ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το πρόσωπο που συνδέει την Ελλάδα με το Τόκιο

Δεν θα πιστέψεις τι καταγωγής ήταν ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας
3
'
To Τόκιο έχει κάτι κοινό με την Ελλάδα shutterstock

Το όνομά του Λευκάδιος Χερν. Και παρόλο που καθόλου δεν παραπέμπει σε ελληνικό όνομα, είναι κατά το ήμισυ Έλληνας. Θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας, καθώς είναι ο αγαπημένος συγγραφέας για τους Ιάπωνες. Τι άλλο είναι ενδιαφέρον να μάθεις για αυτόν;

Είναι γεννημένος στη Λευκάδα

Γεννημένος στη Λευκάδα το 1850 από Ιρλανδό πατέρα, τον Τσαρλς Χερν,  και Ελληνίδα μητέρα, τη Ρόζα Κασιμάτη.

Σε ηλικία 5 ετών αποχωρίστηκε τη μητέρα του

Αυτό είναι κάτι που τον σημάδεψε για την υπόλοιπη ζωή του. Μάλιστα, όταν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού χάνει το ένα του μάτι, κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό του.

Έφτασε στην Ιαπωνία ως ανταποκριτής δημοσιογράφος

Σε ηλικία 19 ετών Ο Χερν μεταναστεύει στην Αμερική, όπου δουλεύει ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες. Το 1890 έφτασε ως ανταποκριτής στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου και έρχεται σε επαφή με τον Ιαπωνικό πολιτισμό . Στην Ιαπωνία δούλεψε ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας στην πόλη Ματσούε. Παρέμεινε στο Τόκιο μέχρι το1904 όπου και πέθανε. 

Παντρεύτηκε την κόρη ενός σαμουράι

Ο Χερν παντρεύτηκε τη Σετζούκο Κοϊζούμι, κόρη οικογένειας σαμουράι. Μάλιστα, παίρνει το όνομα της συζύγου του και από Λευκάδιος Χερν ονομάζεται πλέον Κοϊζούμι Γιάκουμο. Μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Ασπάστηκε τον Βουδισμό

Ο Χερν μελέτησε τον πολιστισμό της Ιαπωνίας και έδωσε μεγάλη προσοχή και πραγματικό ενδιαφέρον για τη φύση, τα μνημεία, τους θρύλους και τις παραδόσεις, τους κώδικες συμπεριφοράς, τους άνθρωπους της Ιαπωνίας. Έδειξε απέραντο σεβασμό και αγάπη στη χώρα και τις παραδόσεις της, έγινε ένας από αυτούς, πήρε ακόμα και την Ιαπωνική υπηκοότητα και ασπάστηκε τον Βουδισμό. Τα έργα του αναδίδουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του τόπου και οι μεταφράσεις του συνέβαλαν στο να αποκτήσουν οι Δυτικοί την αίσθηση της χώρας.  Για αυτό και ανακηρύχτηκε ως ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας.

Στη Λευκάδα υπάρχει το Ιστορικό Κέντρο αφιερωμένο στη μνήμη του

Ο Δήμος Λευκάδας έχει αδελφοποιηθεί με την ιαπωνική πόλη Σιντζούκου. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας στεγάζεται το «Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν». Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα απαρτίζουν τα εκθέματα. Με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών, ο επισκέπτης του περιηγείται στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν, αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν.

Θεωρούσε τα παιδιά το σημαντικότερα πράγμα στη ζωή

"Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει ζωή, δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει κόσμος, τι σημαίνει οτιδήποτε, ώσπου ν’ αποκτήσει ένα παιδί και να τ’ αγαπάει" έχει δηλώσει ο ίδιος. Το πιο σπουδαίο πράγμα που έκανε, ωστόσο, ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας με την ελληνική καταγωγή ήταν ότι διαισθάνθηκε το τέλος μιας εποχής, την έλευση του εκδυτικισμού που θα άλλαζε για πάντα το πρόσωπο της Ιαπωνίας.  Χαρακτηριστικό είναι ότι έγραψε το 1893: “Ο “κόσμος του ηλεκτρισμού, του ατμού και των μαθηματικών είναι ψυχρός και άδειος”, βλέποντας ότι η πρόοδος θα εξαφάνιζε γρήγορα την προσκόλληση στην παράδοση, που μέχρι τότε ήταν το μέτρο για τα πάντα. 

Τα έργα του συγγραφέα που μπορείς να βρεις στα ελληνικά είναι πέντε

Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες (εκδόσεις Εστία), Εντός του Κύκλου των Ψυχών (εκδόσεις Ίνδικτος), Η Χώρα των Χρυσανθέμων (εκδόσεις Κέδρος), Ιαπωνικοί Θρύλοι (εκδόσεις Σιδέρη), Κείμενα από την Ιαπωνία (εκδόσεις Ίνδικτος).

Αγαπημένο