ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Καρότο: Το μαγικό λαχανικό με τα πολλαπλά οφέλη!

Οι βιταμίνες, οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά τους!
16.03.2022
2
'
Καρότο: Το μαγικό λαχανικό με τα πολλαπλά οφέλη! Καρότα_οφέλη

Αγαπημένο λαχανικό, το καρότο δεν λείπει από το τραπέζι καμίας ελληνικής οικογένειας. Είτε πρόκειται για σαλάτα λάχανο καρότο, είτε για την αγαπημένη μας ψαρόσουπα, είτε για οποιοδήποτε λαδερό φαγητό πάντα το πορτοκαλί φωτεινό του χρώμα, έχει την τιμητική του. 

Ποιες είναι όμως οι πολλαπλές ιδιπότητες αυτού του γευστικού καρπού της γης;

Διαβάστε και αυτό: Φτιάξε λαχταριστό Carrot Cake

Μισή κούπα καρότου περιέχει:

  • 25 θερμίδες
  • 6 γρ. υδατανθράκων
  • 2 γρ. φυτικών ινών
  • 3 γρ. σακχάρων
  • 0,5 γρ. πρωτεΐνης
Εικόνα
istock

 

Τα καρότα ανήκουν στα πιο θρεπτικά λαχανικά, καθώς περιέχουν πλήθος στοιχείων που ωφελούν την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη. 

Καρότο και όραση: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη, όπως το καρότο, βελτιώνει την όραση. 

Καρότο και καρκίνος: Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαιτητικών καροτενοειδών που έχει αποδειχτεί πως έχουν αντικαρκινική δράση, λόγω της αντιοξειδωτική τους δύναμης στην μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η κατανάλωση καρότου μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του παχέως εντέρου καθώς και του προστάτη. 

Καρότο και καρδιά: Τα αντιοξειδωτικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες και για την καρδιά. Το κάλιο που υπάρχει στα καρότα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν ακόμη, φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα.

Καρότο και ανοσοποιητικό: Η βιταμίνη C που περιέχουν τα καρότα, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η συγχρόνως ενισχύει το ανοσοποιητικό και μας βοηθά να αποφεύγουμε ιώσεις, λοιμώξεις και κρυολογήματα! 

Εικόνα
istock

 

Η ιστορία του καρότου

Πιστεύεται ότι το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο σημερινό Αφγανιστάν πριν από χιλιάδες χρόνια ως μια μικρή διχαλωτή μοβ, ή κίτρινη ρίζα με ξυλώδη υφή και πικρή γεύση, η οποία δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα με το καρότο που γνωρίζουμε τώρα. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα. Το σύγχρονο καρότο έχει αναπτυχθεί για να είναι γλυκό, τραγανό και αρωματικό.

Διαβάστε επίσης: Η εύκολη συνταγή για το υπέροχο carrot cake με κρέμα τυριού

Αγαπημένο