ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μάθε πώς η οικονομική σου κατάσταση επηρεάζει τον χαρακτήρα σου

Η έρευνα που αποδεικνύει πως οι πλούσιοι έχουν χαρακτήρα!
3
'
rich shutterstock

 

Τα παλιά ερωτήματα αν το χρήμα φέρνει την ευτυχία και αν το χρήμα χαλάει τον άνθρωπο φαίνεται ότι έρχονται πάλι στο προσκήνιο λόγω μιας νέας έρευνας που εξέτασε τον χαρακτήρα εκείνων με μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια.  

Η έρευνα διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και τα ευρήματά της προκάλεσαν έντονες εντυπώσεις. 

Χρήμα και αυτοπεποίθηση πιασμένα χέρι χέρι

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τη σχέση χρημάτων και συναισθημάτων από περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άτομα σε 162 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν πιο θετικά «συναισθήματα αυτοσεβασμού». Πιο συγκεκριμένα, αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, έχουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πιο τονισμένη υπερηφάνεια. 

Τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι νιώθουν πιο συχνά αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον εαυτό τους, όπως ανασφάλεια ή αίσθημα ντροπής, πράγμα που προκαλεί πιο έντονο άγχος και θλίψη, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion.

Ίσως να μην προκαλεί έκπληξη ότι τα άτομα με παχύτερο πορτοφόλι και υψηλότερη θετική αυτοεκτίμηση αισθάνονται πιο έντονο το συναίσθημα πως κρατούν το τιμόνι της ζωής τους στα χέρια τους. Επίσης νιώθουν πιο ικανοί να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια προκύπτουν στον δρόμο της ζωής τους.

Τι γίνεται όμως με τη σχέση τους με τους άλλους;

Όσον αφορά τα συναισθήματα που έχουν οι άνθρωποι με μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια απέναντι στους άλλους - όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη και η συμπόνια - τα ευρήματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα. Ένα πρώτο συμπέρασμα έδειξε ότι τα άτομα με οικονομική άνεση δεν έχουν πιο ανεβασμένο επίπεδο συμπόνοιας από εκείνους που έχουν λιγότερα χρήματα. 

«Η κατοχή περισσότερων χρημάτων δεν κάνει απαραίτητα ένα άτομο πιο συμπονετικό και ευγνώμων και ο μεγαλύτερος πλούτος μπορεί να μη συμβάλει και τόσο στη δημιουργία μιας πιο φιλικής και ενσυναισθητικής κοινωνίας», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Eddie Tong, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. 

Φυσικά, μια έρευνα δεν αρκεί για να βαφτίσει χαρακτήρες, όπως ακριβώς ένας κούκος δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη. Αν και μπορείς να κρατήσεις την πληροφορία στα υπόψιν, είτε είσαι πλούσιος είτε όχι.  

Διάβασε ακόμα: 5+1 τρόποι για να κάνει το ντύσιμό σου να πιο ακριβό


 
Αγαπημένο