ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το ήξερες ότι οι μπάρες πρωτεΐνης παχαίνουν;

Μπορεί να θεωρείται μια υγιεινή επιλογή αλλά είναι στην πραγματικότητα;
07.11.2022
1
'
Το ήξερες ότι οι μπάρες πρωτεΐνης παχαίνουν; Photo/Istock

Στο μυαλό μας όλοι έχουμε συνδυάσει τις πρωτεϊνικές μπάρες ως μια υγιεινή επιλογή αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο "αθώες" σε ότι αφορά την πρόσληψη βάρους.

Είναι σημαντικό να ρίχνεις μια ματιά στις ετικέτες των μπαρών πρωτεΐνης και αφού το κάνεις θα πειστείς ότι δεν πρόκειται για ένα τόσο υγιεινό σνακ, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρουσιάζονται στους καταναλωτές.

Σε συνέδριο του Obesity Week 2022 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια μελέτη συμπέρανε ότι τα άτομα που έτρωγαν μία κάθε μέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους μέσα σε μια εβδομάδα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Αναλύουμε 3 διάσημες δίαιτες και βρίσκουμε ποια είναι η καλύτερη για σένα

Εικόνα
Το ήξερες ότι οι μπάρες πρωτεΐνης παχαίνουν; - Δες τι έδειξαν σχετικές μελέτες!

 

Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

Η απάντηση είναι στα συστατικά τους! Οι ερευνητές λένε πως ενώ οι περισσότερες μπάρες είναι θρεπτικές, δεν είναι το ίδιο χορταστικές, με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε περισσότερο.

Τα συστατικά που συνήθως οφείλονται στην αύξηση του βάρους, θεωρούνται τα πρόσθετα σάκχαρα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τα οποία μελέτες έχουν συνδέσει με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και αύξησης του σωματικού βάρους.

Άλλη μελέτη της ερευνητικής ομάδας από το Arizona State University έδειξε:

Αφού παρακολούθησε 21 άτομα ηλικίας 20 με 30 ετών, έβγαλε το εξής πόρισμα. Στις δύο πρώτες εβδομάδες της έρευνας, όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν φυσιολογικά τα γεύματά τους καταγράφοντας παράλληλα, την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών για να καταναλώνουν μια μπάρα πρωτεΐνης την ημέρα μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Εικόνα
Το ήξερες ότι οι μπάρες πρωτεΐνης παχαίνουν; - Δες τι έδειξαν σχετικές μελέτες!

Η έρευνα έφτασε στην διακρίβωση ότι η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, αυξήθηκε έως και 220 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ερευνητικής δοκιμής με τις μπάρες πρωτεΐνης, ενώ η λιπώδης μάζα αυξήθηκε κατά μισό κιλό μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Η δρ. Carol Johnston, ειδικός σε θέματα υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανέφερε: «Οι συγκεκριμένες μπάρες αποτελούν μια αποτελεσματική πηγή συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης της λιπώδους μάζας και της ενδεχόμενης σωματικής μάζας με την πάροδο του χρόνου».

Εικόνα
Το ήξερες ότι οι μπάρες πρωτεΐνης παχαίνουν; - Δες τι έδειξαν σχετικές μελέτες!

Μια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνη διατροφή, έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει τη γκρελίνη, δηλαδή την ορμόνη της όρεξης, και συνεπώς να μειώσει τις λιγούρες και να ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού.

Οι περισσότερες όμως πρωτεινικές μπάρες εν τέλη δε διαφέρουν θερμιδικά και πολύ από μια σοκολάτα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ρίξε μια ματιά: Οι 6 τροφές που περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη και σίγουρα δεν το ήξερες

Αγαπημένο