ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όλα όσα δείχνουν οι έρευνες για τα καυτερά φαγητά

Τρως καυτερά; Μάθε σε τι σε οφελούν!
18.07.2022
1
'
Όλα όσα δείχνουν οι έρευνες για τα καυτερά φαγητά Καυτερά φαγητά

Τσίλι, πιπεριές και άλλες λιχουδιές, διάσημες για την ιδιότητά τους να… «καίνε» τον οισοφάγο αποτελούν αγαπημένη κατηγορία τροφίμων για πολλούς, καθώς τους προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση από αυτή που όλοι αναζητάμε στο καλό φαγητό.

Σύμφωνα με την Jayna Metalonis, διαιτολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κλίβελαντ, η ιδιαίτερη αίσθηση που δημιουργούν στον οργανισμό μας οι πικάντικες τροφές καθώς τις καταναλώνουμε οφείλονται στην καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μοιάζει με λάδι και συνδέεται με τους υποδοχείς πόνου τόσο στη γλώσσα, όσο και σε όλο το πεπτικό σύστημα. Χάρη σε αυτή νιώθουμε τον ουρανίσκο, τον οισοφάγο και το κεφάλι μας να «παίρνει φωτιά» όταν, για παράδειγμα, δαγκώνουμε μια πιπεριά jalapeno.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν πως: «Η καψαϊκίνη δεν σας καίει. Αντίθετα, ξεγελάει τον εγκέφαλό σας, ώστε να πιστεύει ότι έχει επέλθει αλλαγή θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την αίσθηση θερμότητας και πόνου».

Εικόνα
spicy

Δες ακόμη: Οι 4 τροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο

Το καυτερό φαγητό εκτός από νοστιμιά και απόλαυση μπορεί να σου παρέχει πολλά οφέλη. Είναι ικανά να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας συνολικά και σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με την δρ. Metalonis, όσοι τρώνε πικάντικα τρόφιμα έξι φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που τα καταναλώνουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων που φαίνεται να έχουν για την υγεία, είναι η διατήρηση της χοληστερόλης σε ομαλά επίπεδα, η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, η καλύτερη υγεία του στομάχου και του εντέρου, ακόμη και η απώλεια βάρους.

Διάβασε ακόμη: 4 λόγοι για τους οποίους πεινάμε συνέχεια

Η δρ. Metalonis διευκρίνισε ότι η μελέτη διαπίστωσε τη συσχέτιση αυτών των ωφελειών υγείας με την κατανάλωση καυτερών τροφίμων, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το γιατί αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του οργανισμού. Ενδεχομένως, η ωφέλιμη επίδραση της καψαϊκίνης στον οργανισμό να εξηγείται μερικώς και από το γεγονός ότι η ίδια ουσία αποτελεί βασικό συστατικό σε μια σειρά από αναλγητικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και οι κοινοί πονοκέφαλοι.

Εικόνα
spicy
Αγαπημένο