ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Diet culture: Η τοξική κουλτούρα της δίαιτας και πώς να αποτοξινωθείς!

Να θυμάσαι: το σώμα σου δεν είναι το πρόβλημα! Ποτέ δεν ήταν. Η κουλτούρα της δίαιτας είναι.
4
'
γυναίκα επηρεάζεται από το diet culture istockphoto

Κάνεις δίαιτα και σκέφτεσαι πάντα «Εγώ είμαι το πρόβλημα» ενώ το σωστό θα ήταν να σκέφτεσαι πως «η δίαιτα είναι το πρόβλημα». Και πιστεύεις ότι η λύση σε μια αποτυχημένη δίαιτα είναι να βρεις μια νέα καλύτερη δίαιτα. Σωστά; Η διαιτολόγος Κρίστυ Χάρισον στο βιβλίο της Anti-Diet Anti-Diet:Reclaim Your Time, Money, Well-Being and Happiness Through Intuitive Eating, εξηγεί τι είναι η κουλτούρα της δίαιτας, που συχνά τη βλέπουμε σε posts στα social media, και πώς θα καταφέρεις να αποτοξινωθείς από αυτήν. 

H κουλτούρα της δίαιτας online

Τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα άρχισαν να δαιμονοποιούν τη σχέση με το φαγητό, κατηγορώντας ορισμένους τρόπους διατροφής και υποστηρίζοντας κάποιους άλλους, δίνοντας προτεραιότητα στο βάρος τους αντί στην ευεξία τους. Η κουλτούρα της δίαιτας ή αλλιώς «diet culture» είναι η εξύμνηση της απώλειας βάρους με κάθε κόστος.

Στην κοινωνία μας η κουλτούρα της δίαιτας βρίσκεται σχεδόν παντού. Πόσες φορές έχεις ακούσει κάποιον:

  • να λέει «ομόρφυνες» και να εννοεί ότι «έχασες βάρος».
  • να λέει «πάχυνες» και να εννοεί «πώς άφησες τον εαυτό σου να γίνει έτσι». 
  • να συζητά για τη νέα του δίαιτα.
  • να δικαιολογείται πως τρώει ό,τι θέλει επειδή «δεν έχει φάει όλη μέρα» ή «έκανε έντονη προπόνηση σήμερα το πρωί».
  • να υπόσχεται ότι «Θα ξεκινήσω δίαιτα τη Δευτέρα, ή αύριο».
  • να εκτιμά την αξία του σύμφωνα με το βάρος του, το μέγεθος του τζιν του ή το πόσο λίγο μπορεί να φάει.
  • να συγκρίνει το σώμα του με τους άλλους, αντλώντας αξία (δηλ. «Είμαι καλύτερη από αυτήν επειδή είμαι πιο αδύνατη» ή «Πρέπει να είναι καλύτερη από εμένα επειδή είναι πιο αδύνατη»)

Επειδή έχουμε «εκπαιδευτεί» σε αυτόν τον τρόπο σκέψης για πολύ καιρό, αυτά τα μηνύματα συχνά περνούν απαρατήρητα. Διαφημίσεις για προϊόντα απώλειας βάρους/προγράμματα διατροφής/εξοπλισμός γυμναστικής που μας λένε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί αν δεν αδυνατίσουμε ή δεν είμαστε αδύνατοι ή μυώδεις και πρέπει να γίνουμε. Η εικόνα του σώματος πουλάει. Πουλάει προϊόντα που στοχεύουν στη δημιουργία εξάρτησης. Και είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από τα συναισθήματα ανασφάλειας που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος.

Η πεποίθηση ότι πρέπει να είμαστε πιο αδύνατοι ή να αλλάξουμε την εμφάνισή μας ωφελεί μια αγορά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια ή έχουμε αρνητικά συναισθήματα για το σώμα ή την εμφάνισή μας, είναι πιο πιθανό να αγοράσουμε ένα προϊόν διατροφής, ένα τρόφιμο «χαμηλών θερμίδων», ένα fitness αξεσουάρ, ένα πρόγραμμα άσκησης, μια συνδρομή στο γυμναστήριο, και τα λοιπά. Εάν πιστεύεις κι εσύ ότι η κουλτούρα της δίαιτας στιγματίζει το βάρος σου και σε καταπιέζει, επηρεάζει τις διατροφικές σου συνήθειες και τη σχέση με την εικόνα του σώματός σου, δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να αντισταθείς στα ύπουλα πλοκάμια της, να καταπραΰνεις το άγχος για το σώμα σου και να χαρίσεις στον εαυτό σου την πραγματική ελευθερία που του αξίζει.

Δες ακόμη: Body positivity: 5 tips ώστε να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση με το σώμα σου

Ό,τι κι αν κάνεις, μην κάνεις δίαιτα

Οι δίαιτες είναι χάλια. Τελεία. Από την παιδική ηλικία έχουμε προγραμματιστεί όχι μόνο να πιστεύουμε ότι οι πιο αδύνατοι είναι οι καλύτεροι, αλλά και να πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η δίαιτα. Δεν είναι. Μια δίαιτα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν λειτουργεί πάντα με τον τρόπο που θέλεις, και αυτό δεν έχει να κάνει με τη «δύναμη της θέλησης» αλλά έχει να κάνει με τη βιολογία και την κληρονομικότητα. Επίσης, εάν πραγματικά θέλεις να χάσεις κιλά κάνε διατροφή. Τρώγε από όλα, ισορροπημένα, με μέτρο, χωρίς να αναγκάζεσαι να κόβεις ομάδες τροφών από τη διατροφή σου και να στερείσαι.

Hackάρισε τον αλγόριθμο

Ζωή χωρίς Διαδίκτυο είναι σαν κρεβάτι χωρίς μαξιλάρι. Μας κάνει να νιώθουμε περίεργα, κακά τα ψέματα, αλλά κι όταν είμαστε στο ίντερνετ και η ροή στο Instagram είναι γεμάτη με φιλτραρισμένες, άψογες εικόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χάλια θέλουμε να πάρουμε το μαξιλάρι, να το βάλουμε στο πρόσωπό μας και να ουρλιάξουμε. Σε αυτήν την περίπτωση η συμβουλή είναι να κάνεις unfollow. Πες «αντίο» σε εκείνες τις εταιρείες κολάν που προσπαθούν να σου πουλήσουν ένα ιδανικό σώμα και όχι ένα ποιοτικό ρούχο. Αν εμφανιστεί έστω και ένας υπαινιγμός απέχθειας σε σένα, κάνε αναφορά στο προφίλ αυτού του ατόμου. Όσο για τη δυνατότητα «εξερεύνηση (explore)»; Απόφευγέ τη με κάθε κόστος. Αντίθετα, παραγκώνισε τον αλγόριθμό σου με την αποδοχή του σώματος, τους ανθρώπους των οποίων το προφίλ τους σε εμπνέει και τις εικόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Όπως τα κουτάβια. Τα νεογέννητα. Οι συνταγές.

Απόλαυσε τις γιορτές που έρχονται

Είμαστε όλοι ακόμα στη μέση μιας παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της υγείας. Αν το σώμα σου άλλαξε λόγω COVID-19 και lockdowns για να προστατεύσει την ψυχική σου υγεία, τότε αυτό είναι επίσης μια άλλη μορφή αυτοφροντίδας. Ας είμαστε χαλαροί με τον εαυτό μας. Ας απολαύσουμε τις γιορτές που έρχονται χωρίς να αφήσουμε την εμφάνισή μας να στραγγίξει τη χαρά μας από την ελευθερία μας. Και ας σηκώσουμε ένα τεράστιο μεσαίο δάχτυλο στην κουλτούρα της δίαιτας, γιατί όπως μάθαμε στην πανδημία: η ζωή είναι πραγματικά πολύ μικρή για οτιδήποτε άλλο.

Διάβασε ακόμη: Γιατί σου κάνουν body shaming και πώς θα το ξεπεράσεις

Αγαπημένο