ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μοσχάρι με άγριο ρύζι και σπόρους chia - Γιατί να το προτιμήσεις

Η συμβουλή της διαιτολόγου!
3
'
mosxari-me-chia-diaita

Στη στήλη αυτού του μήνα θα καταρρίψω τον αγαπημένο μου διατροφικό μύθο και ίσως το πιο δημοφιλές διατροφικό άγχος των διαιτώμενων... αυτό του συνδυασμού πρωτεΐνης με υδατάνθρακα. Είναι σύνηθες να με ρωτούν στο διαιτολογικό γραφείο όταν δημιουργώ ένα διατροφικό πλάνο εάν κάνει να έχουν στο ίδιο γεύμα πρωτεΐνη με υδατάνθρακα, δηλαδή κρέας με ρύζι ή ψάρι με πατάτες κ.ο.κ. Η απάντηση είναι πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε και μάλιστα, είναι ιδανικότερο να τα συνδυάσουμε από το να τα τρώμε ξεχωριστά. Όπως εξάλλου έχουμε μάθει μέσα από αυτή τη στήλη... οι συνδυασμοί είναι ένας ιδανικός τρόπος να απορροφούμε καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, συνεπώς, μαζί είναι καλύτερα!

Τί προσφέρει ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακα

Αρχικά, ένα γεύμα στο οποίο συνδυάζουμε κάποια πηγή πρωτεΐνης (ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, τυρί, αυγό, όσπριο), με κάποια πηγή υδατάνθρακα (ρύζι, πατάτα, ζυμαρικό, ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδι κλπ) και κάποιο φρούτο ή λαχανικό, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο γεύμα. Οδηγεί σε κορεσμό, αυξάνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από όλα τα τρόφιμα του γεύματος και επιπλέον μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα και να έχουμε καλύτερη διάθεση!

Πώς όμως προκύπτουν τα τελευταία δύο οφέλη; Οφείλονται στην τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, το κρέας και τα ψάρια. Η τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεσή μας. Για να παραχθεί όμως η σεροτονίνη σε ικανοποιητικό βαθμό στον εγκέφαλο, χρειάζεται να συνδυάσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη, με τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες! Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να συσχετισθεί με κατάθλιψη.

mosxari-me-chia-stin-diatrofi-sou

Γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος συνδυασμός;

Το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τα ψάρια είναι πολύ καλές πηγές τρυπτοφάνης, όπως και οι σπόροι τσία (chia). Επομένως, για να παραχθεί αρκετή σεροτονίνη χρειαζόμαστε και μία πηγή υδατάνθρακα, όπως το άγριο ρύζι, το οποίο «κουμπώνει» αποτελεσματικά στο συνδυασμό μας. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε αντίστοιχους συνδυασμούς με όλα τα πρωτεϊνούχα και υδατανθρακούχα τρόφιμα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι κερδίζουμε από αυτό το συνδυασμό:

Μοσχάρι κατσαρόλας (120γρ)

  • 424,8mg τρυπτοφάνης
  • 225,6kcal

Άγριο Ρύζι (160γρ – 1φλ)

  • 61,6mg τρυπτοφάνης
  • 194kcal

Σπόροι τσία (1κσ)

  • 101mg τρυπτοφάνης
  • 68,5kcal

Σύνολο

  • 587,4mg τρυπτοφάνης
  • 488,1kcal

Ένα γεύμα που με 488 μόλις θερμίδες θα μας οδηγήσει σε κορεσμό, σε καλύτερο ύπνο και θα ρυθμίσει και τη διάθεσή μας! Για την τρυπτοφάνη δεν έχουμε συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ώστε να συγκρίνω την προσλαμβανόνενη ποσότητα από το γεύμα, με τη συνιστώμενη, αλλά ο στόχος εξαρχής ήταν να δείξουμε ότι οι συνδυασμοί είναι καλύτεροι από το να καταναλώνουμε σκέτο το κάθε τρόφιμο. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να αποφεύγεται ο συνδυασμός της πρωτεΐνης με τον υδατάνθρακα!

Αγαπημένο