ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η δίαιτα απέτυχε! Τώρα τι κάνουμε;

Μήπως σε δυσαρέστησε η δίαιτα που επέλεξες;
5
'
διαιτα αποτυχια istock

Μήπως ξεκίνησες και εσύ μία δίαιτα πριν από μερικές εβδομάδες, γεμάτη ελπίδες για μία αλλαγή στο βάρος και την εμφάνιση, αλλά τελικά η προσπάθεια τέλειωσε χωρίς τα αποτελέσματα που περίμενες; Ίσως νιώθεις ότι απέτυχες!

Λάθος! Δεν απέτυχες. Η δίαιτα είναι εκείνη που σε απογοήτευσε.

Οι περισσότερες από τις δίαιτες που προτείνονται σε αυτήν την περίοδο του χρόνου είναι υπερβολικές. Πολύ περιοριστικές, πολύ χαμηλές θερμίδες, πολύ «άχαρες», πολύ ακριβές ορισμένες φορές και γενικότερα πολύ ασύμβατες με την καθημερινότητα.

Πράγματι, στην αρχή νιώθεις όμορφα. Είναι η πρώτη περίοδος, που είσαι ενθουσιασμένη με την δίαιτα, την προσπάθεια σου και τα πρώτα αποτελέσματα που βλέπεις και νιώθεις. Στην συνέχεια έρχεται και μία αλλαγή στην ζυγαριά.

Εάν η δίαιτα που χρησιμοποίησες στόχευε και αυτή – όπως οι περισσότερες – στον αποκλεισμό των υδατανθράκων ή τον έντονο περιορισμό τους, σου προσέφερε και μία απότομη μείωση των επιπέδων υγρών του οργανισμού, η οποία στην ζυγαριά σου μεταφράστηκε ως μείωση κατά 1-2 κιλά.

Δώσε όμως τώρα λίγη προσοχή για να μάθεις την αλήθεια. Οι περισσότερες δίαιτες δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σκέψου λογικά. Μπορεί κάποιος να μην ξαναφάει μακαρονάδα ή γλυκό, να τρώει πολύ ελαφρά κάθε βράδυ ή να μην μπορεί να βγει για ένα δείπνο με την παρέα του; Τέτοιες πρακτικές είναι ικανές να συμβούν για μερικές εβδομάδες, εκτός εξαιρέσεων. Σύντομα φτάνει η στιγμή που όλα μοιάζουν να καταλήγουν σε αδιέξοδο. Με κάποια αφορμή, ξαναδοκιμάζεις ότι δεν έχεις καταναλώσει για καιρό και ξαφνικά νιώθεις αδύναμος να το σταματήσεις. Έχεις κουραστεί να αξιολογείς την κάθε σου μπουκιά. Φυσικά και πρέπει να αξιολογείς την διατροφή σου, όπως και τα έσοδα – έξοδα σου. Δεν μπορείς όμως να μετράς ακόμα και ένα μολύβι ή μία τσίχλα που πρέπει να αγοράσεις! Θέλεις να νιώσεις πιο ελεύθερος.

Εικόνα
απέτυχε η δίαιτα τι να κάνεις
Shutterstock

 

Οι δίαιτες αυτές σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτό το πρώτο αποτέλεσμα στην ζυγαριά και να σε κάνουν να θεωρήσεις ότι έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Εστιάζουν στα σημεία προσοχής σου και εκείνα που ενοχοποιείς περισσότερο. «Φταίει το ψωμί», «ευθύνονται τα μακαρόνια και η γλουτένη», «νιώθεις φούσκωμα και ορίστε πως θα το αποφύγεις»! Φυσικά και νιώθεις φούσκωμα! Αν τρως άτακτα, έχεις μία έντονη καθημερινότητα και διατηρείς αυξημένο βάρος είναι πολύ πιθανό τις απογευματινές ώρες να νιώθεις φουσκωμένη. Αν σιτιστείς πιο ελαφρά και τακτοποιήσεις λίγο τα γεύματα σου, σε λίγες μέρες θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Δεν χρειάζεσαι κάποια «μαγική» συνταγή.

Θυμήσου ανθρώπους που γνωρίζεις και έχουν κάνει αυτήν την προσπάθεια με επιτυχία. Τι σου έχουν πει; Ότι κατάφεραν να παραμείνουν πολύ περιορισμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα; Ή μήπως έκαναν μία πιο λογική προσπάθεια και μπόρεσαν, με την σωστή καθοδήγηση, να έχουν μία πιο σωστή διατροφή, χωρίς ισχυρούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, συμμετέχοντας στην παρέα και επιτυγχάνοντας σταδιακά την απώλεια βάρους;

Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις αν απέτυχε η δίαιτά σου

  • Κατανόησε ότι το πρόβλημα δεν είσαι εσύ αλλά η τακτική που ακολούθησες. Φτιάξε τα τείχη σου! Μην αφήνεις εκτεθειμένο τον εαυτό σου. Προστάτευσε τον και πίστεψε σε αυτόν. Μόνο τότε μπορεί σαν τα καταφέρεις.
  • Σημείωσε τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε. Ήταν οι μικρές ποσότητες; Ήταν τα τρόφιμα που αποκλείστηκαν και σου έλειψαν; Ήταν οι δύσκολες μαγειρικές παρασκευές; Μήπως ένιωσες αποκλεισμένη από την παρέα σου; Θυμήσου ότι δεν σε έκαναν να αποτύχεις. Απλά κατέστησαν την δίαιτα ασύμβατη με την ζωή σου!
Εικόνα
Η δίαιτα απέτυχε τι να κάνεις 1
Shutterstock

Δες και αυτό5 τροφές για φυσική αποτοξίνωση

 

  • Σημείωσε ποια σημεία της δίαιτας ήταν ευχάριστα για εσένα. Μήπως βρήκες μία πολύ γευστική και γρήγορη συνταγή που σε βόλεψε; Μήπως συνήθισες να τρως ολικής άλεσης προϊόντα ή περισσότερα φρούτα; Μήπως βρήκες τρόπο να αποφύγεις το νυχτερινό τσιμπολόγημα; Ακόμα και αν η δίαιτα δεν σου ταίριαξε, αυτές είναι τακτικές που σου άρεσαν και σε εξυπηρέτησαν. Κράτησε τις για να τις ταιριάξεις στην επόμενη, πιο σωστή, προσπάθεια σου.
  • Χρησιμοποίησε ότι έμαθες. Κάθε εμπειρία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ίσως έμαθες να ακούς τις επιθυμίες σου ή να συνήθισες την καταγραφή των διατροφικών σου επιλογών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεις τις υπερβολές. Πάρε μαζί σου ότι έμαθες και προχώρα στην επόμενη φάση, πιο σοφή και με καλύτερη γνώση του εαυτού σου. Αν είσαι έτοιμη να προχωρήσεις στην επόμενη προσπάθεια σου, πάρε δύο βαθιές εισπνοές φτιάξε ένα σχέδιο βιώσιμο – αν δεν μπορείς ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού – και κάνε μικρά βήματα θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους. Άλλωστε είσαι έμπειρη πια και μπορείς να το πετύχεις πιο εύκολα!
Αγαπημένο