5 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε πριν λήξουν
Όλα τα προϊόντα, συσκευασμένα και μη, έχουν επάνω τους μία ένδειξη που αφορά τη λήξη τους. Πάνω στα τρόφιμα συχνά αναγράφεται το σήμα "ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...", είτε τα "προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης", "ημερομηνία παραγωγής", "ημερομηνία λήξης".
Όταν μιλάμε όμως για ημερομηνία λήξης τι ακριβώς εννούμε; Ποια είναι η πραγματική ημερομηνία μετά την οποία δεν πρέπει να καταναλώνουμε πια τα τρόφιμα αυτά;
Ποια είναι τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα και για αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε σχετικά άμεσα ώστε να μην βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;
Ακολουθούν τα βρώσιμα προϊόντα που θα πρέπει να καταναλώνονται πριν λήξουν:
1ον) Φρέσκοι χυμοί φρούτων: Σε αντίθεση με τους συσκευασμένους, αυτοί δεν περιέχουν συντηρητικά, ούτε και έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Συνεπώς η άμεση κατανάλωσή τους, όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Ο χρόνος κατανάλωσής τους κυμαίνεται από 48 έως 72 ώρες.
2ον) Μαλακά τυριά: Τα σκληρά τυριά έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Λόγω της σκληρότητάς τους συντηρούνται πολύ πιο εύκολα και διατηρούνται φρέσκα για μεγάλο διάστημα. Αντιθέτως τα μαλακά όπως το ανθότυρο και το λευκό τυρί, είναι πιο ευάλωτα σε βακτήρια και μύκητες και πρέπει να πεταχτούν μόλις παρατηρήσετε αλλοιώσεις ή αφού έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.
3ον) Συσκευασμένες - κομμένες σαλάτες: Πρόκειται για το κατεξοχήν τρόφιμο που πρέπει να καταναλώνεται άμεσα: τα πλυμμένα λαχανικά δεν διατηρούνται για πολύ καθώς είναι επιρρεπή σε βακτήρια. Ιδανικά θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε ακόμη και μία μέρα πριν την ημερομηνία λήξης τους.
Διαβάστε ακόμη: Τι μπορείς να παραγγείλεις το βράδυ για φαγητό αν κάνεις δίαιτα ή διατροφή;
4ον) Ψάρια - Όστρακα: Τα ωμά ψάρια και όστρακα μπορούν να διατηρηθούν το πολύ 2 μέρες στην απλή ψύχξη. Εφόσον καταναλωθούν μετά την παρέλευση των 48 ωρών είναι πολύ πιθανή κάποια τροφική δηλητηρίαση. Για αυτό, να αγοράζετε τα ψάρια και θαλασσινά σας, όταν έχετε σκοπό να τα μαγειρέψετε και να τα φάτε την ίδια μέρα.
5ον) Ωμό κρέας: Κατά τον ίδιο τρόπο με το ψάρι, δε θα πρέπει να αγοράζεται και να συντηρείται για μέρες εκτός κατάψυξης. Το φρέσκο, ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα και άλλα επικίνδυνα για την υγεία βακτήρια.
Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει: Ύπνος μετά το φαγητό: Σίγουρα τον έχεις ανάγκη αλλά μήπως σε βλάπτει;