ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Καίτη Φίνου: Οι 3 τροφές που έκοψε και αδυνάτισε

Αλεύρι, ζάχαρη και γαλακτοκομικά. Η Καίτη Φίνου έκοψε τρεις βασικές «λευκές» τροφές από τη διατροφή της, που τη βοήθησαν να αδυνατίσει! Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού;
12.11.2021
2
'
Οι τροφές που σταμάτησε να τρώει η Καίτη Φίνου NDP

Σε πρόσφατη δήλωση  της η Καίτη Φίνου εξομολογήθηκε : «Αποφάσισα να κάνω διατροφή. Έχω κλείσει τα 60 οπότε έκοψα ότι κάνει κακό. Είμαι στον 4ο μήνα διατροφής, έχω χάσει γύρω στα 10 κιλά. Μου έγραψε κάποιος στο Instagram «δεν έχεις να φας και κάνεις και τα νύχια σου;»…. Στα social media με έχουν πει μέχρι και φάλαινα για τα κιλά μου. Σαφώς και με στεναχωρούν τέτοια σχόλια… Κάνω διατροφή. Έχω κλείσει τα 60 και έκοψα αυτά που κάνουν κακό, έκοψα το αλεύρι, τη ζάχαρη και εντελώς τα γαλακτοκομικά. Είμαι στον τέταρτο μήνα».

Οι λευκές τροφές και οι «κακοί υδατάνθρακες» όπως η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι έχουν θεωρηθεί ως ένοχοι για την επιδημία παχυσαρκίας. Είναι όμως αλήθεια ότι πρέπει να αποφεύγεις τις λευκές τροφές αν θέλεις να χάσεις βάρος και να τρως υγιεινά;

Τι είναι οι λευκές τροφές;

Τα λευκά τρόφιμα γενικά αναφέρονται σε τρόφιμα που έχουν λευκό χρώμα και έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κράκερ, δημητριακά και απλά σάκχαρα όπως επιτραπέζια ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Τα φυσικά, μη επεξεργασμένα λευκά τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια, το κουνουπίδι, τα λευκά φασόλια και οι λευκές πατάτες δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Αλεύρι και ζάχαρη: Γιατί μας κάνουν κακό;

Η αποφυγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων έγινε δημοφιλής όταν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όπως οι Atkins και Sugar Busters έγιναν δημοφιλείς. Είναι εύκολο να υπερκαταναλώνεις τροφές όπως μπισκότα ή ζυμαρικά με λευκό αλεύρι, και είναι ακόμα πιο εύκολο να πίνεις γλυκά ροφήματα. Η εξάλειψη του αλευριού και της ζάχαρης καθώς και των πρόσθετων σακχάρων από τη διατροφή σου, χωρίς να κάνεις άλλες διατροφικές αλλαγές, μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις. Κόβοντας το αλεύρι, εξαφανίζεις από τη διατροφή σου τροφές όπως πίτσα, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Όλα αυτά είναι πλούσια σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Αν και χρειαζόμαστε υδατάνθρακες για να επιβιώσουμε χρησιμοποιώντας ως καύσιμα για ενέργεια, που το σώμα τους μετατρέπει σε γλυκόζη, το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε τους «καλούς» και όχι τους απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη και το αλεύρι. Η κατανάλωσή τους αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός σου, δημιουργώντας «υψηλά επίπεδα σακχάρου». Τότε, η γλυκόζη πέφτει από τον οργανισμό απότομα όσο απότομα ανέβηκε. Αποτέλεσμα; Να είσαι το ίδιο κουρασμένη και πεινασμένη όπως ήσουν πριν φας κάτι γλυκό.

1 Λευκό αλεύρι

Εικόνα
istockphoto

 

Το αλεύρι βρίσκεται σε αρτοσκευάσματα όλων των ειδών, όπως ψωμί, κέικ, ντόνατς και μπισκότα. Είναι επίσης το κύριο συστατικό σε ζυμαρικά, δημητριακά, ζύμη πίτσας, κράκερ και άλλα σνακ. Το αλεύρι χρησιμοποιείται επίσης ως πυκνωτικό σε τρόφιμα όπως σάλτσα, μαγειρευτά, σούπες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα περισσότερα παναρισμένα τρόφιμα περιέχουν και αλεύρι σίτου. Το ζαμπόν, οι σάλτσες για σαλάτες μπορούν επίσης να περιέχουν αλεύρι. Η εξάλειψη των επεξεργασμένων άλευρων από τη διατροφή σου μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη απλών υδατανθράκων. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Εάν τρως μεγάλες ποσότητες των παραπάνω τροφών, μπορεί να διαπιστώσεις ότι αυτές οι τροφές προκαλούν λιγούρες που σε κάνουν να τρως ακόμη περισσότερες από αυτές.

Δες ακόμη: Γιατί τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι σωτήρια για το αδυνάτισμα;

2 Ζάχαρη

Εικόνα
istockphoto

Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων, πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και φλεγμονή. Το να κόψεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, όχι μόνον θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος αλλά πιθανότατα να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου και να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σου. Για να κόψεις τη ζάχαρη, δεν αρκεί μόνον να μη βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου. Διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών γιατί τα πρόσθετα σάκχαρα αναφέρονται και ως χυμός από ζαχαροκάλαμο, σακχαρόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σιρόπι σφενδάμου κ.λπ., τα οποία κάνουν την ίδια καταστροφική δουλειά με την απλή κρυσταλλική ζάχαρη. Τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα κέικ, είναι διαφορετικά από τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα.

Μάθε επίσης: Πρόσθετα σάκχαρα: Ποια πρέπει να αποφεύγεις!

3 Γαλακτοκομικά

Εικόνα
istockphoto

 

Μπορεί μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να αποκτήσεις πιο καθαρό δέρμα και γενικά να αισθανθείς καλύτερα; Η σύντομη απάντηση είναι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά σε σχέση με άλλους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διακοπή των γαλακτοκομικών δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει αυθόρμητα ή χωρίς αιτία.

Δεν χρειάζεται να εξαλείψεις μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων εκτός εάν υπάρχει λόγος. Αν και πολλοί άνθρωποι αποκαλούν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά «αντιφλεγμονώδη», αυτό δεν ισχύει στο 100%. Όλα εξαρτώνται από τον οργανισμό σου, επομένως εάν είσαι ευαίσθητη ή αλλεργική στα γαλακτοκομικά, τότε τα γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να αποτελούν φλεγμονώδη τροφή, αλλά αν δεν είσαι, μπορεί να παρατηρήσεις μικρή διαφορά.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θεωρεί το γάλα ως ένα από τα οκτώ top αλλεργιογόνα. Έχε υπόψη σου ότι όταν δημιουργείται φλεγμονή στον οργανισμό είναι σαν να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε συνεχές στρες. Το παρατεταμένο συστηματικό στρες έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διάφορες νόσους.

Εάν κόψεις για λίγο τα γαλακτομικά και νιώθεις περισσότερη ενέργεια και ευεξία και έχεις λιγότερο φούσκωμα, ίσως είναι καιρός να περιορίσεις τα γαλακτομικά.

Δες κι αυτό: Να πίνω γάλα ή όχι;

Προσοχή όμως! Μην ακολουθείς μια δίαιτα επειδή είχε αποτέλεσμα σε κάποιον άλλον ή μην κόβεις μεγάλες ομάδες τροφών από τη διατροφή σου, χωρίς λόγο. Είναι καλύτερα πρώτα να επικοινωνήσεις με έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, κομμένο και ραμμένο στις δικές σου ανάγκες.

Διάβασε περισσότερα: Δίαιτα χωρίς γλουτένη: "Φάρμακο" ή διατροφική "μόδα";

Αγαπημένο