ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Mπορεί μια πιο υγιεινή διατροφή να μας κάνει πιο ευτυχισμένους; Τι αποκαλύπτει έρευνα

Τι θα κάναμε αν γνωρίζαμε πως η υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να μας αλλάξει τη διάθεση;
20.04.2021
4
'
δίαιτα για καλύτερη διάθεση istock

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, και τη βελτίωση του καιρού, πολλοί από εμάς τείνουμε να αλλάζουμε συνήθειες προς το καλύτερο.

Για όλες εμάς που δυσκολευόμαστε τόσο με το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, οι Αυστραλοί ερευνητές, μας έδωσαν ένα παραπάνω λόγο να στραφούμε προς την καλύτερη και ποιοτικότερη πλευρά της διατροφής μας.

Αυτό ήταν και το ερευνητικό αποτέλεσμα των επιδράσεων της υγιεινής διατροφής σε μια έρευνα νέων ενηλίκων που ακολουθούσαν μια μέτρια εως κακή διατροφή και είχαν εξίσου μέτρια προς κακά συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι ακολούθησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν μικρότερο άγχος και πολύ καλύτερη διάθεση εντός εβδομάδων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Η Heather Francis, του Macquarie University δήλωσε ότι υπάρχουν σίγουρα ενδείξεις ότι η υιοθέτηση διατροφής με πολλές κατεργασμένες τροφές αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η έρευνα έγινε σε 76 φοιτητές 17 έως 35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι ακολουθούσαν διατροφή με πολλές κατεργασμένες τροφές, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Διάβασε ακόμα τα 5 μυστικά για να μην αποτύχει η δίαιτά σου

Ανέφεραν επίσης αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να αισθανθούν χαρά και έλλειψη κίνητρου την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μισοί έλαβαν συμβουλές να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο στη διατροφή και να μειώσουν τα κατεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Μετά από 3 εβδομάδες όσοι σταθερά έτρωγαν καλύτερα ανέφεραν καλύτερη διάθεση. Το σκορ τους σε κλίμακα που μετρά τα επίπεδα κατάθλιψης ήταν φυσιολογικό και ανέφεραν λιγότερο άγχος από την ομάδα της συνήθους διατροφής  της οποίας τα επίπεδα κατάθλιψης παρέμεναν στην ακτίνα ‘’μέτρια έως υψηλή’’.

Η αλλαγή στη διατροφή δεν περιόρισε το πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες αλλά τις κατεργασμένες τροφές, ενώ αύξησε τις υγιεινές. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ενώ η διατροφή ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα, σε αυτό το σημείο δεν θα συνιστούσε να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Διάβασε περισσότερα στο elle.gr 

 

Αγαπημένο