι, ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ταχίνι, στο ελαιόλαδο κα.
Αγαπημένο