ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ιδρώτας και λίπος: Ποιος είναι ο πιο συχνός «μύθος»;

Τελικά με τον ιδρώτα «καίμε» το λίπος ή όχι;
2
'
kafsi-lipos-idrotas-mithoi

Αισθάνεσαι πως η άσκηση που κάνεις είναι αποτελεσματική στην καύση λίπους μόνο όταν ιδρώνεις; Ή ότι ο ιδρώτας καίει το λίπος; Δυστυχώς η καύση λίπους δεν έχει καμία σχέση με τον ιδρώτα, καθώς αποτελούν δύο τελείως διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού!

Ιδρώτας: ένας βασικός μηχανισμός θερμορύθμισης

Ο ιδρώτας είναι ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα σας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Το πόσο εύκολα ιδρώνετε εξαρτάται από τα γονίδια, την ηλικία, το βάρος, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την άσκηση. Όταν κάνετε άσκηση ή βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον το σώμα σας αποβάλλει νερό και ηλεκτρολύτες στην επιφάνεια του δέρματος, ώστε το νερό να εξατμιστεί και να πέσει η θερμοκρασία σας στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η αποβολή υγρού μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση του σωματικού βάρους, αλλά όχι σωματικού λίπους. Επιπλέον, μόλις ενυδατωθείτε εκ νέου πίνοντας νερό θα επαναπροσλάβετε το βάρος που χάσατε!

Πως επιτυγχάνεται η καύση λίπους ανεξάρτητα από τον ιδρώτα

Η  καύση του λίπους είναι μία μεταβολική διεργασία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν κάνετε άσκηση το σώμα σας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λιπαρά για την παραγωγή ενέργειας. Το πόσους υδατάνθρακες και πόσα λιπαρά θα χρησιμοποιήσει (ή «κάψει») εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της άσκησης, τη διάρκεια, την ένταση κ.ά. Πρακτικά το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιεί το σώμα σας είναι οι υδατάνθρακες, αλλά οι ελεύθεροι υδατάνθρακες (γλυκόζη) και οι αποθηκευμένοι στους μύες υδατάνθρακες (γλυκογόνο) επαρκούν για ορισμένο χρόνο. Μετά από αυτό το χρόνο, το σώμα αρχίζει να αξιοποιεί και το αποθηκευμένο λίπος.

Πώς θα είστε σίγουροι ότι «καίτε» λίπος με την άσκηση; Η άσκηση παρατεταμένης διάρκειας, δηλαδή πάνω από 30’, και μέσης έντασης φαίνεται πως είναι πιο πιθανό να εμπεριέχει καύση λίπους.

kafsi-lipos-idrotas-pos-ginete

Με τον ιδρώτα «καίμε» θερμίδες και λίπος;

Όπως ανέφερα, με τον ιδρώτα δεν «καίτε» λίπος, συνεπώς εάν καθίσετε ακίνητοι λίγη ώρα σε μια σάουνα δε θα επιτύχετε τίποτα περισσότερο από την απώλεια νερού. Όταν όμως ιδρώνετε λόγω κάποιας άσκησης, καταναλώνετε ενέργεια και «καίτε» θερμίδες. Το κατά πόσο αυτές οι θερμίδες είναι λίπος, αυτό εξαρτάται όπως είπαμε από το είδος της άσκησης, την ένταση και τη διάρκεια.

Συμπερασματικά, με τον ιδρώτα επιτυγχάνεται η απώλεια νερού από το σώμα ώστε να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του και δεν αποτελεί ένδειξη καύσης λίπους. Όταν όμως κάνετε άσκηση, ο ιδρώτας μπορεί να αποτελέσει μία ένδειξη καύσης θερμίδων, κάποιες από τις οποίες είναι πιθανό να είναι και λίπος.

Αγαπημένο