ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσες θερμίδες κρύβει μια φέτα από το πασχαλινό τσουρέκι και πόσες ένα σοκολατένιο αυγό;

Μάθε τις θερμίδες των πασχαλινών γλυκών και βάλε ένα μέτρο στην κατανάλωση τους
26.04.2022
1
'
Πόσες θερμίδες κρύβει μια φέτα από το πασχαλινό τσουρέκι και πόσες ένα σοκολατένιο αυγό; Πασχαλινά γλυκά

Το Πάσχα μπορεί να πέρασε αλλά μερικοί από τους γλυκούς πειρασμούς του παραμένουν. Σίγουρα δεν κατάφερες να αντισταθείς όσο ήθελες στα πασχαλινά γλυκά όπως το αφράτο τσουρέκι αλλά και το σοκολατένιο αυγό που συνόδευσε τη λαμπάδα σου. 

Για μερικές μέρες ακόμη θα απολαμβάνεις το τσουρέκι τα αφράτα παραδοσιακά κουλουράκια και πολλά άλλα. Οπότε είναι ώρα να ενημερωθείς για το πόσες θερίδες έχει το καθένα για να τις αποφύγεις και να ελέγξεις το βάρος σου. Σου έχουμε τη λύση με μια αναλυτική λίστα.

Θερμίδες παχαλινών γλυκών: 

Σοκολατένιο αυγό: 525 θερμίδες (100 γραμ)

Τσουρέκι: 204 θερμίδες (η μια φέτα των 50γραμ)

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Πασχαλινά Γλυκά: Όλες οι θερμίδες που κρύβουν τα πασχαλινά εδέσματα και τι να προσέξεις

Μάθε επίσης μια συνταγή για το πιο νόστιμο και μαστιχωτό τσουρέκι για να κλέψεις της εντυπώσης ακόμη και τώρα. Μια συνταγή που θα λατρέψεις και αποτελεί άλλον ένα άσο στο μανίκι σου και μετά το Πάσχα. 

Εικόνα
easter eggs

Συνταγή για τσουρέκι: 

  • 180 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. γ. μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • ½ κ. γ. σκόνη μαστίχας
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά 
  • 1 αβγό
  • 2 κρόκους αβγών
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι παραδοσιακό, για ψωμί, πίτες και τσουρέκι)
  • 2 κ. σ. σουσάμι ή 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Δες και αυτό: Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού - Η εύκολη συνταγή

Εκτέλεση: 

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα –πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.
  2. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη φρέσκια μαγιά  ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε λείο μίγμα και το αδειάζετε σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου). Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι (ή ζυμώνετε με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη.
  3. Ζυμώνετε για 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι (στο μίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστημα και η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα μέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζετε με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνετε τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό μέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνετε εκεί τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη. Δημιουργείτε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα μακρόστενο ρολό, περίπου ένα μέτρο μακρύ. Τα ενώνετε όλα στην άκρη μεταξύ τους και τα πλέκετε σε πλεξούδα. Για να γίνουν στρογγυλά, τα ενώνετε ώστε να σχηματίσουν ένα στεφάνι.
  5. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί, μεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζετε με το σουσάμι (ή με το φιλέ αμυγδάλου). Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.
Εικόνα
tsoureki
Αγαπημένο