ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί τρώμε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα; Ο καθοριστικός ρόλος Άγγλου μονάρχη

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε!
3
'
giati-trome-galopoula-ta-xristougenna

Μπορεί πλέον η γαλοπούλα να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού μας τα Χριστούγεννα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Σε περίπτωση που και εσείς έχετε αναρωτηθεί γιατί τρώμε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα, η απάντηση είναι πολύ πιο περίπλοκη από όσο νομίζετε...

Ο Άγγλος μονάρχης που καθιέρωσε την γαλοπούλα τα Χριστούγεννα

Εκείνοι που συνάντησαν για πρώτη φορά γαλοπούλα ήταν οι Ισπανοί κατακτητές στο Μεξικό, οι οποίοι πιστεύοντας (λανθασμένα) ότι είχαν φτάσει στην Ινδία, της έδωσαν την ονομασία ινδικό κοτόπουλο.

Το 1526 ένας έμπορος εισήγαγε από την αμερικανική ήπειρο στην αγορά του Μπρίστολ 6 γαλοπούλες, τις οποίες και πούλησε για 2 πένες την κάθε μία. Οι Ιησουίτες μοναχοί την μετέφεραν στην Ευρώπη και ανέλαβαν την εκτροφή της, ώστε γύρω στο 1630 να είναι στη Γαλλία εξαιρετικά δημοφιλής... Τόσο δημοφιλής, ώστε ο Άγγλος μονάρχης, Ερρίκο Η΄ να ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα. 

giati-trome-galopoula-ta-xristougenna-i-istoria

Πριν να εισαχθεί η γαλοπούλα στην Ευρώπη, χήνες, παγώνια ή αγριογούρουνο ήταν το κυρίως εορταστικό πιάτο. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση βέβαια, το 87% των Άγγλων ανέφερε πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν ίδια χωρίς την γαλοπούλα τους! Για την ιστορία ωστόσο, να αναφέρω πως στην Αγγλία και την Αμερική, η γαλοπούλα δεν σερβίρεται ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά στις 24 το βράδυ, την παραμονή δηλαδή.

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά τα Χριστούγενα τρώγαμε χοιρινό ή και κατσίκι, αλλά την τελευταία δεκαετία η γαλοπούλα πήρε την θέση της και στο δικό μας εορταστικό τραπέζι. Εσείς, είστε fan ή όχι;

Αγαπημένο