ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί η Vegan είναι η καλύτερη διατροφή για απώλεια βάρους

Η έρευνα που αποκαλύπτει ότι είναι πιο αποτελεσματική από τη μεσογειακή διατροφή.
4
'
vegan shutterstock

Μια Vegan δίαιτα  μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από μια μεσογειακή δίαιτα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα vegan με χαμηλά λιπαρά έχει καλύτερα αποτελέσματα για το βάρος, τη σύνθεση του σώματος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια μεσογειακή διατροφή.

Το πλάνο της μελέτης

Οι συμμετέχοντες - που ήταν υπέρβαροι και δεν είχαν ιστορικό διαβήτη –ακολούθησαν εναλλάξ μια vegan δίαιτα ή μια μεσογειακή δίαιτα. Για 16 εβδομάδες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ξεκίνησαν με μια vegan δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με πλήρη απουσία ζωικών προϊόντων επικεντρωμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Το άλλο μισό ξεκίνησε δίαιτα με τη μεσογειακή διατροφή, που εστιάζει στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, περιορίζοντας ή αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λίπη. Καμία ομάδα δεν είχε όριο θερμίδων, και οι συμμετέχοντες δεν άλλαξαν ρουτίνες άσκησης ή φαρμακευτικής αγωγής.

Με βάση το προγραμματισμένο πλάνο, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη συνέχεια στις βασικές δίαιτες τους για μια περίοδο  τεσσάρων εβδομάδων, προτού μεταβούν στην αντίθετη ομάδα για επιπλέον 16 εβδομάδες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εντός 16 εβδομάδων:

-οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά στη vegan διατροφή, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στη μεσογειακή διατροφή.

-οι συμμετέχοντες έχασαν 3,4 κιλά περισσότερη μάζα λίπους στη χορτοφαγική διατροφή.

-η χορτοφαγική διατροφή μείωσε τα επίπεδα της συνολικής και της LDL χοληστερόλης κατά 18,7 mg / dL και 15,3 mg / dL, αντίστοιχα, ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη χοληστερόλη στη μεσογειακή διατροφή.

-Η αρτηριακή πίεση μειώθηκε και στις δύο δίαιτες, αλλά περισσότερο στη μεσογειακή δίαιτα (6,0 mm Hg, σε σύγκριση με 3,2 mmHg στη διατροφή vegan).

To βασικό συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η μεσογειακή διατροφή δεν προκάλεσε καθόλου απώλεια βάρους. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι η συμπερίληψη λιπαρών ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ελαίων. Αντίθετα, μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά vegan προκάλεσε σημαντική απώλεια βάρους. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η διατροφή vegan πιθανότατα οδήγησε σε απώλεια βάρους, επειδή συσχετίστηκε με μείωση της πρόσληψης θερμίδων, αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, μείωση της κατανάλωσης λίπους και μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους.

Αγαπημένο