ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι 8 τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ

Πήρες τις τελευταίες εξετάσεις και το ουρικό οξύ είναι ανεβασμένο; Δες πώς το ρίξεις με αυτές τις 8 τροφές!
2
'
τροφές που καταπολεμούν το ουρικό οξύ istockphoto

Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν τις τιμές του ουρικού οξέος και να συμβάλλουν στην πρόληψη. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Shirley Patterson, BSc (Hons) RD, μας συμβουλεύει.

1 Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Εικόνα
istockphoto


Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν τη συσσώρευση του ουρικού οξέος, επομένως ένα άτομο θα πρέπει να περιορίσει τα «ανθυγιεινά» λίπη από τηγανητά τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών και λιπαρά κρέατα.

Δες ακόμη: Γάλα: η super τροφή!

2 Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Κυρίως όσα περιέχουν βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές κ.λπ. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Τα μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Διάβασε περισσότερα: Τελικά παχαίνουν τα φρούτα;

3 Ο καφές

Εικόνα
istockphoto

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κανονικού καφέ με μέτρο (όχι περισσότερο από 3 φλιτζάνια την ημέρα), μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Επίσης, μια ανάλυση δεδομένων του 2010 από γυναίκες συμμετέχουσες στη μελέτη Nurses’ Health Study διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας μειώθηκε όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφέ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 22% μείωση στον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν καφέ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 57% μείωση στον κίνδυνο να εμφανίσουν αυτή την πάθηση.  Δες κι αυτό: Ο ιδανικός καφές για χαμηλή χοληστερόλη

4 Τα προϊόντα ολικής άλεσης

H κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών χρόνιων ασθενειών συμπεριλαμβανομένης και της ουρικής αρθρίτιδας. Μάλιστα τα δημητριακά ολικής άλεσης πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σου, με τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρως έως και το 50% των ημερήσιων θερμίδων σου σε ψωμί ολικής άλεσης, μαύρα ζυμαρικά, κινόα, βρώμη και καστανό ή άγριο ρύζι!

5 Τα κεράσια

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τις τιμές του ουρικού οξέος. Μια μελέτη σε 633 άτομα με ουρική αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών για 2 ημέρες μείωσε τον κίνδυνο έξαρσης κατά 35%. Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλεγξαν για παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση διουρητικών ή φαρμάκων κατά της ουρικής αρθρίτιδας.

6 Το νερό

Εικόνα
istockphoto

Το νερό συμβάλλει στην απομάκρυνση των κρυστάλλων αλάτων ουρικού οξέος. Ένα καλά ενυδατωμένο άτομο πρέπει να πίνει αρκετό νερό για να ουρεί κάθε δύο έως τρεις ώρες. Η επαρκής ενυδάτωση προστατεύει από τη δημιουργία λίθων ουρικού οξέος στους νεφρούς.

7 Τροφές και μεσογειακή διατροφή

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων ψαριών, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών, μπιζελιών, φασολιών και φακών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Απόφυγε την παρατεταμένη νηστεία και τις «δίαιτες της μόδας»


Η παρατεταμένη νηστεία (δηλαδή το να μην τρως τίποτα για πολλές ώρες), η παράλειψη γευμάτων και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση ουρικού οξέος. Η παρατεταμένη νηστεία και η υποκατανάλωση τροφής μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να διασπάσει τις αποθηκευμένες πρωτεΐνες και τα λίπη για ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ουρικό οξύ να παράγεται ως απόβλητο προϊόν και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του ουρικού οξέος στον ορό. Συστήνεται η τήρηση των μικρών και συχνών γευμάτων.

Διάβασε ακόμη: Πείνασες; Φάε "αλλιώς" γιατί σου κάνει καλό!

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!