ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά από το πολύ φαϊ και σίγουρα δεν θα ξανακάνεις "κραιπάλη"

Τι γίνεται στο σώμα σου όταν το παρακάνεις;
3
'
Προβλήματα υπερφαγίας Istock

Πολλές φορές έχει τύχει στην καθημερινότητα μας να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό από όσο πραγματικά θα θέλαμε ή θα έπρεπε. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το «είμαστε ό,τι τρώμε» παραμένει και μάλιστα όσο πιο «κακό» φαγητό βάλουμε στο σώμα μας, τόσο πιο άσχημα θα αισθανθούμε.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν το παρακάνουμε;

Αλλάζει το κιρκαδικό μας ρολόι

Το κιρκαδικό ρολόι είναι το «ρολόι» του οργανισμού που καθορίζει την ώρα που θα κοιμηθούμε, πότε θα ξυπνήσουμε, πότε θα αισθανθούμε πείνα και ρυθμίζει τον καθημερινό ρυθμό πολλών μεταβολικών λειτουργιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν υπερκαταναλώνουμε φαγητό, μεταβάλλεται ο βασικός μηχανισμός του ρολογιού του οργανισμού μας και βγαίνει εκτός προγράμματος.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: 4 λόγοι συναισθηματικής υπερφαγίας

Δημιουργεί εθισμό

Η υπερβολική ποσότητα φαγητού μπορεί να απελευθερώσει την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να συνδέσουμε το φαγητό και την υπερκατανάλωσή του με κάτι καλό κι ευχάριστο. Αν ενεργοποιηθούν από την υπερφαγία, αυτά τα νευροχημικά μοτίβα είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Προκαλεί καούρες

Το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ για να διασπάσει το φαγητό κι αν έχει να διασπάσει περισσότερη τροφή, σημαίνει ότι το περισσότερο οξύ μπορεί να ερεθίσει το εσωτερικό του στομάχου. Το στομάχι παραμένει πρησμένο όταν υπάρχουν περιέχει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ο μυς που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, τότε, δεν κλείνει καλά, κάτι που οδηγεί την τροφή και τα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο και να μας δημιουργούν τις γνωστές καούρες.

Εικόνα
υπερφαγία

Αυξάνεται η πιθανότητα διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης

Όταν τα όργανα εργάζονται «υπερωρίες» για να χωνέψουμε την πλεονάζουσα ποσότητα φαγητού, παράγονται έξτρα ορμόνες και ένζυμα κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τακτικά, η ενδοκρινική λειτουργία θα επηρεαστεί και πιθανόν να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο και περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό. Η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο αίματος συνήθως πάνε χέρι-χέρι με την υπερκατανάλωση φαγητού.

Δημιουργούνται δερματικά προβλήματα

Άλλο ένα αρνητικό της υπερφαγίας είναι οι μεταβολές που δημιουργεί στα επίπεδα λιπαρότητας του σώματος. Αν αυτά επηρεαστούν, τότε τα δερματικά προβλήματα δεν θα αργήσουν να έρθουν, με την ακμή να χτυπά σύντομα την πόρτα. Καλό είναι να αποφύγετε ό,τι απορροφά το νερό από το δέρμα σας, φροντίστε να ενυδατώνεστε και μην υπερκαταναλώνετε επεξεργασμένη ζάχαρη, σύνθετους υδατάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές.

Δες ακόμη εδώ: Όσα κρύβει και αποκαλύπτει η σχέση μας με το φαγητό

Αγαπημένο